Treći protest "Jedan od pet miliona" najposećeniji

Treći protest u Novom Sadu pod parolom "Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama" počeo je okupljanjem građana ispred Srpskog narodnog pozorišta, a nastavio se sada već ustanovljenom rutom do zgrade RTV.
Protestna kolona u kojoj je oko sedam hiljada građana, krenula je širim centrom grada. Ovo je do sada najmasovniji protest u Novom Sadu.
 
Prethodno je pročitan proglas koji je potpisalo više stotina umetnika i kulturnih radnika, koji su podržali protest. Novosadski glumac Milorad Kapor i glumac i prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta Radoje Čupić održali su govore.
 
Milorad Kapor poručio je ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, koji je ranije diskreditovao univerzitetske profesore - potpisnike podrške protestima, da da nije kredibilan da se pita ko je koliko ime sa spiska. 
 
"Ko si ti, Mladene Šarčeviću, negdašnji školski profesore geografije i savetniče manjinske srpske škole u Budimpešti i Južnoj Africi sa Zimbabveom da dovodiš u pitanje kredibilnost naučnika i obrazovnih radnika koji su svi mahom završili više škole od tebe i postigli ili postižu veće rezultate od tebe u svemu, osim u podaništvu i urušavanju institucija sistema? Ko je po tebi kredibilan? Ovaj silni bašibozuk koji je pokupovao diplome plagirao radove, jednom rečju lečio komplekse, a čemu ti nisi ni pokušao kao resorni ministar da staneš na put. Pazi kada me je strah da tražim tvoju i ostavku svih svih ministara, jer onaj koji odlučuje o vašim funkcijama je veoma talentovan da nađe još goreg koji bi vas nasledio", poručio je Kapor građanima na platou Srpskog narodnog pozorišta.
 
Radoje Čupić naglasio je da je Srbija jedna od država koja izdvaja najmanje novca za kulturu i da se to jasno oseti. On je i podsetio građane koji je danas dan. 
 
"Danas je rođendan Novom Sadu, gradu koji je pre 271 godinu postao slobodan grad. Slobodni građani Novog Sada opet se bore za slobodu i ne treba da se boje ove borbe. Ne treba se bojati ničeg - osim straha", naveo je jedan od najpoznatijih glumaca Srpskog narodnog pozorišta. 
 
"Predusulov slobode je da se čovek ne boji. Sloboda je jedna od osnovnih čovekovih potreba i mi se za slobodu borimo. Sloboda će nam se dogoditi jedino uz vašu pomoć", naglasio je između ostalog Čupić.
 
Okupljeni nose natpise "Novi Sad slobodan grad".  
 
Uz zastave Srbije i Vojvodine, viđeni su i različiti antirežimski transparenti. Građani su išli Jevrejskom ulicom, zatim su skrenuli na Bulevar oslobođenja, potom u Maksima Gorkog do zgrade RTV-a, te do zgrade Pokrajinske vlade.
 
 
Građani Novog Sada protestnom šetnjom obeležavaju i 1. februar - Dan grada. 
 
 
Sledeći protest najavljen je za sledeći petak u 18 časova.
 
 
Večeras su i u Užicu, Leskovcu, Smederevu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Šapcu, Boru i Zaječaru održani protesti "Jedan od pet miliona". Kako je bilo na prošlom protestu u Novom Sadu, čitajte u našem izveštaju OVDE.

Komentari 116

  • Mile

    08.02.2019 20:19
    Svi vi "koji nemate za koga glasati" glasate za SNS. A posle dolazi do češanja po glavi uz pitanje a ko nam ovo uradi. Čestitam.
  • Vojvosadjan

    04.02.2019 23:20
    @Rade
    Rade, Rade... šaljivdžijo stari s veterničke pijace, kad isčačkaš jagnjetinu iz šuplje šestice onda mi se javi. Do tada silencio. Amin
  • Vojvosadjan

    04.02.2019 23:16
    @/
    Sposobnost merim referencama, kao sav normalan svet. Ta imena za koje smo radili ne umeš ni da pročitaš. To šta ti “znaš vrlo dobro“ meri se u promilima, a i to je diskutabilno. Mesto, državu i kontinent bitisanja sam menjao više puta za svojih malo jače od 40 godina. Splet životnih okolnosti me je naveo na stazu povratka kući.. ali naravno nisi ti taj kojem ću to da objašnjavam. Razumem frustracije usred motanja kablova, pečenja pljeskavica i valjanja second hand robe na Najlonu (dužno poštovanje svakom čestitom poslu) ali nisam ja adresa koju tražiš. To treba da rešiš sa ženom, devojkom, komšinicom ili pak dečkom. Što će najpre biti slučaj. Svako dobro junače.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti