Agonija srpskih preduzetnika sve dublja, prevara Rumuna koji su gradili Promenadu sve izvesnija

Još jedna firma iz Srbije tužila je "P.A.B. Company", jer izbegavaju da im plate radove i iznajmljivanje opreme.
Agonija srpskih preduzetnika sve dublja, prevara Rumuna koji su gradili Promenadu sve izvesnija
Foto: 021.rs
Ishod suđenja se još čeka, a kako za 021 kaže Boško Trivunović iz "Simo Trivunović PR" najviše strahuju od beskonačnog odlaganja postupka što rumunskoj firmi daje vremena da povuče sav novac iz Srbije u Rumuniju i zatvori sedište u Vršcu.
 
"Ja sam dobio usmenu informaciju od njihovih zaposlenih da je zauzet stav da se na sudu ulažu prigovori, zato što će sud morati da razmatra svaki taj prigovor, bez obzira da li je on osnovan ili ne. Sad su recimo uložili prigovor u kome su naveli da oni ne znaju o čemu se tu radi, da na osnovu faktura koje su im dostavljene ne mogu da se utvrde količine, iako su sve fakture njihov inženjer i direktor potpisali. I sad smo mi zaglavili na sudu, čekajući da oni odluče za njihov prigovor. Poenta je u tome što sud nema fiksni vremenski rok u kom mora da odluči po prigovoru, a i nakon odluke, oni mogu da podnesu još žalbi. Jednostavno se na takav način kupuje vreme", objašnjava Trivunović i dodaje da nije uopšte pitanje da li će sud odlučiti u njihovu korist.
 
"Mi ćemo taj spor dobiti, sigurno, jer sve je uredno potpisano i zavedeno. Čak su i oni sami nama izdali dokument u kom piše koliko su oni nama dužni i pozvali se upravo na fakture koje smo mi njima izdavali. Samo se postavlja pitanje svrsishodnosti presude koju mi budemo dobili. Da li će ta njihova firma uopšte postojati? Da li će biti novca? Da li će moći bilo šta da se naplati? Znači dobićemo presudu, ali ako ne budemo mogli da je naplatimo, ta presuda će biti samo lepo slovo na papiru", kaže Trivunović. 
 
Građevinska firma "Simo Trivunović PR" unajmljena je od strane "P.A.B. Company", odnosno glavnog izvođača radova na tom tržnom centru. Od jula 2017. godine konstantno su radili na ovom projektu, zaključno sa 15. novembrom 2018. godine. Trivunović kaže da se izvođači od samog početka nisu držali dinamike plaćanja. 
 
"Ne plate vam tri, četiri meseca, pa se to nakupi, onda vi kukate i onda oni to plate. U suštini, plaćanje je na neki način, moglo bi se reći, išlo. Međutim, kako su se radovi privodili kraju, plaćanje je išlo sve ređe i ređe. Konkretno, oni su nama ostali dužni 2.800.000 dinara, i to su radovi koji se odnose na avgust, septembar i oktobar mesec 2018. godine. Poslednja uplata prema nama bila je 17. 10. i tad je već bilo problematično, zato što smo i mi i ostali podizvođači zahtevali da se izvrši plaćanje, a onda je krenula priča, otvara se 15. novembra, samo da prođe otvaranje i svi će biti plaćeni. Tad već se među nama pokrenula priča blokiranja gradilišta, a oni u tom trenutku nisu mogli sebi da dopuste da se tržni centar ne otvori i zbog toga smo svi ostali do otvaranja. Međutim, čim je završeno otvaranje, oni su krenuli da kupe stvari i da se povlače sa gradilišta", navodi Trivunović i dodaje da su odmah nakon otvaranja svi rumunski radnici vraćeni u Rumuniju. Od 10 inženjera koliko ih je bilo, na kraju su ostala dva.
 
Trivunović dodaje da je nekoliko puta pokušao da razgovara sa predstavnicima "P.A.B. Company" i da im je čak i predložio da povuče tužbu i snosi troškove parnice, dok god mu plate to što su mu dužni. Ipak, naći bilo kog zaposlenog ove kompanije u Srbiji je teže nego što je mislio.
 
"Oni su formalno registrovani u Vršcu, međutim, njihov direktor i računovodstvo sede u iznajmljenom prostoru u Beogradu. Vi sad tamo kad odete, zateći ćete samo jednu ženu koja vodi računovodstvo, koja će verovatno biti tu samo dok ne urade završni račun za 2018. godinu. Ja sam išao i u sedište firme gde su zvanično registrovani koje je u suštini jedna kancelarija 5X5 u kojoj sedi jedna žena zadužena da prima poštu, jer zvanično sva pošta dolazi na tu adresu", opisuje Trivunović.
 
I "Elkoms" strahuje od odugovlačenja 
 
Kako je prethodno izveštavao 021, sumnja se da "P.A.B. Company" duguje oko dva miliona evra domaćim izvođačima, a beogradska firma "Elkoms" ih je već tužila zbog duga od 600.000 evra, o čemu više možete čitati u našem tekstu OVDE.
 
"Elkoms" je za sada imao tri ročišta u Privrednom sudu u Pančevu, a baš kao i Boško Trivunović, direktor "Elkomsa" Slobodan Tošović najviše strahuje od odugovlačenja od strane tuženog, zbog mogućnosti zatvaranja firme i prenosa sredstava u Rumuniju. Ipak, kako kaže za 021 nadaju se skorom donošenju presude u njihovu korist po tužbi za prvi deo duga.
 
"Sudski veštak je samo potvrdio osnovanost naše tužbe, jer mi smo sve svoje obaveze izvršili. Nemoguće mi je da tako velika kompanija i investitor NEPI koji je još poznatije ime ne brinu o svom ugledu u državi u kojoj planiraju da posluju još decenijama. Pored toliko novca koliko je uloženo u taj projekat, oni ne isplaćuju dugove. Dobro, kod nas je u pitanju velika suma, ali oni nisu čak ni platili firmu koja je donosila hranu radnicima. Mi poslujemo više od 20 godina, sa ovako nečim nismo se nikad susreli", navodi Tošović. 
 
Za sada se "P.A.B. Company" brani time da radovi nisu kvalitetno izvedeni. Međutim, u mišljenju sudskog veštaka, u koje je 021 imao uvid, navodi se da izvođač nije imao primedbi na rad "Elkomsa", odnosno da su svi radovi prihvaćeni potpisivanjem građevinske knjige. Takođe, veštak potvrđuje da je tužilac izvršio sve obaveze definisane ugovorom.
 
U međuvremenu, "P.A.B. Company Vršac", počeo je da povlači novac iz Srbije u sedište u Rumuniji, o čemu možete čitati OVDE. Da je "P.A.B." u problemu, pokazuje i podatak da je na desetine manjih firmi već moralo da se okrene izvršiteljima kako bi naplatile dugovanja.
 
"P.A.B. Company" nije jedini rumunski izvođač koji duguje pare domaćim firmama
 
Ipak, problemi sa izvođačima ne staju na "P.A.B. Company". Kako 021 saznaje, firma "Global Technical System" DOO, takođe sa sedištem u Rumuniji, koja je bila zadužena za elektro-radove, isto nije isplatila dugovanja podizvođačima iz Srbije, a pretpostavlja se da bi ukupna cifra koja se duguje raznim podizvođačima mogla dostići i do pet miliona evra.
 
Ni iz "P.A.B. Company" ni iz "Global Technical System" nisu odgovorili na pitanja 021 u vezi sa ovim dugovanjima.
 
Komentarišući ovo pitanje, gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da se nada da će izvođač u što skorijem roku isplatiti novosadske firme koje su radile na izgradnji Tržnog centra Promenada.
 
"Verujem da će to biti isplaćeno, a da će potom isto tako biti efikasno i pravosuđe, jer je to nešto što od nas očekuje Evropska unija, da pokažemo vladavinu prava", rekao je Vučević, odgovarajući na pitanje novinara kada će biti isplaćene pojedine novosadske firme koje su radile na izgradnji Promenade, a kojima rumunske kompanije duguju novac.
  • SNS

    17.02.2019 10:37
    @Opalim te dobro
    Tako vas volim,
    Kada naši ljigaši, udare po žutim Limancima!
  • Pravi Opalim te g...

    17.02.2019 10:10
    Limanac, ti stvarno treba da pijes lekove. Dosadan si.
  • Limanac

    17.02.2019 08:30
    @Pravi opalim
    Sta se ti sada mesas?
    Onog Grinch-a su svi provalili, pa je tebe zamolio da ga branis?

    Nego, eno ti ga onaj sns (sto te otkaci nedavno) pa se sa njim opaljuj uzduz i popreko!
    ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti