Više za turizam, manje za socijalnu zaštitu u budžetu Sremskih Karlovaca

Budžet opštine Sremski Karlovci za 2019. godinu koji je usvojen na prošloj sednici Skupštine opštine veći je za 77 miliona dinara od ovogodišnjeg.
Više za turizam, manje za socijalnu zaštitu u budžetu Sremskih Karlovaca
Foto: 021.rs
U tu sumu uračunat je i neraspoređeni višak od 40 miliona dinara iz prethodnog perioda. Poreski prihodi za 2019. planirani su u iznosu od 243.700.000 dinara. Od toga, najviše se očekuje od poreza na dohodak i kapitalne dobitke 130 miliona, a od poreza na imovinu 102,4 miliona dinara. Tekući kapitalni transferi od drugih nivoa vlasti planirani su u iznosu od 134.180.000 dinara što čini jedan od najznačajnijih prihoda u budžetu.
 
Za urbanizam i prostorno planiranje predviđeno je 122 miliona što je za 31 milion više nego prošle godine, a najviše novca biće uloženo upravo od transfera od drugih nivoa vlasti. Neki od planiranih kapitalnih projekata su rekonstrukcije ulica Braće Anđelić, Karlovačkih đaka i drugih saobraćajnica, kao i radovi na vodovodu i kanalizaciji.
 
Za komunalnu delatnost planirano je 51,7 miliona dinara. Za razvoj turizma će biti izdvojeno 11.900.000 dinara više nego ove godine, odnosno 31.900.000 dinara, dok su davanja za socijalnu zaštitu umanjena za tri i po miliona pa za 2019. godinu iznose 21,8 miliona. 
 
Za zdravstvenu zaštitu Opština Sremski Karlovci izdvojiće 830.000 dinara više nego ove godine, a za kulturu dva miliona više. Za saobraćajnu infrastrukturu biće izdvojeno 12.700.000 dinara, što je pet miliona više nego za 2018. Izdvajanja za poslove lokalne samouprave biće za 30 miliona veća nego za tekuću godinu.
 
Jedna od stavki za koju su izdavanja značajno smanjena je lokalni ekonomski razvoj za koji je 2018. godine izdvojeno 17.400.000, a 2019. godine za to je namenjeno 4.973.000 dinara.
 
Rashodi u iznosu od 24,9 miliona planirani su za održavanje kulturnih, sportskih, umetničkih i drugih aktivnosti, kao i za rad opštinskih organizacija i političkih stranaka, ali i za novčane kazne i naknade štete. Planirani rashodi za novčane kazne gotovo tri puta su veći nego za tekuću godinu i iznose 12.250.000 dinara.
 
Za subvencije, Sremski Karlovci će izdvojiti šest miliona, dok je 2018. ta cifra iznosila tri i po miliona. Od toga, četiri miliona planirana su za JKP "Belilo", a dva za privatna preduzeća. 
 
Na istoj sednici odbornici su usvojili i odluku o prodaji građevinske parcele pored policijske stanice kompaniji "Univereksport", kadrovski plan za opštinsku upravu i pravobranilaštvo u sledećoj godini i odluku o tome da se neizgrađeno građevinsko zemljište razvrsta u poljoprivredno, odnosno šumsko, radi utvrđivanja osnovice poreza na imovinu u 2019. godini. 
 
Skupština se saglasila sa predloženim izmenama programa poslovanja JKP "Belilo" u ovoj i sa programom rada u narednoj godini. Doneto je rešenje o obrazovanju Opštinskog saveta roditelja i rešenje o razrešenju članova Školskog odbora Karlovačke gimnazije, koje je naložio Upravni sud pošto je prethodno razrešenje bilo nezakonito, o čemu više možete čitati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti