FOTO: Roditelji poginulih u diskoteci "Kontrast" traže podršku poslanika Skupštine Vojvodine

Branko Miladinović, otac Tamare Miladinović, koja je jedna od šestoro poginulih u požaru u diskoteci Kontrast pre šest godina, predao je Skupštini Vojvodine zahtev za podršku inicijativi da se oformi regulatorno telo za rad tužilaca i sudija.
FOTO: Roditelji poginulih u diskoteci "Kontrast" traže podršku poslanika Skupštine Vojvodine
Foto: 021.rs

Miladinović, koji je na čelu udruženja "Istina Tamarini zakoni", kaže da je nedavno doneta nova, prvostepena presuda u parničnom postupku kojom se dokazuje odgovornost Grada Novog Sada i države za požar u Kontrastu, ali tužilaštvo još uvek nije reagovalo.

On je sa kolegama iz udruženja predao zahtev da se svi poslanici Skupštine Vojvodine upoznaju i izjasne o inicijativi da se na državnom nivou formira nezavisno narodno telo za kontrolu rada tužilaca i sudija, u nadi da će podrška poslanika imati efekta i u Beogradu.
 
 
Kako je danas poručio ispred zgrade Skupštine Vojvodine, roditelji mladih koji su stradali u požaru u Kontrastu na svojoj koži su osetili psoledice nerada tužilaca i sudija, koji su plaćeni da obavljaju svoj posao, a ne odgovaraju ako ga rade traljavo ili protiv direktne koristi građana. 
 
"Novo regulatorno telo bi se bavilo isključivo dijagnostikom i utvrđivanjem činjenica u slučajevima, a konačno odluku donosi odbor za pravosuđe i Skupština Srbije. Cilj je da se konačno uvede sistemska odgovornost u ovom javašluku. Kad smo sahranjivali našu decu, obećao sam mojoj ćerki da ću isterati na čistac sve upletene u lancu odgovornosti. Ne interesuje me više ni materijalna odšteta, nikakav novac, već samo pravda", naglasio je Miladinović i dodao da je prvostepena presuda u parničnom postupku, koji su pre tri godine pokrenuli roditelji i porodice stradalih, doneta pre desetak meseci i trenutno "sedi" u tužilaštvu, a biće i javno predstavljena u bliskoj budućnosti. Ti parnični postupci pokrenuti su jer krivične odgovornosti nije bilo. 
 
Ukupno su podnete dve parnice u Osnovnom sudu i jedna parnica u Višem sudu u Novom Sadu.
 
Prof. Jelena Ilić, koja se bavi prevodima sudske dokumentacije za potrebe procesa pred sudom u Strazburu i za Ujedinjene nacije, kaže da postoji lobi sudija i tužilaca koji se oslanja na kolegijalnost i solidarnost, bez obzira na političku opciju na vlasti. 
 
"Vi u Srbiji ne možete da dokažete da su sudije i tužioci loše radili svoj posao, jer se nakon njihovih odmahivanja glavom sve svodi na Strazbur. Dakle, vijate pravdu koja je u vašoj državi nedostižna. Svaka čast poštenim sudijama i tužiocima, oni se ovde bore protiv lobija, ali zašto bismo Ustavom uvodili neke sudske inspekcije i slično kad već postoje ti organi? Ko će ove ljude da proglasi odgovornim", pita Ilićeva.
 
Posetimo, u požaru koji je izbio tog 1. aprila 2012. godine, a od gušenja od dima usled nemogućnosti da izađu iz objekta, živote su izgubili: Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).
 
Svi inspektori protiv kojih je pokrenut postupak: trojica inspektora protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević i građevinski inspektor Veselin Kerac, oslobođeni su optužbi za zloupotrebu službenog položaja, dok su zatvorske kazne dobili (a delom ili u potpunosti i odslužili) vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga.
 
Porodica preminulih godinama ukazuje da su inspektori oslobođeni jer je protiv njih od početka, s namerom ili ne, vođen potpuno pogrešan postupak - oni su se teretili za zloupotrebu službenog položaja, umesto za nesavestan rad.
 
Branko Miladinović poručio je da će iste zahteve za podršku uputiti i odbornicima Skupštine grada Novog Sada.
 
Kako je proteklo obeležavanje šest godina od tragedije u novosadskoj diskoteci ispred koje, u znak sećanja, stoji spomenik u vidu neupotrebljivih protivpožarnih stepenica, čitajte OVDE.
  • PERICA

    13.12.2018 14:57
    Kao sto je rečeno
    Za šta je kriv vlasnik koji je izdao diskoteku i nije imao pojma šta se tamo radi ili radilo te večeri.
    Električar ajd i nekako da snosi krivicu ali klimavo je to.
    A inspektori????
    E pa to su krivci . Jedini krivci koji nisu nikad odgovarali.
    Da su svoj posao uradili i radili kako treba ni luanžse nebi desio.
  • Futog

    12.12.2018 20:24
    Www
    Odgovorni su nedodirljivi!
  • Backa Djordjevic

    12.12.2018 20:00
    Meni, jos otkad su optuzeni, nije jasno zasto se vlasniku objekta Alojzu Ganicu i elektricaru Miroslavu Papugi, uopste, sudilo i zasto su kasnije osudjeni. Naime, Alojz Ganic je ostaloj dvojici optuzenih izdao taj prostor u zakup i dao im dozvolu da u njemu naprave i vode ugostiteljski objekat, a kako ce oni to raditi njega se uopste ne tice niti treba da ga se tice sve dok mu redovno placaju kiriju. Samim tim, on nije niti moze biti odgovoran za njihove propuste. Sto se tice elektricara, i da je odbio da uradi taj posao onako kako su mu rekli, to ne bi nista promenilo jer bi zakupci prosto nasli drugog elektricara koji bi taj posao uradio po njihovom. Dakle, on niti je doprineo da se ta nesreca desi niti je mogao da ucini ista da se ona spreci. Ispada da je njima sudjeno i presudjeno kao zrtvenoj jagnjadi samo zato da ne bi bili osudjeni inspektori koji su pravi krivci jer svoj posao nisu radili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti