Ponovo smenjuju nezakonito smenjene članove Školskog odbora Karlovačke gimnazije

Skupština opštine Sremski Karlovci ponovo će odlučivati o smeni članova Školskog odbora Karlovačke gimnazije, nakon što je Upravni sud zaključio da je njihova prethodna smena bila nezakonita.
Ponovo smenjuju nezakonito smenjene članove Školskog odbora Karlovačke gimnazije
Foto: 021.rs
Odbornici lokalne skupštine ponovo će raspravljati o istoj temi jer u prethodnoj nameri da smene tri predstavnika lokalne samouprave u Školskom odboru Karlovačke gimnazije nisu poštovali zakon. Zato je skupština bila tužena i izgubila na sudu, a tužio ju je jedan od smenjenih članova odbora Ivan Stijepović. 
 
Podsetimo, tri člana Školskog odbora smenjena su u jeku izbora novog direktora najstarije gimnazije u Srbiji, prošle godine, neposredno nakon što je Školski odbor raspisao ponovljene izbore. Prethodno je pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš poništio konkurs za direktora na kojem je najviše glasova osvojio profesor muzike Branislav Tubić. Konkurs je poništen jer je u konkursnoj dokumentaciji nedostajao uslov da kandidat za direktora mora da ima licencu za rad, iako su prethodni konkursi, u kojima je takođe nedostajala ova rečenica, uspešno završavani.
 
Predlog za smenu tri člana Školskog odbora usledio je, sumnjao je Stijepović, kako bi se pogodniji članovi ubacili u odbor koji će birati Radovana Kovačevića za direktora gimnazije. Da je sve učinjeno izuzetno brzo i nespretno utvrdio je i Upravni sud, jer je odluka o smeni iz februara 2017. godine napisana bez osnovnih odredbi koje mora da sadrži, poput obrazloženja, zakonskog osnova i pravnog leka. 
 
Sud je odluku o smeni vratio na ponovno odlučivanje Skupštini opštine i, u zavisnosti od daljih dešavanja, može da dođe i do obaranja svih odluka koje je doneo nezakonito izabran Školski odbor, uključujući i odluku o izboru direktora. 
 
Na dnevnom redu naredne sednica Skupštine opštine Sremski Karlovci nalazi se novi predlog o razrešenju (starih) članova Školskog odbora Karlovačke gimnazije, istih koje je skupština već (nezakonito) razrešavala. Ovog puta je administrativna komisija navela pouku o pravnom leku, ali je izostavila obrazloženje za smenu te i dalje nije poznato zbog čega se trojica predstavnika lokalne samouprave smenjuju.
 
"U ponovljenom postupku i uvidom u spise predmeta, utvrđeno je da je 11. februara 2017. godine Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje dostavio dopis od 9. februara 2017. godine kojim predlaže imenovanje tri člana Školskog odbora Karlovačke gimnazije", navodi se u razlozima za novu, ponovljenu smenu.
 
Stijepović kaže za 021 da je skupština ponovo omanula u pokušaju da navede valjan razlog za njegovu smenu, iako nije ni očekivao da će ga zaista vratiti u Školski odbor iz kog je izbačen. Naglašava da će svakako ponovo tužiti i da shvata da je poenta ponašanja skupštine u Sremskim Karlovcima - odugovlačenje.
 
"Samo su potvrdili ono što se već znalo. Da su nesposobni da rade svoj posao, da rade nezakonito i da žele samo da prolongiraju ceo proces, jer izglasavaju novo nezakonito rešenje zbog kojeg ću ih opet tužiti i koje će ponovo biti poništeno. Na žalost, sistem je takav da ne postoji lična odgovornost nikoga od uključenih u ovaj proces, jer se svi kriju iza kolektivnog organa skupštine, a štetu trpi samo Gimnazija", kaže on za naš portal.
 
Podsetimo, zbog izbora Radovana Kovačevića za direktora škole reagovao je i deo profesora Karlovačke gimnazije, kao i roditelji dece. Oni su u otvorenom pismu javnosti u maju prošle godine upitali "da li nekome smeta Karlovačka gimnazija i kakva se poruka šalje deci", a pismo je upućeno ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i ministarstvu, predsedniku Skupštine APV Ištvanu Pastoru, predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću, pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Mihalju Njilašu, čelnicima opštine Sremski Karlovci i članovima Školskog odbora škole.
 
Priču u celini čitajte OVDE.
  • Karlovcanin

    23.12.2018 17:04
    Pićuka stidi se!!!
    Sremske Karlovce nazivas selendrom pa ti covece ne znas istoriju ... treba da te je sramota ko god da se a koristis naše pismo... takvima treba dobre omče spremiti...
  • mile

    20.12.2018 06:36
    A direktor nastavnik fizickog , toliko o tome. Ne bi bio director da nije kadar.
  • Greda

    19.12.2018 20:31
    Stjepovic maznuo mandat u pokrajinskoj skupstini preko Dosta je bilo cim je dobio fotelju on preleteo toliko o kredibilitetu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti