Još uvek se čeka izbor članova "antikorupcijskog tela", troje kandidata predloženo

Konkurs za izbor članova tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana još uvek nije završen, jer se čeka da odbornici u Skupštini grada glasaju o predloženim kandidatima, saznaje 021.rs.
Još uvek se čeka izbor članova "antikorupcijskog tela", troje kandidata predloženo
Foto: Pixabay
Kako se kasnilo sa donošenjem samog Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije, tako se i kasni sa izborom tima koji bi trebalo da prati njegovu primenu. Ono što je, da je sve išlo po planu, trebalo da bude urađeno do kraja maja prošle godine, verovatno će biti završeno u februaru 2019.
 
Komisija za izbor članova "antikorupcijskog tela" sprovela je konkurs i predložila tri kandidata, a o njihovom izboru trebalo bi da se raspravlja na sednici u februaru. 
 
Za članove "antikorupcijskog tela" predloženi su Stefan Samardžić, Aleksandar Bebić i Nataša Babić. Sve troje kandidate dolaze iz sfere prava - dr Stefan Samardžić je asistent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, Aleksandar Bebić je direktor Direkcije za pravne poslove u "DDOR Novi Sad", dok je Nataša Babić advokatica.
 
Sudeći po zapisnicima sa intervjua, u koje je 021.rs imao uvid, najviše iskustva u borbi protiv korupcije ima Aleksandar Bebić, koji se kao direktor Direkcije za pravne poslove bavi i ovom tematikom. 
 
Sa korupcijom u obavljanju posla susreo se i Stefan Samardžić. Kako je naveo, kao član radne grupe za izmene i dopune zakona bio je izložen pritiscima i korupciji, zbog čega je otvoreno počeo da se bori protiv ove pojave.
 
Nakon imenovanja članova za praćenje primene LAP-a, trebalo bi da se obezbede uslovi za rad ovog tela, da se usvoje akti o radu tela, kao i akt o načinu praćenja primene LAP-a.
 
Novi Sad je bio jedna od mnogih lokalnih samouprava koja je kasnila sa donošenjem LAP-a. Iako je to trebalo da bude učinjeno do 30. juna 2017, Novi Sad je LAP dobio krajem iste godine. 
 
Reč je o strateškom dokumentu, koji se bavi ključnim pitanjima za borbu protiv korupcije, a razlozi za donošenje su velika mogućnost da u ovom sistemu dođe do korupcije, netransparentnost mnogih postupaka i akata, tajnovitost donošenja lokalnog budžeta, česti medijski tekstovi o načinu na koji se raspolaže novcem iz budžeta.
 
Detaljnije o tome na koji način bi ovaj plan trebalo da doprinese borbi protiv korupcije, možete da pročitate OVDE.
  • Milan NS

    29.01.2019 10:04
    Kakvi su...
    Prof. Samardžić im sigurno nije po meri, pa ne znaju šta će. Slobodan čovek. Predavao mi. Faca!
  • ST

    29.01.2019 07:01
    Vlast pokusava da postavi `svoje` ljude,nesto slicno se dogodilo sa izborom zastitnika gradjana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.