FOTO: Dan prevremeno rođenih beba obeležen na Trgu slobode, Novi Sad obojen u ljubičasto

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Optimistik obeležio je danas na Trgu slobode Svetski dan prevremeno rođene dece.
Tačno u podne je pušteno preko 300 ljubičastih balona u nebo, kao simbol i sećanje na sve prevremeno rođene bebe i kao znak podrške svima koji su tu borbu dobili ili kroz nju prolaze. 
 
U centru je bio postavljen štand sa kog su članovi i prijatelji Udruženja Optimistik delili prolaznicima reklamni materijal, u cilju širenja svesti o značaju i rizicima prevremenog rođenja.
 
Takođe, u večernjim časovima ljubičastom bojom je osvetljena Gradska kuća, most Duga i sat na Tvrđavi.
 
I u drugim gradovima Vojvodine, Udruženje je organizovlo obeležavanje ovog dana.
 
Kompanija Gomex pokrenula je kampanju "Doniraj kupovinom - zajedno do milion dinara institutu za neonatologiju" koja će trajati do kraja godine. Tokom ovog perioda, u svim Gomeksovim marketima kupovinom brendova Hipp, Bebivita, Frutek, Lino i Juvitana, odvajaće se po 5 dinara za pomoć Institutu za neonatologiju u Beogradu.
 
Uz kompaniju Gomex i prijatelje, podršku ovom humanitarnom projektu pružilo je i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Po završetku akcije, Institutu će biti uplaćena sredstva za kupovinu najnovije generacije aparata za nazalnu terapiju visokog protoka sa celokupnom neophodnom pratećom opremom.
 
Čitav novembar je mesec podizanja svesti o prevremeno rođenim bebama. U Srbiji se svake godine prevremeno rodi čak 4.000 beba, a u svetu oko 15 miliona beba dođe na svet pre termina. Najmlađa beba koja se uspešno lečila u beogradskom Institutu za neonatologiju rođena je u 22. nedelji trudnoće i imala je svega 450 grama. 
 
Prevremeno rođene bebe na svet stižu sa znatno manjom telesnom masom, a često imaju probleme sa disanjem, vidom, sluhom, zatim motorne probleme. Mnogi od njih prate dete tokom celog života. Prema podacima Instituta za neonatologiju, bolničko lečenje prevremeno rođene dece najčešće traje između 45 i 50 dana, ali što je beba manja, to je njeno lečenje duže i zahtevnije.
 
Na Institutu za neonatologiju u Beogradu leči se oko 900 prevremeno rođenih beba. Prijem i lečenje beba čija je težina oko pola kilograma nije retkost, a u ovoj ustanovi je preživljavanje dece koja su teška manje od kilograma sada tri puta veće u odnosu na 2010. godinu.
 
Tačnije, danas u našoj zemlji preživi čak 60 odsto prevremeno rođenih beba, a pre osam godina samo četvrtina prevremeno rođene dece imala je šansu da preživi. Nabavkom neophodnih aparata za Institut za neonatologiju postoji velika šansa da procenat uspešno lečenih beba značajno poraste.
  • maca

    18.11.2018 08:10
    xasto ne donacija d.bolnici???
    Dokle vise sve za Beograd...imamo mi u D.bolnici jedinoj tercijernoj ustanovi u Vojvodini odelenjje za nedonoscad gde dolaze sva prevremeno rodjena deca iz Vojvodine a kojoj treba medicinska pomoc
    POMOZIMO DONACIJAMA USLOVE LECENJA VOJVODJANSKIH BEBA a u Beograd vec inace svi ulazu jer je tamo glavna promocijs Vlade i inostranih zvanicnika a pogotovo poslovnih ljudi i kompanija
  • XXY

    17.11.2018 18:54
    @ x
    I to a i osvetljavanje gradske kuce, mosta i sata na tvrdjavi koje kosta i koje opet mi placamo. Bolje da se taj novac od osvetljenja dao neonatologiji umesto humanitarnog prikupljanja istog.
  • Nada

    17.11.2018 18:15
    Ja sam se rodila 1965. Dva meseca pre vremena. Izgleda da sam imala sreće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti