Jeleni Vladić nagrada za najbolju mladu naučnicu iz Srbije

Mlada naučnica sa Tehnološkog fakulteta Jelena Vladić dobila je prestižnu nagradu Danubius Young Scientist Award za Srbiju za 2018. godinu.
Tu nagradu Jeleni Vladić je u Bratislavi, na svečanoj dodeli nagrade najboljim mladim naučnicima iz zemalja Dunavskog regiona dodelilo Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu. 
 
Dr Jelena Vladić, na Tehnološkom fakultetu radi kao naučni saradnik i asistent sa doktoratom, na studijskom programu farmaceutsko inženjerstvo. 
 
Bavi se istraživanjem u oblasti farmaceutskih tehnologija i farmaceutske hemije. Fokus njenog istraživanja jeste ekstrakcija bioaktivnih jedinjenja iz lekovitog bilja, sporednih proizvoda prehrambene industrije i mikroalgi.
 
Neka od trenutnih istraživanja na kojima je angažovana tiču se ekstrakcije bioaktivnih jedinjenja iz industrijske konoplje, kore nara, rtanjskog čaja, planinskog čaja, kao i kreiranja novih funkcionalnih proizvoda od rasola i bundeve. Primena rezultata njenog istraživanja omogućiće implementaciju novih tehnoloških postupaka.
 
Zahvaljujući prestižnim grantovima koje je osvajala prethodnih godina, Jelena je boravila na višemesečnim stručnim usavršavanjima na prestižnim naučnim institucijama u Velikoj Britanij i Portugalu.
 
Trenutno je angažovana na pet projekata na nacionalnom nivou i četiri međunarodna. Autorka je i koautorka više od 130 naučnih publikacija, od čega su preko 40 radovi objavljeni u naučnim međunarodnim časopisima. Na aktuelnost i značaj njenog istraživanja ukazuju visoka citiranost (408) i h-index (h-index 11). Jelena aktivno doprinosi popularizaciji i promociji nauke među mladima.
 
Nagrada Danubius Young Scientist Award se dodeljuje od 2011. mladim naučnicima iz 14 zemalja Dunavskog regiona (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Nemačka, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina) za izuzetna dostignuća u području njihovog istraživanja. Nagrada se dodeljuje sa namerom da se ukaže čast i oda priznanje izuzetnim naučnicima i naučnicama, koji postižu izvanredne rezultate u svojim naučno-istraživačkim poljima.
 
Kriterijumi dodele nagrade uključuju naučnu izvrsnost i inovativan pristup u akademskom radu, tematsku relevantnost naučnog rada za pitanja/probleme Dunavskog regiona, značaj istraživanja u međunarodnim okvirima, potencijal naučnika, uključenost u međunarodne naučnoistraživačke organizacije i saradnje, diseminacija naučnog znanja.
  • Sara

    18.11.2018 20:13
    FAR
    Bravo Jelena! Ti si oduvek bila za primer u svakom smislu i sportskom i naučnom. Sve najbolje u karijeri i nadam se da će se tvoji studenti ugledati na tebe i u tebi videti pravog uzora. Sara, FAR ;-)
  • Pokojni Čika Franja

    18.11.2018 17:43
    Nadahnuće
    Bravooo!!! Samo napred, Jelena i ostani istrajna
  • Akademac

    18.11.2018 16:24
    Bravo Jelena!!! Upravo ovakvi mladi ljudi nam trebaju. Pretpostavljam da je Tehnoloski fakultet ponosan sto je ima i da je ce, ukoliko je istina da je asistent sa doktoratom, uskoro izabrati u docenta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti