Grad pretvara dug Spensa od pola milijarde u trajni ulog, nove ideje za objekat

Odbornici u Skupštini grada raspravljaće sutra na sednici, o pretvaranju duga JP Sportski i poslovni centar "Vojvodina", većeg od pola milijarde dinara, u trajni ulog Grada Novog Sada u kapital ovog preduzeća.
Grad pretvara dug Spensa od pola milijarde u trajni ulog, nove ideje za objekat
Foto: 021.rs
Vladajuća većina dostavila je predlog prema kojem bi dug od 543 miliona dinara, prema Gradu i javnim preduzećima trebalo da postane trajni ulog u kapital preduzeća koje je već u celosti u vlasništvu Novog Sada. "Spens" zbog neizmerenih javnih prihoda (u najvećoj meri neplaćanja poreza na imovinu) Gradu duguje više od 395,5 miliona dinara, a javnim preduzećima, "Novosadskoj toplani", "Vodovodu i kanalizacija", "Čistoći" i "Stanu", ostao je dužan više od 148 miliona. 
 
Osim ove odluke, glasaće se, a verovatno i usvojiti, s obzirom na to da koalicija oko SNS ima većinu, i o tome da se Spens zaduži za 100 miliona dinara. Razlog ovom zaduživanju je isplata otpremnina za 70 radnika, te racionalizacija poslovanja.
 
Kako se moglo čuti na sednici Saveta za budžet i finansije, mera konverzije duga u trajni ulog trebalo bi da doprinese tome da "Spens" u budućnosti ima "stabilnu finansijsku poziciju". Predstavnici gradske vlasti poručuju i da je konverzija, u stvari, mera naplate dugovanja. 
 
Ovo nisu jedine akcije koje se moraju preduzeti radi stabilizacije poslovanja gradskog preduzeća. Aktivnosti se odnose i na usklađivanje cenovne politike, energetsku sanaciju objekta, kao i traženje strateškog partnera koji bi uložio sredstva u Spens. 
 
Nasuprot tome, iz vrha gradske vlasti stižu poruke za šta bi mogao da bude iskorišćen deo objekta. Tako je gradonačelnik Miloš Vučević poručio da bi deo "Spensa" mogao da bude iskorišćen za nova obdaništa, ali i poslovne inkubatore za startapove.
 
Poslednje vesti u vezi sa situacijom Spensa otvorile su pitanja i kod gradske opozicije. Odbornici ukazuju na to i da je materijal, na osnovu kojeg bi trebalo da odlučuju o važnim gradskim pitanjima, štur i da se iz njega ne može zaključiti za šta se novac tačno koristi. Međutim, nejasno je i koji su krajnji ciljevi i razlozi donošenja odluke o konverziji duga.
 
Kritike iz opozicije
 
Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke, trenutno najbrojnije opozicione partije u gradskom parlamentu, Đurađ Jakšić, kaže za 021.rs da je sve što se u poslednje vreme dešava u vezi sa SPC "Vojvodina" prilično konfuzno. Po njegovim rečima, ako je Grad mogao da interveniše stimulativnim otpremninama za "Put", "Lisje", "Čistoću" i druga preduzeća, mogao je i da pomogne Spensu, zbog teške situacije u kojoj se nalazi.
 
"Ako Grad konvertuje dug Spensa i prema samom Gradu i prema preduzećima čiji je osnivač Grad Novi Sad, postavlja se pitanje da li uopšte ima smisla ići u javno-privatno partnerstvo, ako mi saniramo sve dugove SPC 'Vojvodina'? Da li ovaj korak i odluke koje se šalju u Skupštinu grada znače da praktično Novi Sad ima nameru da stane iza SPC 'Vojvodina'? Tako bi moralo da bude. Ne možemo mi dovesti 'Spens' u situaciju da je praktično na pozitivnoj nuli, a onda ići u javno-privatno partnerstvo, jer to nema nikakve svrhe. Mi smo mišljenja da Grad ima finansijske snage i potencijala da stane iza svog Sportskog i poslovnog centra 'Vojvodina'", poručuje Jakšić.
 
  
 
Predsednica odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja učestvuje u vlasti u Novom Sadu, Maja Sedlarević navodi da su problemi "Spensa" veliki i da su svi toga svesni.
 
"Mislim da se neko finalno rešenje, nažalost, još uvek ne nazire. I danas i sutra, ko god bude bio na vlasti, moraće ozbiljno da se bavi rešavanjem problema 'Spensa'. Ono što je stav LSV, i mislim da smo to najjasnije od svih rekli, to je da dok je Lige biće i 'Spensa'. Na koji način će 'Spens' poslovati u budućnosti - videćemo. I dugovanja i problemi su veliki i mislim da je, u ovom momentu, najodgovornije da se uhvatimo u koštac sa tim problemima", dodaje Sedlarević za 021.rs.
 
U Gradskom odboru Dosta je bilo podsećaju da je "Spens" građen samodoprinosom Novosađana, te da "ne postoji nijedan opravdan razlog da gradska vlast od Novosađana krije šta je planirala sa 'Spensom', ukoliko bilo kakav plan i postoji". Upravo nedostatak informacija o razlozima za konverziju, osim birokratskog objašnjenja da je sve podređeno cilju "finansijske konsolidacije", dovelo je do toga da se stvore teorije o najnovijoj odluci.
 
Tako se može čuti da je reč o otpisivanju duga, i njegovoj "ugradnji" u osnivački kapital, zbog nove procene vrednosti "Spensa", dok drugi smatraju da je praktično reč o subvenciji, koja se neće prikazati pod tom stavkom. S druge strane, poruka predstavnika gradske vlasti, koji se pozivaju na Zakon o poreskoj administraciji, jeste da je reč o meri naplate.
 
Predsednik odborničke grupe Dosta je bilo Aleksandar Bujić navodi da se priča u vezi sa Spensom kreće pravcem kojim ide "i sva ostala priča o upravljanju gradom - zapušavaju se akutne rupe da bi se mandat prikazao efikasnim".
 
"Ova priča može sada da pomogne 'Spensu' i ako je to izraz dobronamernosti da se odustane od rušenja ili puštanja niz vodu, to je u redu. Međutim, ako mi nismo utvrdili ko je odgovoran za nastajanje dugova, za loše poslovanje, za zapošljavanje predimenzioniranog broja radnika i ako niko za to nije pozivan na odgovornost, mi nemamo nikakav garant da se to neće ponoviti već kroz godinu-dve ili do kraja narednog mandata. Nemamo nikakvo sistemsko rešenje koje će nas zaštiti od tih pojava u budućnosti. Iskoristiće dobro stanje u budžetu grada da pokriju sopstvene brljotine, jer već dva mandata vode grad i iluzorno je pričati o nečemu od ranije, a da niste ništa unapredili za vreme svoje vlasti. I onda ćete to da prikažete kao uspeh. Mislim da je to ideja cele ove priče", smatra naš sagovornik.
 
Podjednako kritičan prema novim odlukama je i odbornik iz redova Demokratske stranke Goran Radojev. Za njega je odluka o konverziji duga jedna od najapsurdnijih aktuelne gradske vlasti. On smatra da iza ove odluke stoji namera da se otpišu dugovi "Spensu", što, kako kaže, možda i ne bi bila loša odluka pod uslovom da postoji vizija kako da se preduzeće izvuče iz problema, jer je Novosađanima potrebno jedno takvog preduzeće.
 
"Imajući u vidu da nas redovni lokalni izbori očekuju naredne godine jasno je da Grad ovim odlukama pokušava da trenutno ugasi požar u 'Spensu' i da samim tim lažno prikaže kako preduzeće dobro posluje, a verovatno nakon sledećih izbora imaju plan i želju, u pokušaju da ponovo osvoje vlast, da 'Spens' možda i sruše, kako je to ranije najavljeno. To što se otpisuju dugovanja, što se daju velike subvencije kroz kapitalne subvencije, tekuće subvencije, kroz Upravu za sport, govori o tome da je Spens u zaista ogromnim dugovanjima. Kada bi se to sve saobralo videli bismo da su to zaista velika sredstva za ovu godinu, a nažalost, stanje u 'Spensu' i dugovanje se ne smanjuje nego se sve više i više povećava", zaključuje Radojev.
 
  
 
Vučević: Razmišljamo kako ćemo upravljati poslovnim prostorom
 
Neobavezujući poziv privatnim partnerima koji su zainteresovani za upravljanje "Spensom" istekao je 15. februara. Kako su preneli mediji, interesovanja privatnika za "Spens" za sada nema, te se razmišlja o novim rešenjima, kako bi objekat bio funkcionalniji. 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da se razmišlja, ukoliko Grad bude bez privatnog partnera za "Spens" u narednom periodu, kako će se iskoristiti postojeći prostor, a pre svega prvi sprat objekta.
 
"Postoji neka solucija, ovo nije doneta odluka, to je nešto što je u fazi razmišljanja, da možda deo pretvorimo u nova obdaništa, deo da pretvaramo u poslovne inkubatore za startapove. Nemojte da zaboravite da je 'Spens' u neposrednoj blizini univerziteta, budućeg Naučno-tehnološkog parka", naveo je Vučević.
 
Direktor JP SPC "Vojvodina" Milan Jarić ukazao je i na to da "zahvaljujući angažovanju gradske vlasti, Spens nastavlja da pruža puni obim usluga, u skladu s javnim interesom zbog kog je i osnovan". Takođe, pozdravljaju se i napori lokalne administracije, koja nastoji da oporavi preduzeće. Ipak, ukazao je i na probleme sa postojećim objektom.
 
"Naši tehnički kapaciteti su izuzetno zastareli, neefikasni i nerentabilni, što se negativno odražava na poslovanje. Na sistem grejanja i hlađenja koji je instaliran pre bezmalo četiri decenije odlazi trećina prihoda preduzeća. Za modernizaciju i osavremenjivanje samo sistema za grejanje i hlađenje, krova i omotača, prema procenama stručnjaka, neophodno je uložiti više od 30 miliona evra, odnosno oko tri i po milijardi dinara", kazao je Jarić.
 
O odlukama u vezi sa "Spensom" očekuje se i žustra rasprava na sednici Skupštine grada. "Spens" je u fokusu javnosti otkad je obeležen kao jedan od najvećih problema sa kojim se suočava grad, uz Apoteku "Novi Sad" i "Stan", ali i otkad je rečeno da je jedna od postojećih ideja da bude izgrađen novi objekat na mestu postojećeg koji bi bio "manji, funkcionalniji, ekonomičniji i efikasniji".
  • Optimista

    22.02.2019 11:04
    Realnost
    Kada je objekat planiran, građen bilo je svima jasno da takav objekat ne može biti samoodrživ i da će se većina troškova podmirivati iz budžeta grada. Nijedan takav objekat u svetu nije samoodrživ i treba se dotirati iz budžeta. On je pravljen prevashodno zbog širenja kulture sporta, razvoja mladih, kao i sportskih i kulturnih manifestacija. Svetsko prvenstvo u stonom tenisu je bilo samo dodatni motiv za njegovu izgradnju. Finansiranje SPENS-a preko poslovnog dela je trebalo samo da delimično smanji troškove. Nekada je treniranje bilo besplatno, a sada se sve plaća.
    Najveći problem SPENSA je to što je on postao mesto za zapošljavanje maminih i tatinih manekena i manekenki tako da danas ima tri puta više zaposlenih nego što je predviđeno projektom. Možda ima i više ako neke radnike kojim slučajem angažuju preko raznih servisa
    Takvim zapošljavanjem od kojih ima i onih bez odgovarajuće struke, znanja i volje za radom SPENS je urnisan od stane Grada. Za plate zaposlenih se izdvaja 230 miliona dinara a trebalo bi tri puta manje, a za amortizaciju se izdvaja nešto manje od 92 miliona dinara
    Hteo sam da kažem da ima dovoljno sredstava da on bude TOP ali su ona nepravilno raspoređena.
    Preko 150 miliona dinara plaćaju za gorivo i energiju, a da je bilo imalo pameti možda bi danas prodavali energiju.
  • Dragan

    21.02.2019 16:52
    advokatovi advokati
    Citam ove Gradonacelnikove advokate pa im postavljam pitanje! Zasto zurite sa konverzijom duga,zasto prvo dug nije detaljno ispitan i delimicno naplacen od onih koji su odgovorni a delimicno umanjen neosnovanim obracunom i nafriziranim racunima? Svaki srednjoskolski ekonomista bi prvo to pokusao.
  • /

    21.02.2019 16:32
    /
    @Petar
    salite se opisujuci .radonacelnika,
    zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.