Novosađani ponovo imaju najviše plate u Vojvodini

Plate u Novom Sadu porasle su za nekoliko stotina dinara za jedan mesec, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Novosađani ponovo imaju najviše plate u Vojvodini
Foto: 021.rs
Prosečna zarada u Novom Sadu u novembru iznosila je 77.229 dinara bruto, odnosno 55.730 dinara bez poreza i doprinosa, što je blagi rast u odnosu na podatke za prethodni mesec. 
 
U celoj Vojvodini je prosečna zarada iznosila 66.609 dinara bruto tj. 48.135 dinara neto. Najniže zarade ponovo su imali stanovnici Bača - 53.934 dinara bruto, odnosno 39.163 dinara neto.
 
Najniža plata u Vojvodini tek je nešto niža od medijalne zarade u celoj Srbiji, koja se statistički uzima kao pravi pokazatelj zarada najvećeg procenta građana. Tako je medijalna plata u novembru bila 54.598 dinara bruto tj. 39.654 dinara neto, pokazuju podaci RZS.
 
Inače, najviše plate tradicionalno imaju zaposleni u državnim preduzećima - 68.638 dinara i to bez poreza i doprinosa. 
 
Zaposleni u zdravstvu u proseku zarađuju 50.996 dinara, a u obrazovanju su plate oko 54.000 dinara.
 
Ovi podaci su, kako je dokazano, nerealni pokazatelji stvarne situacije u novčanicima. Zbog toga je Republički zavod za statistiku pre nekoliko meseci uveo i računanje medijalne zarade.
 
Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Johnie Be Good

    02.02.2019 21:53
    Vadimo prosek
    Mi iz IT sektora realno vadimo prosek :)
    Previse nas je devova sistem inzenjera dizajnera itd itd itd

    (:
  • Aruznec

    29.01.2019 20:36
    @Zeka
    Možda ste ih "zagubili" jer u sred radnog dana svoje vreme provodite komentarišući internet članke umesto u radu ili traženju bolje plaćenog posla?
    @frustronaut
    Obzirom da i sami tvrdite da privatnici isplaćuju deo zarade "na ruke", kako je to prosečna plata "statistički prenaduvana"? Ta prosečna plata je u stvari manja od prave jer upravo ne uračunava u sebe to što radnici dobijaju "na ruke", ona u sebe uračunava samo ono što je legalno prijavljeno - kako može onda biti niža ako se samo dodaje?
    @Nikola
    Medijalna zarada je pokazatelj da građani koji bez prestanka tvrde kako "većina građana prima 20 ili 30 000", kratko i jasno bezočno lažu. I to uopšte i ne uzimajući u obzir te plate koje se isplaćuju "na ruke", a čime su se pojedinci na ovim ovde istim stranama u prošlosti čak i hvalili i ponosili kako su "zavrnuli" državu.

    Statistika je egzaktna nauka i daje egzaktne rezultate na osnovu ulaznih podataka. To što potom pojedinci namerno uzimaju takve podatke i interpretiraju onako kako žele za svoje dnevnopolitičke potrebe nije krivica statistike. A vama sa platama ispod medijalne zarade koji se pitate "gde vam je razlika" - evo je ovde, tačno ovde. To je razlika koju biste možda imali da svoje vreme radnim danom ne provodite u komentarisanju na internetu već ili tražili bolje plaćen posao ako ste kvalifikovani, ili radili na sebi da postanete kvalifikovani za traženo zanimanje ako niste. Vreme socijalizma je odavno prošlo.
  • V

    29.01.2019 05:59
    srozavanje Vojvodine
    republički prosek je 50.556 din. a prosek Vojvodine 48.135 din.

    Po prvi put u kompletnoj istoriji su Vojvođani siromašniji od uže Srbije.

    E to je vest i to loša vest i paradoksalna.

    A vi Vojvođani, ćutite i trpite.
    Da li bi Severna Italija dopustila da padne ispod italijanskog proseka plata? Ne bi, to samo vi dopuštate, a o vašim novčanicima se radi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti