FOTO: Otkrivena spomen-ploča Milici Tomić u Dunavskoj ulici

Spomen-ploča Milici Tomić, novinarki, književnici, političarki i pobornici ženskih političkih prava, otkrivena je danas na kući u Dunavskoj 14.
FOTO: Otkrivena spomen-ploča Milici Tomić u Dunavskoj ulici
Foto: 021.rs

Spomen-ploču otkrile su članice Odborničke mreže žena Skupštine grada, a koordinatorka mreže Mirjana Vasilić ocenila je da se otkrivanjem spomen-ploče pokazuje da "smo kao grad sazreli da priznamo i prihvatimo prošlost i izaberemo bolju budućnost".

"Novi Sad je grad u kojem od osnivanja složno žive mnoge nacije, mnoge vere. Novi Sad je grad koji od svih gradova najbolje u sebi objedinjuje duh zajedništva, a Milica Tomić u sebi je objedinila ideju slobode i kosmopolitizma. Evropa je u vreme Milice Tomić bila svojevrsna ženska tamnica. U većini država žene nisu smele da se bave politikom, niti javnim poslom. I što je još poraznije, nisu imale pravo glasa. Milica Tomić se, zahvaljujući ličnoj hrabrosti i porodičnom okruženju, izborila za sva prava, koja Evropljanke nisu imale", navela je koordinatorka Vasilić prilikom otkrivanja ploče.

Ona je dodala da je Milica Tomić imala vrlo važnu ulogu u Velikoj narodnoj skupštini u najvažnijem događaju u modernoj istoriji Srbije - oslobođenju i prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, istakavši da spomen-ploča šalje snažnu poruku i imperativ da ostanemo posvećeni da naš grad i našu državu zaštitimo od isključivosti bilo koje vrste.



Spomen-ploča postavljena je na kući u kojoj je Milica Tomić živela sa ocem Svetozarom Miletićem i posle s mužem Jašom Tomićem. Više o Milici Tomić pročitajte na ovom linku.

  • Светозар Милетић

    23.11.2018 08:46
    По овој табли се види колико су жене владајуће структуре заиста еманциповане. Једва сам прочитао таблу "У овој кући је живео Светозар Милетић" а камоли ову горе таблу. Да су жене заиста еманциповане табла би била ниже и лакше читљива. Овако ће бити потребан позоришни двоглед да се прочита порука. Испада да су се жене из владајуће клике избориле за право као и Милица, 100 година после. Боли ме чињеница да ни таблу не можемо да поставимо како треба а дижемо нови споменик на 100m даље ... авај
  • Nije ni on bio

    22.11.2018 16:29
    blesav
    Vid' ti Jasu Tomica sto se uslepao u gajbu u Zmaj Jovinoj kod cika Miletica i jos cerku ozenio usput.
  • Georg

    22.11.2018 15:01
    Izborila se. Žene nisu imale pravo glasa sve do 1945. godine !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti