VIDEO, FOTO: Obeležena 77. godišnjica Novosadske racije

Polaganjem venaca kod spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije obeležena je 77. godišnjica Novosadske racije.
VIDEO, FOTO: Obeležena 77. godišnjica Novosadske racije
Foto: 021.rs
Vence kod spomenika "Porodica" položili su predstavnik potomaka žrtava Novosadske racije, predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine Vojvodine, ambasade Izraela i Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske, dok je sa broda Rečne flotile u Dunav spušten venac.
 
Ovo je centralni događaj u okviru programa "Ledena tišina" kojim se obeležava godišnjica jednog od najtragičnijih događaja u istoriji Novog Sada, u kojem je od 21. do 23 januara 1942. godine ubijeno više od 1.200 ljudi.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da spomenik "Porodica" nije samo pomen na prošlost i stradanje Novosađana pre 77 godina, nego je on i opomena za budućnost.
 
"To je opomena da ljudsko uvek mora da pobedi, da prevlada nad mržnjom i neljudskim. Spomenik 'Porodica' je opomena da se fašističko zlo više nikada, ni u jednom obliku, ne ponovi. Svet je naučio da nikada više ne sme da dozvoli da milioni nevinih stradaju da bi shvatili da pravo na život zaslužuju svi. Zato borba protiv tog najvećeg zla, borba protiv fašizma, nikad ne sme da zamre. Novi Sad je naučio da živi sa večnom tugom i sećanjem na nevine žrtve, na mališane, na stare i nemoćne, na čitave porodice, na generacije, koje su pre 77 godina nestale u ledenoj vodi Dunava", rekao je Vučević.
 
  
 
On je dodao da se nikada neće dozvoliti da "ijedna stranica u istoriji Novog Sada bude obavijena crnim florom zbog nečije mržnje".
 
Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel pozivajući se priču iz Talmuda, ukazao je na to da je potrebna masa neutralnih ljudi kako bi "zlo radilo svoj posao". 
 
"Ne znači nužno da su neutralni loši, da nisu dobri, oni su samo izabrali, uz racionalizaciju da će neko drugi nešto da reši, zašto bi oni izazivali faraonov bes? I nekako ispada da je tih najviše. Da bi zlo radilo svoj posao, sve što je potrebno je velika masa neutralnih posmatrača. Ali oni nisu neutralni, oni su zapravo izrekli svoj stav. Ovaj svet je pozornica, ne da bismo bili posmatrači, nego da bismo bili aktivni učesnici", dodao je Asiel.
 
 
Pomen žrtvama racije održao je vladika bački Irinej. Prema njegovim rečima, moramo da budemo svesni činjenice da negde u svetu, bili to bliski ili srednji istok, severna Afrika, negde se svakodnevno dešavaju tragedije poput Novosadske racije, u raznim izdanjima, ali sa istom suštinom.
 
"Zato mislim da treba da se molimo i da činimo sve što do nas stoji da se to ne ponovi, ali i da prestane već jedanput u svetu u kojem živimo", naveo je Irinej.
 
Podsetimo, Novosadska racija je događaj koji se dogodio u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke ubijano lokalno stanovništvo, uglavnom Srbi i Jevreji. Tokom tri dana akcije u Novom Sadu ubijeno je više od 1.200 građana, pretežno Jevreja, Srba, Roma, kao i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a.
 
  
  • Мунгос

    24.01.2019 13:53
    @ ex chapman,
    Нешто ти се лоше чини или се правиш невешт.
    Само ти овде видиш „две стране“, наивно.
    Нема овде оних „који мисле другачије“, овде има само оних који оправдавају злочине. А ти им помажеш тако што разблажујеш мешајући њихове злочиначке коментаре са коментарима оних који протествују због нељудских коментара твојих миљеника.
  • ex chapman

    24.01.2019 08:32
    ventrilokvisti
    čini mi se da "obe strane" upošljavaju "komentatore" čiji je posao da glupim i iritantnim komentarima provociraju one koji misle drugačije da im odgovore istom merom i tako se spuste na njihov nivo! sramno je to što radite, naročito kad je u pitanju ovakva tema!
  • Vertigo

    24.01.2019 00:12
    @joja
    A, da li je i među Jevrejima bilo ateista? Ako jeste, šta će onda rabin?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti