VOICE: Promenada dobija dozvolu na godinu dana, ali i prijavu komunalnoj inspekciji

Investitorska firma "NEPI Rockcastle" dobiće saglasnost za odvođenje podzemnih voda u toku jednogodišnjeg probnog rada tržnog centra "Promenada".
VOICE: Promenada dobija dozvolu na godinu dana, ali i prijavu komunalnoj inspekciji
Foto: 021.rs
Investitorska firma NEPI Rockcastle uputila je pretprošle nedelje Vodovodu i kanalizaciji do tada nepoznat zahtev – za privremeno ispuštanje podzemnih voda u gradsku kanalizaciju tokom trajanja dozvole za probni rad objekta, prenosi Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
 
Glavna inženjerka Vodovoda Ikonija Karadžić kaže da usluga odvođenja voda postoji oduvek, ali se podrazumevalo da se ona odnosi na izvođenje radova na temeljima. Ovaj zahtev pak predstavlja presedan, objašnjava ona, jer se po prvi put dešava da nekome takva usluga treba u znatno dužem periodu.
 
"Zato je cenovnik sada precizno definisan od strane naših stručnih službi, usvojen od Nadzornog odbora, a Gradsko veće je dalo saglasnost. Cena je značajno veća od redovne cene odvođenja otpadnih voda za poslovne potrošače, zato što postoje dodatne intervencije prilikom odvođenja podzemnih voda", objašnjava ona i dodaje da će novi cenovnik biti objavljen narednih dana.
 
U Vodovodu kažu da je investitor podneo zahtev pre dve nedelje i da će saglasnost dobiti kada se sklopi ugovor o priključenju i kada ostala javna preduzeća daju uslove za ukrštanje i paralelno vođenje instalacija, u skladu sa procedurom, te nakon dobijanja Odobrenja za izgradnju priključaka od Gradske uprave za urbanizam.
 
Kako je objasnila Karadžić, priključci na uličnu mrežu već postoje, gradiće se dva šahta u kojima će se postaviti merni uređaji, što je posao koji može da se završi za pet do sedam dana od momenta dobijanja Odobrenja za izgradnju priključaka. Međutim, Karadžić dodaje da posao sigurno neće biti završen do 30. novembra kada prestaje da važi privremena dozvola za upuštanje podzemnih voda koju je Vodovod produžio izvođačima radova na tržnom centru krajem prošlog meseca. Međutim, više ne postoji zakonski osnov da se izvođačima dozvola opet produži, objašnjavaju u komunalnom preduzeću.
 
Na pitanje da li to znači da će od prestanka važenja te dozvole, pa sve dok se ne sklopi novi ugovor i ne izgrade šahtovi, investitor vodu upuštati ilegalno u kanalizaciju, Ikonija Karadžić daje potvrdan odgovor.
 
"Sprovešćemo proceduru koja se uvek sprovodi u slučaju da neko izvodi bilo koju nelegalnu radnju na našem sistemu, a to je prijava komunalnoj inspekciji i ceo postupak će biti pokrenut, biće doneti zapisnik komunalne inspekcije i rešenje, koje daje rok 15 dana da se otklone nedostaci", objašnjava ona za VOICE.
 
Podsećanja radi, Vodovod i kanalizacija odbio je krajem septembra zahtev izvođača radova za produžetak dozvole za ispuštanje podzmenih voda na gradilištu tržnog centra Promenada.
 
Podsetimo da je uprava TC "Promenada" sa Gradom Novim Sadom postigla dogovor da izgradi poseban sistem za ispumpavanje podzemnih voda u gradsku kanalizaciju. Gradonačelnik Miloš Vučević je za 021.rs rekao da će Promenada raditi narednih godinu dana sa privremenom dozvolom, a Promenada je prošla tehnički prijem kojim je omogućeno da radi. Vlasnici tržnog centra sada imaju rok da u narednih godinu dana dovrše objekat, što je zakonski dozvoljeno i nije ništa neobično.
 
Gradonačelnik Miloš Vučević je za 021.rs rekao da će Promenada raditi narednih godinu dana sa privremenom dozvolom, a Promenada je prošla tehnički prijem kojim je omogućeno da radi. Vlasnici tržnog centra sada imaju rok da u narednih godinu dana dovrše objekat, što je zakonski dozvoljeno i nije ništa neobično.
 
Gradonačelnik je pojasnio da ovaj tržni centar nije prvi objekat koji radi bez dozvola u Novom Sadu i da u gradu postoji niz objekata koji su građeni pre više decenija i nikada nisu dobili upotrebne dozvole, kao što su Varadinski most, sve policijske stanice i drugi. Vučević je naveo i da je nađeno tehničko rešenje za problem podzemnih voda.
 
"Promenada će finansirati svoj separatni prečistač otpadnih voda, jer moraju da ispuštaju tehnički čistu vodu, a finansiraće i da se pojačaju kapaciteti odvoda na tom koridoru. Voda neće ići direktno u Dunav niti direktno u postojeću kanalizaciju", objasnio je Vučević za 021.rs.
 
Međutim, viši naučni saradnik Geografskog instituta "Jovan Cvijić" Tivadar Gaudenji smatra da bi podzemne vode, ako se ispumpavaju, trebalo da se vraćaju u sistem odakle potiču, to jest, da cirkulišu nazad. Kaže, voda bi trebalo da se crpi sa veće dubine i da se vraća u prvi vodonosni sloj.
 
"Odvođenje podzemnih voda u reku jeste zakonom dozvoljeno, ali nije u skladu sa strukom. U blizini su reni bunari za pijaću vodu i ispuštanje voda u reku može izazvati mnogo problema. Može doći do slabljenja proticaja i pritiska u tim bunarima. Nije urađena uopšte studija kako će se to reflektovati, a sigurno da takav sistem može da ima nesagledive posledice", upozorava Gaudenji za VOICE.
 
On objašnjava da je geološka slika tog dela grada veoma rizična za objekte koji se grade na većim dubinama. Sa nekom optimalnom hidroizolacijom mogao se rešiti problem podzemnih voda, ocenjuje, ali da se radilo o suterenu do dva i po metra dubine.
 
Više o izgradnji samog TC "Promenada" i problemima koji su nastali možete čitati u tekstu 021.rs "Kuda plovi 'Promenada'?"
  • cenovnik za šta?

    01.12.2018 12:52
    Dakle, umesto da reše problem i sravne Promenadu do temelja, a potom narede investitoru da je sagradi po prvobitnom planu, gradske vlasti su odlučile da ustanove zvaničan cenovnik za uništavanje grada.
    "Cena je značajno veća od redovne cene odvodjenja otpadnih voda..."
    Dakle, za cenu nešto višu od redovne, možete da uništite čitav jedan grad. Kad izadje ovaj cenovnik trebalo bi ga sačuvati u arhivi kao zvaničan cenovnik po kome se vršilo urušavanje i uništavanje Novog Sada. Čisto da buduća pokoljenja pamte.
    Novosadjani, budite se!
  • Limanac

    01.12.2018 11:30
    Zaobilazenje Serenade
    Kada se vracam iz Centra, ili prodjem izmedju Serenade i Spensa, a usput u Univeru (na Spensu) pazarim ili prodjem kroz Spens, a na izlasku pazarim u Univeru.
    U Serenadi nisam bio, a nemam ni nameru.
  • Mica

    01.12.2018 10:33
    Bojkot
    Bojkot promenade ljudi!!!!
    Probudite se!!!!
    Sta je ovo Novosadjani, vegetiramo, nece od nas zrno ostati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti