Novosadska kultura sećanja: Mesta na kojima je rokenrol "prašio"

Rokenrol u Novom Sadu se nekada svirao u lokalima, podrumima, sobama, halama, ali i u školama.
Novosadska kultura sećanja: Mesta na kojima je rokenrol "prašio"
Foto: 021.rs
Preko igranki u Zanatskom domu do Atrijuma, Garude, Rupe, Žutare... rokenrol se svirao tamo gde je bilo utičnice. Najpre se uvežbavalo po podrumima i garažama, a onda se izlazilo pred publiku.
 
"Celo društvo furijana u gajbu moju", pevao je Peđa Vranešević pre gotovo pola veka, a nekadašnjeg muzičkog urednika Radija Novi Sad Anđelka Maletića Čupka ti stihovi vraćaju na priču o kultnoj "Gajbi" u kojoj su se okupljali, na početku, džezeri, a potom i, kako kaže, njihova duhovna deca - rokeri.
 
Nije dug put od "Gajbe" do "Garude". Zbog buke iz te kafane stanari u Gajevoj neretko su zvali miliciju, što je izazivalo negodovanje "blesave klinačke ekipe".
 
"Pominjem to zbog jedne vrlo filozofske sentence koju sam pročitao na zidu preko puta 'Garude', koju je napisao jedan revoltirani klinac. Zapitao se: 'Zar je ovo grad? Kad će zemljotres?'", priseća se Anđelko za 021.rs.
 
U školama glavno gradivo nije bila samo istorija NOB-a, osnove marksizma i stvaranje novih naraštaja koji će odrastati u socijalizmu. O zidove novosadskih škola odzvanjali su rifovi. Radule iz Atheist Rap-a je sa svojim bendom imao prvi nastup u školi, u obrazovnoj ustanovi je prvu svirku imao i Smuk iz Zbogom Brus Lija, a frontmen tog benda, Vijetnamac, u školi je prvi put slušao bendove koji će uticati na njega.
 
"Prvi nastup Fluorel Tačkaša bio je na audiciji za neku vrstu gitarijade u Elektrotehničkoj školi. Mi smo tada išli u osnovnu, osmi razred. Žao mi je što Bogica Mijatović, koji je bio u žiriju, nije sačuvao list papira na kojem su bili ispisani bendovi, plusevi, minusi, znakovi pitanja. Kod nas je bio jedan debeli, debeli minus. Bili smo ubedljivo najgora atrakcija tog dana, a ekipa panksa nas je baš volela", priseća se uz osmeh Radule.
 
Priče Vijetnamca, Dr Popa, Smuka, Baleta i Čupka o "Žutari", "Atrijumu", "Rupi", "Garudi", "Mašincu", "NS Tajmu" i mnogim drugim mestima poslušajte u emisiji:
 
 
Tekst o kultnim novosadskim mestima možete da pročitate OVDE.
  • Dača

    08.01.2019 14:47
    Kapija,Crni bik,Podijum...Bilo neko lepo vreme
  • Marko

    04.01.2019 09:54
    Možda kada bi Novosađani malo poradili na kulturi posećivanja svirki umesto na kulturi sećanja, stvari bi bile bolje....
  • Osmi sekretar SKOJa

    02.01.2019 15:23
    Lekovito
    A Medicinska skola zaboravljena

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti