Raspisan poziv za energetsku sanaciju Spensa

Grad Novi Sad uputio je danas neobavezujući javni poziv za energetsku sanaciju Sportskog i poslovnog centra "Vojvodina" (Spens).
Raspisan poziv za energetsku sanaciju Spensa
Foto: 021.rs
Grad je pozvao sve zainteresovane domaće ili strane firme da upute neobavezujuće pisane ponude za poboljšanje energetske efikasnosti Spensa.
 
Pod energetskom sanacijom podrazumeva se smanjenje potrošnje svih vrsta energije i vode i smanjenje ukupnih troškova rada, održavanja i upravljanja energetskim sistemom u objektu.
 
Kako se navodi u pozivu, posle analize primljenih ponuda, nadležni u Gradu mogu pokrenuti odgovarajući postupak za izbor partnera. Analizu će obaviti radna grupa s namerom da se smanje troškovi rada, a pre slanja pisama o zainteresovanosti, svim potencijalnim partnerima biće omogućen uvid u odgovarajuću dokumentaciju nakon potpisivanja izjave o čuvanju poverljivih podataka.
 
U saopštenju se naglašava da je poziv u svemu neobavezujući i da se objavljuje samo radi istraživanja tržišta, te u tom smislu ne obavezuje Novi Sad da pokrene bilo kakav postupak izbora partnera.
 
"Grad Novi Sad zadržao je pravo da ne pokrene postupak izbora partnera, kao i da izmeni elemente tog neobavezujućeg javnog poziva i ne snosi bilo kakvu odgovornost za eventualne troškove ili štetu koje bi takve izmene prouzrokovale potencijalnom partneru ili trećim licima", navode u Gradu.
 
Prema Planu javnih nabavki Spensa za 2019. godini, ovaj objekat će potrošiti ukupno 93.755.000 dinara, od čega je 52 miliona dinara namenjeno za električnu energiju, tri i po miliona za usluge čišćenja, 1.200.000 dinara za usluge fiksne telefonije i slično.
 
O problemu energetske efikasnosti Spensa bilo je reči i na sednici Skupštine grada održanoj 20. februara, na kojoj je i izglasano zaduživanje Spensa do 100 miliona dinara, kao i pretvaranje pola milijarde dugovanja koje ovo preduzeće ima prema Gradu i drugim preduzećima, u trajni ulog Novog Sada u kapital Spensa.
 
Kako je tada rečeno, u planu revitalizacije i konsolidacije poslovanja Spensa postoji 25 mera. Međutim, najpotrebnije je raditi na rešavanju pitanja energetske efikasnosti, zbog čega bi uskoro moglo da se uđe u projekat energetskog saniranja objekta starog gotovo četiri decenije
 
Neobavezujući javni poziv objavljen je na internet prezentaciji Grada Novog Sada, www.novisad.rs.
 
Podsetimo, prethodno je bio raspisan i neobavezujući javni poziv za privatnika koji će preuzeti upravljanje Spensom. Rok za prijave na poziv, koji je objavljen nakon višemesečnih rasprava o budućnosti ovog objekta koji je u teškim finansijskim problemima, istekao je 15. februara, a nijedan privatnik nije poslao pismo zainteresovanosti.
  • @VojvoDJanin

    03.03.2019 10:45
    Ne baš. Za početak, treba da se oslobodimo ksenofoba. Zatim treba da krenemo nešto i sami da radimo, a ne da se žalimo na sve šta neko drugi radi.
  • Vojvodjanin

    01.03.2019 22:09
    Nekada je NS bio domacin svetskog prvenstva u stonom tenisu a sada je domacin, domacinima. Samo nezavisnost Vojvodinu spasava.
  • En. Ef. Sp.

    01.03.2019 20:36
    Energetska efikasnost Spensa ne zavisi od grejanja. Ceo objekat je jedna velika staklena bašta, što dokazuju i biljke koje uspevaju unutar objekta. Računi za struju moraju biti veliki prvenstveno zbog rukovodjenja. Treba proveriti da li najam lokala obuhvata zajedničku ili bilo kakvu struju, vodu, i održavanje ili se samo plaća kvadratura. Ako i toliko. Sigurno mnogo odlazi na osvetljenje koje je zastarelo, i na grejanje vode u bazenima. Od karata za bazen, se to ne može isplatiti. Klizalište takodje ne može namiriti svoj trošak. Spens je potrošio mnogo novca na uredjenje, i to se ne spominje. Telekom koristi prostor spensa i dug bi mogao da se "prebije". Stavljena su roto vrata koja sprečavaju prirodnu ventilaciju pa je potrebno ubacivati vazduh "gutačima el. Energije"
    Ako projektant zanemari ove stvari i ograniči se na tvrdnju "staklo nema izolaciona svojstva", gradjani bi trebali da mu izvuku uši.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti