FOTO: Milica Tomić dobija spomen-ploču u Dunavskoj ulici

Članice Odborničke mreže žena Skupštine grada otkriće u četvrtak, 22. novembra u 12 časova u Dunavskoj 14 spomen-ploču novinarki, književnici, političarki i pobornici ženskih političkih prava Milici Tomić.
FOTO: Milica Tomić dobija spomen-ploču u Dunavskoj ulici
Foto: 021.rs

Ćerka srpskog političara iz Austrougarske Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića, Milica (30.11.1859-24.11.1944.) je bila osnivačica i vlasnica časopisa "Žena", osnivačica Ženske čitaonice "Posestrima" i jedina Novosađanka izabrana za poslanicu Velike narodne skupštine 1918. godine.



Od rane mladosti je bila uključena u politički i društveni život Novog Sada i srpskog naroda u Austrougarskoj. U politiku je ušla radeći za očevu "Zastavu" i u stranci dok je Miletić tamnovao, a tada upoznaje i radikala Jašu Tomića za koga se udala iako je bila u vezi sa drugim čovekom, što su mnogi tumačili zajedničkim koristoljubljem. Njihov brak je ipak bio čvrst. Jaša Tomić je braneći čast svoje supruge nožem na Železničkoj stanici ubio svog političkog protivnika Mišu Dimitrijevića, koji je prethodno objavio Miličina devojačka ljubavna pisma.

Milica Tomić se iz politike povukla posle muževljeve smrti 1922, a preminula je u Novom Sadu 1944. godine, dan nakon što su partizani oslobodili grad od fašističke okupacije.

Inicijativa da Milica Tomić dobije spomen-ploču potekla je pre nekoliko godina. Za razliku od njenog muža, čiji spomenik je postavljen u Dunavskoj uz proteste i protivljenje javnosti 2006. godine jer je bio antisemita i ubica, o Milici Tomić nema nikavih sporenja, i podršku za postavljanje spomen-ploče su dale skoro sve stranke u gradu.

Kažimo i da se spomen-ploča postavlja na kući u kojoj je Milica Tomić živela, a na istom objektu se od ranije nalazi ploča na kojoj piše da su u istoj kući živeli Svetozar Miletić i Jaša Tomić.

  • Konstantin

    21.11.2018 20:50
    O Jaši i Miši Dimitrijeviću
    http://www.rastko.rs/drama/ssd/ssd11/r_putnik.pdf
  • kek

    21.11.2018 20:49
    @Istorijska distanca

    Bravo, prevare nisu postojale pre koncepta zenskih prava, bas kao ni ubistva. Inace, gde pise da se brak zavrsio ubistvom?
  • obavesten

    21.11.2018 18:26
    Netacno
    ''Jaša Tomić je braneći čast svoje supruge nožem na Železničkoj stanici ubio svog političkog protivnika Mišu Dimitrijevića, koji je prethodno objavio Miličina devojačka ljubavna pisma.''

    Pismo Milice Miletić „Branik“ (list Mise Dimitrijevica) nikada nije objavio i o njegovoj sadržini se ni danas ništa pouzdano ne zna. Originalno pismo je čitano na sudu bez prisustva javnosti i bilo je sastavni deo sudskih spisa. Danas ono ne postoji, ne zna se ni kada je nestalo iz sudske arhive.
    Jasa Tomic NIJE procitao to pismo i ubio je Dimitrijevica na osnovu pretpostavke sta je u njemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti