FOTO: Za vikend obeležavanje 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine

Sto godina od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji biće obeleženo u subotu i nedelju, 24. i 25. novembra nizom manifestacija u Novom Sadu.
FOTO: Za vikend obeležavanje 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine
Foto: 021.rs

U subotu, 24. novembra u 10 časova u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici biće otvorena Interaktivna postavka "1918" koju će činiti više multimedijalnih i drugih celina.


 
Istog dana, na Trgu slobode u 21 čas održaće se koncert na kojem će nastupiti Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan, sopran Dragana Radaković, Vojvođanski simfonijski orkestar, violinista Robert Lakatoš, Novosadski big bend orkestar i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine.


 
U Srpskom narodnom pozorištu istog dana premijerno će biti izvedena predstava "Svetozar", rađena po tekstu Milovana Vitezovića, a u adaptaciji dramaturga Spasoja Milovanovića. Predstavu režira Jug Radivojević.

Prva predstava je na programu u 19 časova u subotu, a druga u nedelju od 19:30 časova na sceni "Pera Dobrinović". Karte možete kupiti preko ovog linka.
 
U nedelju, 25. novembra u 10 časova biće otvoren Muzej prisajedinjenja Vojvodine koji će činiti stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima.

Otvaranju Muzeja prethodiće nastup Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije.


 
Istovremeno ispred Muzeja, odnosno između dve zgrade Muzeja Vojvodine biće otvoren Park prisajedinjenja, nakon što je dosadašnji prostor koji je uglavnom služio  kao parking i površina za istrčavanje pasa, preuređen.
 
Otkrivanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću biće upriličeno u nedelju, 11 časova na Trgu republike. Tom prilikom, glumac Lazar Ristovski govoriće odlomak iz govora kralja Petra I srpskoj vojsci kod Prizrena.


 
Centralni događaj obeležavanja 100-godišnjice prisajedinjenja je Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu u prisustvu najvišeg državnog vrha Republike Srbije. Na akademiji će nastupiti Vojvođanski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

  • Čekić

    26.11.2018 09:55
    u glupu glavu
    @Tanja - "zaboravili" ste i vi da neglasanje ne znači istovremeno nelegitimitet a ponajmanje da bi svaki neglasač glasao baš onako kako vi želite, niti vam to što niste glasali daje pravo da se ponašate onako kako vi hoćete a u suprotnosti sa ustavom i zakonima zemlje u kojoj živite. Vi ste svoje demokratsko pravo sami i bez prisile odabrali da ne iskoristite, to ne znači da zakoni za vas ne važe već samo da ste previše glupi za demokratiju.
  • Nebitna

    25.11.2018 15:26
    Mravi galaksije
    Kada ce covecanstvo shvatiti koliko smo mi, na nivou citave planete Zemlje, kao cela ljudska vrsta u stvari nevazni, prolazni i kratkotrajni? Onda ce valjda ovakve trivijalne rasprave o sacici te beznacajne mase covecanstva postati smesne.
  • Tanja

    25.11.2018 11:12
    čekićem u glavu
    Zaboravili ste jednu činjenicu da ovaj poslednji ustav RS nije dobio legimitet od građana Vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti