Meštani Čortanovaca i Banstola i dalje odsečeni od Novog Sada, testiraće se linija GSP-a

Žitelji Čortanovaca i Banstola zahtevaju da hitno bude uvedena autobuska linija od Novog Sada do tih mesta jer su, kažu, praktično "odsečeni" od Novog Sada i Sremskih Karlovaca od kako je obustavljen železnički saobraćaj na deonici pruge Novi Sad - Stara Pazova.
Meštani Čortanovaca i Banstola i dalje odsečeni od Novog Sada, testiraće se linija GSP-a
Foto: 021.rs
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kaže da vozovi tom deonicom neće krenuti možda čak do 2022. godine, te apeluje na čelnike gradova Inđija i Novi Sad da reše problem prevoza građana.
 
Istovremeno, predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković najavljuje da će uskoro biti testirana autobuska linija Banstol-Sremski Karlovci.
 
"Ne želim da se ograđujem, jer je naša obaveza da rešavamo probleme građana. Lokalna samouprava razgovara sa predstavnicima Gradskog saobraćajnog preduzeća Novi Sad i u narednom periodu će biti probno testiranje linije na relaciji Banstol - Novi Sad", rekao je "Tanjugu" Milenković.
 
On objašnjava da je prilikom izmene linija u međumesnom saobraćaju neophodno konsultovati Ministarstvo saobraćaja, od kog treba "da dobiju zeleno svetlo kako bi linija Banstol - Sremski Karlovci počela da radi".
 
Upitan kada bi to moglo da se desi, Milenković kaže da na to pitanje nema precizan odgovor.
 
"Nadam se da ćemo za dva do tri meseca dobiti odgovor od nadležnih da li tu autobusku liniju možemo uvesti", kaže Milenković.
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kaže da je zatvaranje deonice pruge Novi Sad - Stara Pazova moralo da se desi, jer nije postojao drugi način osim tog, kada je počela izgradnja nove pruge. Ona će, najavljuje, u funkcionalnom i tehničkom smislu, u potpunosti zameniti staru.
 
Mirović kaže i da je upoznat s problemima koje građani Banstola, Čortanovaca i Beške imaju s prevozom do Sremskih Karlovaca i Novog Sada od momenta zatvaranja pruge.
 
"To je do inđijske opštine i grada Novog Sada da pronađu način za prevoz ljudi. To je i naš apel, kao i apel javnosti i očekujem da on uskoro bude rešen. Dugo će ovaj posao trajati i građani ne bi trebalo da očekuju da će vozovi proći tom deonicom pre 2021. ili čak 2022. godine, jer je veoma zahtevan posao, radi se u močvarnom delu Dunava i to je jedan od najkomplikovanijih projekata u ovom delu Evrope", kaže Mirović.
 
U GSP-u ranije su objasnili da liniju do Čortanovaca nemaju jer to mesto ne pripada Novom Sadu, ali da razmatraju takvu mogućnost, zbog tržišnog poslovanja.
 
"Pre godinu dana, 30. januara 2018, uputili smo molbu-peticiju sa 150 potpisa GSP-u da obnovi ili otvori novu linuju do Banstola, a potom dobili pismeni odgovor da nas u planu za otvaranje autobuske linije do Banstola (Čortanovaca) za 2018. godinu, nema", izjavio je ranije predsednik Udruženja "Klub svih generacija" Branko Simonović.
 
Podsetimo, vozovi između Novog Sada i Beograda ne saobraćaju od 1. februara zbog radova na pruzi kod Stare Pazove i izgradnje vijadukta i tunela kod Čortanovaca. Opširnije OVDE.
  • DEDEMOGA

    26.02.2019 19:00
    ZNA SE KOLIKO PUTNIKA JE
    Koristilo VOZ i KADA!!!
    Ministarka je trebala da obezbedi Autobuse na račun Izgradnje!
    Posle če trebati za Prugu Novi Sad Subotica!!!Kada več ne grade i taj deo!!???
    Pa,Pruga NS-SU bi bila pre gotova!?
  • Nemanja

    25.02.2019 09:47
    Ju, vid' skandala, vikend naselje prepuno ilegalnih kuća nema redovne polaske ka gradu! Pa šta bi Banstole, nije vam Putin poklonio autobuse za crkvu? Ali ne možete da kažete da vam Novi Sad i dalje nije bliži nego mesto iz kojeg ste došli!
  • Čortanovčanka

    24.02.2019 12:23
    Ako sam ja dobro shvatila nema voza do 2022 godine, a I tada kada krene mi nećemo imati železničku stanicu, treba neki novinar da napiše članak I na tu temu. Ko je dozvolio, čija je krivica što su Čortanovci ostali bez 2 železničke stanice šta će nama brza pruga, I put do Budimpešte za 2 sata kada mi imamo skoro 3km do prve železničke stanice po novom projektu. Ko je to dozvolio???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti