Poslanici opozicije bojkotuju Skupštinu Vojvodine u sredu

"Sporazum sa narodom", koji su ove sedmice potpisali predstavnici određenih opozicionih partija u Srbiji, predviđa bojkot sednica republičke, pokrajinske i lokalnih skupština, što će se, prema najavama, i dogoditi u sredu, 13. februara, u Skupštini Vojvodine.
Poslanici opozicije bojkotuju Skupštinu Vojvodine u sredu
Foto: 021.rs
Naime, sednicu Skupštine Vojvodine u sredu će bojkotovati najmanje dvadesetak poslanika opozicije, a taj broj će najverovatnije rasti. Sednicu će bojkotovati i poslaničke grupe čije partije nisu potpisnice "Sporazuma sa narodom", poput Lige socijaldemokrata Vojvodine, potvrđeno je za 021.
 
"Sporazum sa narodom" je dokument koji su ove sedmice, usled održavanja redovnih protesta građana u sve većem broju gradova u Srbiji, potpisali lideri opozicije. Dokument, koji razrađuje "smenu vlasti i vraćanje demokratije i fer izbora u Srbiju", potpisali su osnivači Saveza za Srbiju, Pokret slobodnih građana, Stranka moderne Srbije, Socijaldemokratska stranka, samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić i drugi. Dokumentom je predviđen bojkot sednica skupština na svim nivoima, a 021 je istraživao šta to znači na lokalu i u Vojvodini.
 
Skupština Vojvodine: Poslanici se odazivaju na poziv za bojkot
 
Celokupne poslaničke grupe demokrata i Lige socijaldemokrata Vojvodine neće prisustvovati narednoj sednici Skupštine Vojvodine. 
 
Kako za 021 navodi predsednik poslaničke grupe DS-DSHV Goran Paunović, demokrate će bojkotovati sednicu "u znak solidarnosti sa građanima koji iz sedmice u sedmicu protestuju na ulicama".
 
"Iako ćemo bojkotovati sednicu, maksimalno ćemo odgovorno raditi na svim aktima koji dolaze u Skupštinu i nećemo dozvoliti da neopaženo prođu neke štetne odluke po građane. To znači da ćemo učestvovati u radu radnih tela i odbora", navodi Paunović. 
 
Na pitanje 021 šta će biti kasnije, ukoliko se neke okolnosti u politici eventualno promene, Panović kaže da će se odlučivati "u hodu".
 
"To je veliko pitanje. Mi nemamo tu radikalan stav, ali ne bih ni povezivao naše pojedinačne odluke sa odlukama Saveza za Srbiju ili drugih partija. Ovo za DS, pri tome, nije nova situacija. Atmosfera u Skupštini Vojvodine i u Skupštini Srbije je dijametralno suprotna i ne možemo da nađemo ozbiljnije zamerke što se tiče Pokrajine, kad pogledate kakvi su odnosi prema opozicionim poslanicima u republičkom parlamentu. Vladajuća partija treba ovo da shvati kao neku opomenu ili apel da se ponašanje poboljša i da se povede računa jer je građanima dosta", napominje Paunović.
 
Predsednik poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški kaže za 021 da će i Liga, koja nije potpisnik Sporazuma, u sredu bojkotovati sednicu skupštine.
 
"Poslanička grupa LSV neće učestvovati na zasedanju skupštine 13. februara, a o razlozima ćemo obavestiti medije pred početak sednice", kratko kaže Bogaroški.
 
 
Sednici neće prisustvovati ni pojedini samostalni poslanici, a među njima su i tri člana relativno nove partije, Stranke moderne Srbije (takođe potpisnice Sporazuma). Reč je o poslanicima Ivanu Stijepoviću (koji je i potpredsednik Skupštine Vojvodine), Katici Bengin i Zorici Zamjanović. Stijepović kaže za 021 da poslanici na ovaj način ukazuju na trend pogoršanja situacije u pokrajinskom parlamentu i sve jače izraženom pokušaju vladajuće koalicije da situaciju iz republičkog parlamenta "preslika" u pokrajinski.
 
"U Skupštini Srbije je nivo komunikacije i obraćanja većine ka manjini van svake dobre parlamentarne prakse. U Vojvodini su drugi metodi zastupljeni. Počelo je sa umanjivanjem značaja opozicionih predloga koji stižu na dnevni red, zatim onemogućavanjem opoziciji da postavlja pitanja Pokrajnskoj vladi, a koliko vidim, kreće i narativ i način obraćanja istaknutih predstavnika većine ka opoziciji. Mi jednostavno ne želimo u tome da učestvujemo. Poštovaćemo potpisani dogovor i dati svoj doprinos bojkotu institucija koje sve manje liče na institucije demokratske države i sve više počinju da liče na neki cirkus", navodi Stijepović i dodaje da će prisustvovati odborima i drugim radnim telima.
 
I on precizira da će se ispuniti uslovi za povratak na sednice kad se uspostavi međusobno poštovanje poslanika, parlamentarne prakse, ali i kada počnu dublje promene - poput otvaranja medijske scene i promene izbornih uslova za neke buduće izbore. 
 
Ni poslanici Borislav Novaković i Svetlana Kozić, članovi Narodne stranke, neće prisustvovati sednici u sredu. Novaković kaže za 021 da se bojkot "apsolutno podrazumeva".
 
"Nećemo učestvovati ni u radu radnih tela, ali to ne znači naše odsustvo iz političkog života, naprotiv. Koristićemo sve alternativne forme političke borbe. Te alternativne forme mogu da budu sa dalekosežnijim posledicama i sa jačom porukom, sa većim značajem i značenjem negoli učešće u ovakvoj skupštini", navodi Novaković.
 
Kakva je situacija u Skupštini Novog Sada?
 
Još uvek nije poznato kada će biti održana naredna sednica Skupštine grada. Taj datum mogao bi da utiče na odluku opozicije da bojkotuje sednicu, ali je za prognoze rano, kažu sagovornici 021.
 
Predsednik odborničke grupe "Dosta je bilo" u Skupštini grada Aleksandar Bujić kaže da trenutno nije doneta nikakva odluka u vezi sa eventualnim bojkotom sednice.
 
"Nismo još uvek razmatrali tu opciju, kao temu. Ukoliko bude drastičnih promena u smislu funkcionisanja gradske skupštine, o tome ćemo tada i razmišljati. Ova dešavanja jesu nagoveštaj promena, gde je ponovo vladajuća većina opoziciju u republičkom parlamentu stavila u talačku situaciju, odnosno uskraćuje nam se mnogućnost da sa govornice pričamo nešto protiv režimskih stranaka u vremenu kad će izbori možda biti raspisani - to jeste manipulacija skupštinom. S druge strane, bila bi manipulacija koristiti bojkot kao promociju političkih organizacija kad skupština radi normalno. Ako skupština grada bude radila kao i do sada, mi ćemo nastaviti da posećujemo zasedanja jer se do sada ništa nije drastično promenilo u odnosu na, recimo, prvu sednicu. Nivo demokratičnosti u Srbiji je takav da ga nema nigde na nivou na kom bismo mogli da ga poredimo sa razvijenijim demokratskim društvima, ali to ne znači da možete izaći iz svih društvenih institucija i ustanova", smatra Bujić.
 
On je stava da je Skupština Novog Sada jedno od boljih tela te vrste u zemlji, bez obzira na sve okolnosti. "Glas opozicije nalazi načine da se čuje, a to što je odnos vladajućih prema opozicionim strankama takav kakav jeste to je rezultat glasanja građana i delimično izneverenog poverenja koje je dobila LSV. Ona je ulaskom u vladajuću većinu onemogućila opozicione opcije da kandiduju teme u dnevni red", dodaje Bujić.
 
Predsednik odborničke grupe DS Veljko Krstonošić kaže da će demokrate učiniti "ono što narod želi".
 
"Gradski odbor DS za sada nema poseban stav u vezi sa ovom temom i još uvek nismo doneli konačnu odluku. To ostavljamo građanima da predlože i mi ćemo slušati. O situaciji u Skupštini grada dovoljno govori činjenica da je na prethodnoj sednici odbijen naš predlog da se usvoji kalendar sednica, koji bi nam bio vodilja za sednice. A ne da se one zakazuju kako se pokaže nečija potreba", navodi Krstonošić.
 
Detaljnije o "Sporazumu sa narodom" čitajte OVDE.
  • N.Sad

    09.02.2019 11:04
    Pokusao sam jednom da ne idem na posao i ocekivao punu platu. Plata prepolovljena i dobio otkaz. Da vidimo sta cese desiti sa ovim parazitima i neradnicima? Ako dodju po platu tek ima da vide sta je narod. Kad taj narod izadje na ulicu nikad im vise nece pasti na pamet da udju u skupstinu.
  • Nesa

    09.02.2019 07:15
    Ah
    Izgleda da ja nisam narod, nisam potpisao sporazum. Sta da radi onaj koga zastupaju silom i na stetu? Gde da se skloni? Gde da se spasi? Van drzave? Van domasaja "branilaca". Nemojte da me "oslobadjate"!
  • Pokojni Čika Franja

    09.02.2019 00:27
    VojvođaniKogodDaSteNeDajteSe!
    @Treba Ih Ukinuti
    Dok je AP Vojvodine, koja ima istorijsko pravo na postojanje (1848; ne zaboraviti da je građanstvo vojvođansko 1918. samostalno donelo odluku o PRIKLJUČIVANJU Kralj. Srbiji - nije se čekala odluka iz Beograda - ako Srbijancima nije smetalo da tad odlučujemo samostalno, čerez čega bi im sad smetalo - ovde su još tad žene imale pravo glasa), kao i svih njenih kćeri i sinova, različitih nacija, jezika i vera, koji su svesni njene vrednosti, biće i Skupštine AP Vojvodine. Svi imamo pravo da nam se glasovi čuju i da čujemo druge, da budemo ispoštovani ali i sami da poštujemo i da budemo tu jedni za druge, a ne jedni protiv drugih. Zajedno smo u ovome - bili, jesmo i bićemo! Kultura dijaloga i uzajamno poštovanje, čak i u neslaganjima, mora da postoji! Ne zaboravite i to da bi Vama lično išlo na štetu, a ne na korist da se jedna ovakva institucija ukine, jer biste izgubili telo koje bi Vas predstavljalo na republičkom nivou i koje bi bilo jemac (garant) i branilac Vaših prava, kao i davalac obaveza za koje su prava data. Nije problem Skupština AP Vojvodine, nego rđav sistem koji se u njoj sprovodi. Instituciju sačuvati, sistem iz korena menjati (na snagu vratiti bespravno ukinuti ustav iz 1974)! Za valjanu instituciju - valjan sistem (i to takav o kom ćemo svi zajedno odlučivati, svi se pitati i u čiji rad ćemo svi biti upućeni i uvek imati uvid)... Vojvodina ne samo da zaslužuje parlamentarizam i parlament, već na isti ima pravo (1918) Samo treba da živne malko!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti