Plate za personalne asistente ponovo neizvesne

Novosadski personalni asistenti, koji pomažu osobama s invaliditetom, plate za januar i februar će dobiti, "u najboljem slučaju", tek u drugoj polovini marta, kaže za 021 Dragana Marković iz Centra "Živeti uspravno".
Plate za personalne asistente ponovo neizvesne
Foto: Pixabay
"Novi Sad i dalje ovu uslugu finansira projektno, što znači da će konkurs, kako nam je obećano biti raspisan ranije nego prethodnih godina, 15. januara, a to opet znači da se plate personalnim asistentima za januar i februar mogu isplatiti u najboljem slučaju tek posle 15.marta. S druge strane projektim finansiranjem nemoguće je obezbediti pun obim usluge", navodi Marković.
 
Iz Gradske uprave najavljeno je da odobrena sredstva za sledeću godinu neće biti manja od sredstava odobrenih u ovoj godini (7,15 miliona dinara) i da će se veći deo sredstava odobriti tek u drugoj polovini godine kroz rebalans, što automatski znači da će plate kasniti, a samo ovim sredstvima nemoguće je održati sadašnji nivo usluge u narednoj godini. Centar za sada ima 14 korisnika usluge personalne asistencije, od kojih troje uslugu koriste duže od osam sati dnevno.
 
Za sada u Centru pokušavaju da nađu rešenje kako asistenti ne bi ostali bez plate, a korisnici bez pomoći koja im je neophodna.
 
"Stupili smo u kontakt s Centrom za socijalni rad. Socijalna radnica koja vodi deo materijalnih davanja predočila je direktorki važnost usluge i za sada postignut je načelni dogovor za zajedničko traženje sredstava za asistente čiji rad ne bude finansirala Gradska uprava",  kaže Marković.
 
Kako im je rečeno u Centru za socijalni rad, da bi oni mogli da upućuju korisnike na uslugu personalne asistencije, potrebno je angažovanje još jedne osobe. Grad ne može da opredeli sredstva za zapošljavanje nove osobe, ali podržava potpisivanje sporazuma o saradnji između dva Centra i projektnu saradnju na obezbeđivanju dodatnih sredstava.
 
"Očekujemo i ista sredstva kao ove godine kroz gradski javni rad, što znači da će s linije 481 projektno ukupno biti obezbeđeno do osam miliona. Za osam sati asistencije za 14 korisnika koliko nas sada ima sa neto zaradom od 35.000,00 din. mesečno potreban je iznos od 10.6 miliona dinara, za trenutni pun obim usluge 13,6 miliona dinara. Iznos od 950.000,00 dinara biće uplaćen kroz participaciju. Sredstva od 1,65 miliona dinara moramo da obezbedimo iz drugih izvora", objašnjava Marković i dodaje da je njihov cilj da kroz sporazum o saradnji sa Centrom za socijalni rad utvrde stvarne potrebe za ovom uslugom u Novom Sadu. 
 
"To je jedini, na Zakonu zasnovan način utvrđivanja potreba koji bi mogao da dovede do toga da Grad prestane da uslugu personalne asistencije percipira kao uslugu koju Centar 'Živeti uspravno' organizuje za svoje članstvo i da je na osnovu utvrđenih potreba uvede u svoju Odluku o socijalnoj zaštiti i finansira iz namenske budžetske linije raspisivanjem tendera. Grad izbegava tendere za usluge u zajednici čiji su pružaoc iz drugog i trećeg sektora jer na 5 velikih ustanova, čiji je on osnivač i Dom u Veternku idu sva namenska sredstva. Sve usluge koje organizuju organizacije civilnog društva finansiraju se od igara na sreću", priča Marković. 
 
Personalni asistenti, koja su angažovani preko licenciranog Centra "Živeti uspravno", plaćeni su projektnim finansiranjem sredstvima koje Grad dodeljuje preko konkursa. To znači da njihove plate umnogome zavise od perioda raspisivanja konkursa i isplate sredstava. Udruženja koja širom Srbije angažuju personalne asistente tvrde da ova usluga, zbog potreba ljudi s invaliditetom, mora da ima direktnu liniju finansiranja, a ne da zavisi od konkursa.
 
Podsetimo, problemi sa finansiranjem personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu postoje već godinama, a sredinom godine su građani donacijama obezbedili plate za asistente.
  • Majka

    30.12.2018 12:43
    Apel za pomoć gradonačelniku
    Osobe sa invaliditetom kako telesnim, a naročito intelektualnim su u Novom Sadu diskriminisane na sve moguće načine. Njihov kvalitet života je na izuzetno niskom nivou.
    Usluga personalne asistencije je PRIORITET, civilizacijska tekovina, mera humanodti i civilizovanosti društva.
    Novi Sad to ne prepoznaje!!!
    Nema novca za personalne asistente, sramota!!!
    Stidim se takvog Novog Sada i molim gradonačelnika da se lično angažuje i pomogne, sigurna sam da može, ako hoće.
  • Joj

    30.12.2018 10:57
    Uzas
    Ali je izvesna novogodisnja rasveta i sve vise spomenika
  • Tasic 1951

    30.12.2018 01:18
    Samo bezanija odavde deco
    I na kraju ce ih naterati da se uclane u SNS za jedan jedini posteno zaradjeni dinar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti