FOTO: Počela gradnja nove Glavne crpne stanice kod novog železničkog mosta

Izgradnja nove Glavne crpne stanice (NGCS) počela je nedaleko od postojeće Glavne crpne stanice 2 kod novog železničko-drumskog mosta, saznaje 021.rs.
FOTO: Počela gradnja nove Glavne crpne stanice kod novog železničkog mosta
Foto: 021.rs

Ovi radovi koštaju 860 miliona dinara bez PDV-a. Gradnjom nove Crpne stanice stvaraju se preduslovi da se u budućnosti u Petrovaradinu kod Rokovog potoka, kod nekadašnje fabrike "Pobeda", izgradi Centralni prečistač otpadnih voda i ugasi Glavna crpna stanica 1 u Radničkoj ulici.

U narednih 400 dana, konzorcijum firmi će graditi NGCS, a radovi će se osim kod novog mosta i postojeće dve crpne stanice, odvijati i celom dužinom Keja zbog postavljanja novog kolektora otpadnih voda.

Portparolka "Vodovoda i kanalizacije" Borislava Pejanović kaže za 021.rs da se radi o vrlo kompleksnoj investiciji i objektu kakav se zida jednom u 50 godina. Ona dodaje da je izgradnja NGCS preduslov kako bi Centralni prečistač otpadnih voda mogao da zadovolji potrebe grada koji ima više od 400.000 stanovnika.

"NGCS je ključni objekat, jer će u nju voditi svi slivovi sa bačke strane grada. Plan je da se sruši Crpna stanica u Radničkoj ulici i odatle sagradi kolektor do nove stanice", objašnjava portparolka ovog javno-komunalnog preduzeća.

Ona je dodala i da se trenutno mogu videti mašine i radnici kako kod novog železničko-drumskog mosta čiste teren i seku drveće, i napominje da se sve radi u koordianciji sa Gradskim zelenilom.

"Mladice su već izvađene u koordinaciji sa Gradskim zelenilom i biće zasađene na drugim lokacijama u gradu. Kada svi radovi budu završeni, plan je da se ova lokacija potpuno ozeleni", kaže Pejanović.

NGCS gradi konzorcijum firmi koje predvodi preduzeće "Energotehnika-Južna Bačka" iz Novog Sada, a čine ga još "Graditelj NS", "Tehnounion-Eksim" iz Sremske Kamenice, "Hydrovision" iz Beograda, "Indas" iz Novog Sada i "Gorenje projekt inženjering" iz Velenja u Sloveniji.

  • Jmi

    27.12.2018 14:47
    Jos malo informacija
    Nova crpna stanica ce biti povecanog kapaciteta spremna da primi sve otpadne i atmosverske vode sa gradskog podrucja na levoj obali Dunava. Takodje u njoj ce biti ugradjene grube i fine resetke sa automackim cistacima koje stite recepijent odnosno reku Dunav. Otpad sa resetki se sprema u kontejnere i odvoze na deponiju. Iznad tih kontejnera, resetki i u samoj crpnoj stanici bice ugradjena dva savremena bio filtera kojima je funkcija eliminacija neprijatnih mirisa. Sve u svemu klima za zivot u okolini crpne stanice, keju i samom gradu Novom Sadu ce biti daleko povoljnija.
  • penzioner

    25.12.2018 12:56
    Gospodo, vi koji se smatrate strucnim za komentarisanje, da vas pitam nesto. Koliko ovde od vas su inzenjeri? evo ja jesam ali sam u penziji odavno. Niko nece da jede *ovna ni Petrovaradin ni novi sad. ovo je preduslov da bi se napravio precistac otpadnih voda. i jeste investicija koja je ovolikom gradu preko potrebna. i jeste skupa i komplikovana i trebace minimum 2 godine da se napravi. sto se tice ovih predloga da cevi idu dnom reke dunav, evo neka se jave zainteresovani ali sa ozbiljnim projektom pa da vidim i to cudo. deco, cevi idu ispod zemlje i kopati se mora. Nemojte osudjivati ako niste potkovani znanjem.

    Srdacan pozdrav
  • alal vera

    25.12.2018 12:52
    da neide od PROMENADE
    #U narednih 400 dana, konzorcijum firmi će graditi NGCS, a radovi će se osim kod novog mosta i postojeće dve crpne stanice, odvijati i celom dužinom Keja zbog postavljanja novog kolektora otpadnih voda.#

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti