Solarna rasveta postavljena na 48 lokacija u Novom Sadu i okolnim naseljima

Solarna rasveta postavljena je na 48 lokacija u Novom Sadu i prigradskim naseljima.
Solarna rasveta postavljena na 48 lokacija u Novom Sadu i okolnim naseljima
Foto: 021.rs
Bespovratna sredstva u iznosu od 497 hiljada evra obezbeđena su učešćem u IPA programu prekogranične saradnje Evropske unije, a deo novca utrošen je u razvoj katastra javnog osvetljenja i izradu Akcionog plana za održivu energiju u Novom Sadu.
 
Grad Novi Sad, u okviru IPA programa prekogranične saradnje, sa partnerima iz Republike Hrvatske (grad Belišće i opština Gorjani) realizuje projekat R-SOL-E "Renewable Solar Energy" (obnovljiva solarna energija). Sredstvima IPA fonda finansira se 85 odsto vrednosti projekta, a 15 odsto je sufinasirajući deo partnera učesnika na projektu.
 
"U okviru ovog projekta, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije završila je postavljanje 100 stubova i svetiljki sa solarnim panelima na mestima na kojima nije moguće povezivanje na elektro-mrežu ili gde je bila potrebna dopuna postojećem osvetljenju. Na taj način osvetljenje je dobilo 24 dečijih igrališta i 24 autobuskih stajališta, uglavnom u rubnim delovima grada i u prigradskim naseljima", navodi se u saopštenju iz Gradske kuće.
 
Katastar javnog osvetljenja u svojoj evidenciji ima 32.000 stubova javnog osvetljenja (sa oko 34.000 svetiljki). Detaljni podaci o lokacijama, kao i o broju i vrsti stubova i svetiljki, sada su organizovani i implementirani u GIS sistem Grada. 
 
"Zahvaljujući ovom projektu, javno je dostupan elektronski uvid u stanje na terenu, čime je postavljena osnova za efikasnije održavanje javnog osvetljenja", stoji u saopštenju Grada.
  • Luk

    29.03.2019 00:26
    Vidim po komentarima da nije izolovan slučaj, ali baš u ovom dvorištu i odakle je fotografija sa početka teksta, konstantno radi samo jedna svetiljka. Druga je možda radila jedno ili dve noći. Možda bi mogao 021
    Usput nisam znao da je Liman 3 rubni deo grada. Video sam da su postavili još mislim 6 kom na igralištima u blizini Limanske pijace...
  • LIMAN 2

    14.02.2019 22:02
    RAZUMEM,TAMO GDE NEMA!
    Ali zašto u parkič,koji ima već 4 Svetiljke na struju!
    A,Ove 2 solarne još i nerade!?
  • zoricA

    14.02.2019 12:44
    gluposti
    Kao neko ko se bavi solarnim panelima i osvetljenjem, tvrdim da su ovi stubovi zaista bačene pare. Na sve ove lokacije je daleko jeftinije bilo dovesti kablove iz obližnjih stubova. jer je cena ovakvog jednog kvalitetnog sistema (sa Schrederovim LED svetiljkama od oko 25W) ide i preko 1.000 € po komadu (bez troškova montaže i ugradnje raznih političara i direktora javnih preduzeća). Ušteda u električnoj energiji, na godišnjem nivou, iznosi oko 100 kWh (25W*4000h), koliko otprilike potroši ovakav jedan sistem, (ako radi svako veče) što je oko 600 RSD godišnje, sa PDV-om, odnosno ušteda od oko 5,00 €/god. po stubu, za električnu energiju. Sa 100 komada stubova, grad će godišnje štedete oko 500 €+nešto malo na održavanju, jer nema potrebe za zamenu sijalica. Period otplate investicija=200 godina. Radni vek LED svetiljke=15-20 godina. Samo "kompletan idiot" može ovako nešto da postavi
    Ovakvi sistemi su isplativi samo na lokacijama gde nemate električne vodove kilometrima unaokolo. Naravno, moguće je i da je čitav system urađen sa jeftinim panelima i akumulatorima, ali ni tada ne ide cena ispod 500 €, što znači da bi period otplate ovakve investicije bio oko 100 godina, a životni vek svetiljki 8-12 godina. Da ne pominjem da je dosta fotonaponskih panela postavljeno u senci drveća i objekata (slično kao i u Kameničkom parku i Košutnjaku u Beogradu), pa sunčeva svetlost uopšte i ne dolazi do panela i nema napajanja akunulatora. Jedinu funkciju ima bandera, oliko ste neko kuče.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti