Dragi 21. veku, bar ponekad, svrati i u Srbiju...

Dom zdravlja na Bulevaru Mihajla Pupina, januar 2019. Teče 21. vek, dakle.
Dragi 21. veku, bar ponekad, svrati i u Srbiju...
Foto: 021.rs

Piše: Snežana Miletić

Pacijent dolazi da kontroliše urin, dobija plastičnu čašicu sa kojom ide u toalet. U toaletu ne postoji ni stolica, ni polica na koju bi odložio čašicu dok podigne gaće.

Nema ni toalet papira kojim bi obrisao ruke. U jednoj ruci drži čašicu, da je ne bi spustio na pod, a drugom pokušava da se upristoji pre nego što izađe u hodnik.

Izlazi u čekaonicu i pita sestru na šalteru kako je to moguće u 21. veku. Ona sleže ramenima.
 
A 21. vek i dalje teče, kao rolna papira koja se odmotava... Pacijent pita kome bi to mogao da kaže, da sugeriše da bi to bilo posve civilizovano - a pride i higijenski - da se čašica sa urinom ne odlaže na pod, koji, koliko god da je čist, nije dovoljno higijenski za budući predmet laboratorijskog nalaza.

Sestra odlazi u drugu sobu, na kojoj su otvorena vrata, konsultuje se sa drugim sestrama koje joj savetuju da zove šeficu laboratorije. U nastavku telefoniranja sestre sa šaltera glavnoj laborantkinji, pacijent, iz onog što ponavlja sestra sa šaltera, čuje da glavna laborantkinja savetuje pacijentu da zove ministra zdravlja.

Kad je završila razgovor, sestra sa šaltera kaže pacijentu da joj je rečeno da kaže da pacijent sam potraži adresu kojoj bi mogao da saopšti da je u redu i higijenski da u 21. veku ima toalet papira u wc-u Doma zdravlja i neka poličica za odlaganje, i ne samo na Bulevaru Mihajla Pupina.

A 21. vek i dalje, teče li teče. Pacijent nema adresu ministra zdravlja i zato prelama tabak i počinje pismo...

Dragi 21. veku, kako bi bilo da ponekad, bar malo, svratiš i u Srbiju...

  • Pacijent

    18.01.2019 14:49
    @Pera
    Najžalosnije je što MORAMO da plaćamo obavezne doprinose za zdravstvo , ne dobjamo adekvatnu uslugu i još se svaka prtužba smatra maltretranjem zdravstvenog osoblja koje od naših doprnosa prima platu.
    Postoji li takav sistem zdravstvene zaštite još negde u civilizovanom svetu?
  • dsd

    18.01.2019 10:12
    Pa kakvo izivljavanje i maltretiranje? Što pita kako da na pravilan način da uzorak???
    Neka laborant da u ruke svakom pacijentu Knjigu zalbi, to mu je posao. Neka glavni laborant (kome je to radna obaveza) posalje glavnoj sesti i direktoru pritužbe pacijenata , kopije iz Knjige žalbi. I to je način da utiču da rukovodstvo a zaštite sebe. Obaveza zdravstvenih radnika je da obaveste osiguranika i pacijenta kako mogu da podesu prigovor. Smireno i kulturno. Ali nece, misle da to nije njihov posao neshvatajući da time samo štite sistem. Ako se budu i dalje "nastavljali" sa pacijentima i na nezadovoljstvo odgovarali sa: To nije moj posao, ja to ne moram da slusam i trpim -nista nece promeniti! Nista! Neka se sami bore i organizuju rad i mehanizme! Postoje načini, uvek. Bar probaš! Pa ti savest mirna! Kada se organizuje strajk, 80% zdravstvenih radika sa SSS, koji rade za mizerne pare veoma odgovoran posao, nece da strajkuje, nece da izadje ispred objekta napolje, pre ce otici na pijacu, kafe pauzu, presedeće u ordinaciji....to vam govorim iz 15godišnjeg radnog iskustva u zdravstvu NS.
  • Ja

    18.01.2019 10:10
    Gadiluk
    Možda nema veze sa ključmom reči wc šoljai urin,, a da li vam smeta lizanje prstiju u pekari, mesari, ribarnici, pijaci kada pokušavaju da otvore kesu ili umotaju nešto u papir? Dakle, svi to rade. Posebno bih izdvojila žene na Futoškoj pijaci koje prodaju kore i piletinu. Bez rukavce uzimaju meso u ruku, pa onda diraju pare, pa ližu prste. STRAŠNO. A kad im kažete prave se lude. Epidemije zaraznih bolesti i nisu toliko veleike kod nas kolike bi mogle da budu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti