Gradski i pokrajinski funkcioneri često kasne sa prijavom imovine, postupci se uglavnom završe upozorenjem

Od 2010. godine do novembra 2018. godine Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je 175 postupaka protiv funkcionera iz Novog Sada jer nisu prijavljivali imovinu na vreme, nisu dostavljali tačne podatke o istoj ili su se našli u sukobu interesa.
Gradski i pokrajinski funkcioneri često kasne sa prijavom imovine, postupci se uglavnom završe upozorenjem
Foto: Pixabay
Od toga je 129 puta izrečena samo mera upozorenja, odnosno najblaža mera koju Agencija može izreći funkcioneru. Samo četiri funkcionera dobila su preporuku o razrešenju, odnosno podneta je inicijativa za razrešenje funkcionera organu koji ga je postavio na funkciju. Odluku o povredi zakona Agencija je donela u slučaju 15 funkcionera iz Novog Sada.
 
Krivična prijava podneta je protiv samo jednog funkcionera, odnosno poslanika u Skupštini Vojvodine, zbog kašnjenja sa izveštajem u imovini. Postupak je pokrenut 2016. godine, a predmet je i dalje u toku.
 
Najčešća povreda Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije zbog koje su podnošene prijave protiv funkcionera iz Novog Sada je kašnjenje sa izveštajem u imovini, odnosno čak 135 prijava je podneto zbog ove povrede.
 
Sukob interesa i neprijavljivanje sukoba interesa bio je predmet 10 prijava, dok je zbog neprenošenja upravljačkih prava prijavljeno osam funkcionera. Drugi prekršaji koji su se javljali u radu novosadskih funkcionera, a prijavljeni su Agenciji za borbu protiv korupcije su lažni izveštaji o imovini, neobaveštavanje o stupanju, odnosno prestanku funkcije, vanredno prijavljivanje imovine, prijem poklona i obavljanje drugog posla
 
Protiv poslanika i predsednika Skupštine Vojvodine, od 2010. godine do danas, Agencija je pokrenula 50 postupaka, od kojih se 43 završilo merom upozorenja, a protiv 19 njih je podneta prekršajna prijava, dok je protiv jednog pokrenuta krivična. 
 
Protiv članova gradskog veća, pomoćnika gradonačelnika i gradonačelnika, u istom periodu pokrenuto je osam prijava zbog kašnjenja sa izveštajem o imovini i jedna zbog zloupotrebe službenog položaja. 
 
Postupak je pokrenut i protiv 10 zaposlenih u Kliničkom centru Vojvodine, uglavnom zbog kašnjenja sa izveštajem o imovini, izuzev direktora Kliničkog centra Vojvodine dr Petra Slankamenca, čiju smenu je Agencija preporučila jer je na neodređeno zaposlio svoju ćerku u KCV, bez provere sukoba interesa, o čemu više možete pročitati OVDE.
 
Postupci su se vodili i protiv zaposlenih u Osnovnom sudu, Garancijskom fondu AP Vojvodine, Vodovodu i kanalizaciji, Upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine, Srbijagasu, NIS-u, Visokoj poslovnoj školi, Pokrajinskoj Vladi, Kancelariji za inkluziju Roma, JKP Informatika, Univerziteta, osnovnim školama i pojedinim pokrajinskim sekretarijatima.
  • Армаггедон

    09.12.2018 11:23
    Врана врани очи не вади.
  • Jazz

    08.12.2018 10:09
    Treba im vremena da vide na koga će se voditi imovina...( brata,sestru, bračnog druga, tetku,strica........).
  • Nsađanka

    08.12.2018 09:17
    Pitanje
    Zbog čega odbornici u Skupštini grada nemaju obavezu da podnose izveštaj Agenciji za borbu protiv korupcije? Ne moraju da prijave ništa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti