FOTO: Varadinski most i posle 18 godina bez upotrebne dozvole i antikorozivne zaštite

Varadinski most ni posle 18 godina nema antikorozivnu zaštitu i upotrebnu dozvolu i neizvesno je da li će se to promeniti.
FOTO: Varadinski most i posle 18 godina bez upotrebne dozvole i antikorozivne zaštite
Foto: 021.rs

U Upravi za građevinsko zemljište i investicije za 021.rs ni posle deset dana nisu odgovorili na pitanja o bezbednosti Varadinskog mosta.

Da je problem sa ovim objektom poznat lokalnoj vlasti jasno govori to što je gradonačelnik Miloš Vučević tu činjenicu pomenuo kada je govorio o tome što Tržni centar "Promenada" radi iako nema sve dozvole. On je tom prilikom rekao i da taj TC nije jedini objekat koji godinama radi bez svih neophodnih papira. Istog dana kada je gradonačelnik ovo rekao, 021.rs je pitao gradske službe šta se preduzima da se reši ovaj problem, no za sada nema nikakvih informacija.

Podsetimo da je ovaj most 2000. godine izgradila Direkcija za obnovu zemlje i nazvan je "Varadinska duga", ali tadašnja novosadska vlast nije želela da ga preuzme jer nije urađena antikorozivna zaštita sa unutrašnje strane mosta. Ovaj problem i do danas nije rešen, tako da most nikada nije prešao u nadležnost Grada, mada su povremeno Uprava za građevinsko zemljište i investicije, tj. njen prethodnik Zavod za izgradnju grada, pripremali projekte sanacije mosta.

Ovaj most najbliže radovima bio je 2009. godine, ali ništa na kraju nije urađeno, a sanacija je najavljivana i 2011. i 2012. godine, ali se ni tada ništa nije dogodilo. Za 021.rs su iz nekadašnjeg ZIG-a o mostu poslednji put govorili 2015. godine, kada su naveli da ništa ne mogu da preduzmu dok se ne reši pitanje upotrebne dozvole.

"Još nije rešen status ovog mosta i sve dok se ne ishoduje upotrebna dozvola nismo u mogućnosti da planiramo sredstva za njegovo održavanje. Očekujemo da se u narednom periodu, u saradnji sa republičkim organima, reši ovo pitanje i stvore uslovi za intenzivnije radove na Varadinskom mostu, a pre svega na antikorozivnoj zaštiti", rekli su pre tri godine za 021.rs i kako se vidi, do danas se ništa nije promenilo, s tim da sada ignorišu pitanja na tu temu.

Dodajmo i da je pre tačno 10 godina kada je rađen projekat sanacije rečeno da je potrebno obnoviti konstrukciju mosta, saobraćajne površine, elektroenergetske i hidrotehničke instalacije. Te 2008. godine su naveli i da sanacija konstrukcije Varadinskog mosta treba da obuhvati i antikorozivnu zaštitu, što čini preko 90 odsto svih predviđenih radova. Ovo se pre svega odnosi na antikorozivnu zaštitu unutrašnjosti sanduka glavne čelične konstrukcije.

Tada je saopšteno i da su pešačka ograda i zaštitne maske na mostu korodirale i da ih treba popravljati, a da je konstrukcija mosta ispravna i da može da primi puno saobraćajno opterećenje.

Kako je prošlo još deset godina, samo se može naslutiti kako tek sada izgleda konstrukcija mosta posle još toliko godina bez antikorozivne zaštite.

  • Хајнал Чурушки

    30.11.2018 21:02
    Мост и употребна дозвола
    Важно је да сам ја морао да платим све таксе и трошкове издавања употребне дозволе за моју кућу у којој живим са својом породицом, а смисао свог тог посла је узимање пара од грађана.Што се тиче моста и употребне дозволе није ништа чудно, можда би Варадинац и добио дозволу да ДОС није преотео власт у СРЈ, ко зна шта би се све десило до данас.
  • Verica

    30.11.2018 20:48
    Dozvola?
    "putevi, gradovi, mostovi, pruge) bez upotrebne dozvole..."
    Ali zato Promenada ima upotrebnu dozvolu, i pre će se srušiti(nadamo se) nego ovo bez dozvole
  • ĐURO

    30.11.2018 20:47
    A,Vi Samo Vlast Prigrabili
    A,Za Probleme VAs Zabole!Neka rešavaju neki Drugi!
    A,Ti Drugi isto Vaši!Halo,Pajseri koga vi Za....majavate!!!
    Promenada je još u IZGRADNJI a Radi!? Unakažena još u Temeljima!?
    Zašto bi vi bili bolji od "NJIH"!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti