Nove ploče sa imenima žrtava Drugog svetskog rata u centru Novih Ledinaca

Nove ploče sa imenima žrtava Drugog svetskog rata u centru Novih Ledinaca trebalo bi da budu postavljene sledeće godine na istom mestu sa kojih su pre nekoliko godina nestale i do danas nikada nisu pronađene.
To je za Dnevnik potvrdio predsednik tamošnje mesne zajednice Strahinja Stanković koji je kazao da su nove ploče već napravljene.
 
"Taj projekat, vredan oko 30 miliona dinara, uz veliku podršku gradonačelnika Miloša Vučevića vodi Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji trenutno rešava pitanje autorskih prava s projektantom centra sela i bronzane ploče koje su tu ranije bile postavljene – kazao je Strahinja. – Hoćemo da se to postavi možda drugačije, jer su prethodne one bile na armaturama. Voleli bismo da se ovoga puta one uklešu u kamen. Zbog toga što se menja izgled centra zato i moraju da se usaglase autorska prava. Ono što je važno je to da je autor, kako smo čuli, pristao na to. Treba i da se sanira spomenik palim borcima u centru koji je propao, vreme ga je pojelo", navodi Stanković.
 
U centru se, takođe, nalazi i mesto okupljanja KUD-a "Vinogradar", ali i raznih drugih seoskih aktivosti, odnosno, Dom kulture koji je prema rečima Strahinje Stankovića, oronuo.
 
"Nije ništa ulagano u taj prostor, a prošle godine se odvalilo parče plafona, pa imamo usmeni dogovor da ćemo raditi rekonstrukciju krova i stolarije, u saradnji sa Gradom, imamo neke najave da ćemo sledeće godine krenuti sa radovima", naglasio je Stanković.
 
On je dodao da omladini u tom selu fali i mesto okupljanja jer nemamo kafić ili kafanu, pa su zbog toga, na inicijativu mladih, nedavno uspeli da im obezbede teretanu na otvorenom.
  • LEDINCANKA

    07.12.2018 09:54
    SPOMENIK
    Zaboravila sam da dodam da su najveca zverstva u Ledincima napravili pripadnici ruskog belogardejskog puka, koji su i prvi usli u selo, na Svetog Tomu. Ali to nisu bili pravi, pravoslavni beli Rusi, vec pripadnici tadasnjih manjina u Sovjetskom Savezu. Litvanci, Cerkezi, razni mongolski narodi, kojima je Hitler obecao da ce dobiti samostalne drzave, ako sruse Sovjetski Savez. A koliko su ustase, a i sam Hitler cenili njihovo saveznistvo, govori i podatak da su uvek prvi slani u borbe, u prve redove. Zasto su se ustase tako bojale Ledincana? Zato sto su u maju 1942. poceli da pozivaju srpske momke u domobrane. I SVI mladi Ledincani su na Djurdjevdan pobegli u partizane. To je selo heroj, uvek bilo a i sada u novim, narastajima i Staroledincana i Novoledincana tece junacka krv njihovih predaka. I zato ocekujemo da nam grad, pokrajina, drzava, pomognu da uredimo oba sela, i Stare i Nove Ledince. Jer nase selo je po broju dece prvo u novosadskoj opstini. Svako jutro pred vrticima i pred skolom sve ori od decje graje. Jos da uredimo centar oba sela, da se ocisti malo Fruska Gora i eto lepote. Obnavlja se manastir na Klisi, zaduzbina Nemanjica, jos da obnovimo Ledinacko jezero, pa da zaista imamo sta da pokazemo turistima, koji sve vise dolaze u nas kraj. Ocekujemo pomoc svih nadleznih struktura da nam pomognu, da sve ovo realizujemo. Pa da docekujemo Kineze,Ruse, Grke, Izraelce i druge turiste, koji sve masovnije dolaze u Srem. Da piju vodu na izvorima i kupaju se na Jezeru.
  • Gladius et anus

    07.12.2018 08:39
    Maximus
    Боље да поставе споменик Терези Орловски...
  • @Ledincanka

    07.12.2018 07:26
    Vrlo bitan detalj ste verujem nenamerno ispustili. U uništavanju Ledinaca 1943. se istakla RONA - ruski belogardejski puk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.