FOTO: Kiosci niču po Novom Sadu na najčudnijim lokacijama

Veliki broj kioska se, gotovo preko noći, pojavio na ulicama Novog Sada, što su primetili i građani.
FOTO: Kiosci niču po Novom Sadu na najčudnijim lokacijama
Foto: 021.rs
Brojnost kioska nije toliko upečatljiva koliko su lokacije na kojima se nalaze - na površinama na kojima ranije nisu bili kiosci, na sred širokih trotoara, čak i na zelenim površinama, javljaju čitaoci 021 utiske sa ulica.
 
Jedna od najnelogičnijih lokacija za novi kiosk je ispred tržnog centra "New Nork" na uglu Jevrejske i Bulevara Mihajla Pupina, tik do fontane. Identičan kiosk postavljen je i dvadesetak metara dalje, odmah iza ćoška, ispred Pošte. 
 
 
Samo neke od lokacija koje "bodu oči" prolaznicima su kiosci na Trgu republike, u Dunavskoj ulici, na Bulevaru Mihajla Pupina, na Trhu slobode (dva kioska izmeštena zbog radova na fasadi), tik do pothodnika, na Bulevaru oslobođenja, ispred Futoške pijace, na Trgu Marije Trandafil, na uglu Cara Dušana i Bulevara cara Lazara itd.
 
 
Vidno je da su skoro svi kiosci čija lokacija je neobična u vlasništvu istog društva - "Moj kiosk grupe", koja je dalje u vlasništvu firme "Property plus establishment" (firma registrovana u Lihtenštajnu) i biznismena Darka Bajčetića, koji je od ranije poznat po kupovini "Štampe" i "Future plus".
 
Da bi neko mogao da postavi kiosk na javnu površinu, mora da dobije dozvolu Grada. Gradsko veće je poslednju odluku o privremenom postavljanju kioska donelo 20. septembra prošle godine, kada je rešenje o privremenom postavljanju dobilo 244 kioska i baraka. Osim kioska, dozvole su dobile cvećare, pekare, poslastičarnice, menjačnice, fotokopirnice... Samo za kioske i slične objekte izdato je oko 150 dozvola. 
 
Lokacije na kojima mogu da se nalaze utvrđene su Odlukom o uređenju grada, rešenjem i elaboratom o privremenom postavljanju kioska i baraka. U elaboratu se nalaze grafički prikazi svake pojedinačne lokacije, kao i opšti saobraćajni, infrastrukturni, urbanistički i drugi uslovi za određivanje mesta za njihovo postavljanje.
 
Na pitanje 021 da li poslednji kiosci koji su "nikli" na javnim površinama imaju dozvolu, u Gradskoj upravi za komunalne poslove kažu da je "sve rađeno u skladu sa važećim aktima".
 
"Ukazujemo da su odobrenja za postavljanje kioska, između ostalih i na navedenim lokacijama, izdata u skladu sa važećim propisima, na način propisan Odlukom o uređenju Grada Novog Sada, a u skladu sa priloženim Tehničkim uslovima, izrađenim od strane Javnog preduzeća 'Urbanizam', koji sadrže urbanističke, infrastrukturne, tehničke, estetske i druge uslove za postavljanje objekta ili uređaja na javnoj površini", navode za 021 u Gradskoj upravi za komunalne poslove.
 
Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović mišljenja je da kioscima nije mesto na ovim lokacijama. Osim što "bodu oči" zbog nelogične raspoređenosti, kioska je sve više, a slobodne i neokupirane javne površine sve manje.
 
"Ova situacija sa kioscima je samo nastavak jedne pogrešne prostorne politike u kojoj se život sa ulica, trgova i parkova seli u šoping centre, a otvoreni javni prostori se komercijalizuju i zatrpavaju baštama kafića, tezgama, bilbordima, a sad i neprimereno velikim brojem kioska. Nažalost ovakva gradska politika je donela da mesecima imamo 'okupirane' glavne gradske trgove, a Dunavski park je rezervisan za one koji žele da plate ulaznicu na klizalište. Ne treba biti nikakav ekspert da se vidi da je za veliki broj postavljenih kioska lokacija potpuno neprimerena, a od kojih su mnogi na zelenim površinama i trotoarima, što posebno zabrinjava". navodi Jović za 021.
 
On dodaje da se gubi sloboda koju nude ulice zarad punjenja gradske kase.
 
"U želji za punjenjem budžeta putem naplate za zauzeće površina, ponovo žrtvujemo kvalitet prostora naših trgova, ulica i parkova, što smatram apsolutno pogrešnim", navodi Jović.
  • djuro

    20.07.2020 17:14
    nema gore nego u župi
  • Dragana

    01.02.2019 16:10
    Kiosci nicu u Novom Sadu
    Ugao Bul.Cara Lazara i ul.Cara Dusana, na sred srede trotoara, kad predjes semafor preko pesackog, direktno udaras na njega, ozbiljna prepreka na trotoaru,pri tom, zaklanja vidik na ceo ulaz u Cara Dusana, ruglo. Struja, voda, kuda? Tu kad opali sunce leti, sprzice se nazivo svako ko bude unutra radio.
  • лела

    30.01.2019 14:57
    има и горе
    Па када може пијаца код Милетића, зашто не би могли и киосци. Брука за Нови Сад да већи део године Милетићев трг буде претворен у пијацу и место где се продаје храна и пиће.Постављали су чак и шатор.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti