Spens se zadužuje, dug pretvara u kapital, demokrate bojkotovale sednicu

Odbornici u Skupštini grada izglasali su zaduživanje JP Sportski i poslovni centar "Vojvodina" (Spens) do 100 miliona dinara, kao i pretvaranja pola milijarde dinara dugovanja, koje ovo preduzeće ima prema Gradu i drugim preduzećima, u trajni ulog Novog Sada u kapital Spensa.
Spens se zadužuje, dug pretvara u kapital, demokrate bojkotovale sednicu
Foto: 021.rs
Iako je na sednici bilo više tačaka dnevnog reda, odluke u vezi sa "Spensom" bile su glavno žarište oko kojeg su se vodile rasprave. Osim odluka o "Spensu", usvojene su odluke o izmenama i dopunama nekoliko regulacionih planova, odluka o mreži javnih osnovnih škola u Novom Sadu, odluke o raspisivanju konkursa za direktore nekoliko gradskih preduzeća, te lokalni akcioni plan za mlade za period od 2019. do 2022. godine.
 
Sednicu je obeležilo i odsustvo odbornika Demokratske stranke, koji su odlučili da se pridržavaju "Sporazuma sa narodom" i da bojkotuju rad lokalnog parlamenta, ali kako su rekli, to ne znači da neće nastaviti da budu "korektiv vlasti".
 
Zamerke opozicije, u prvom redu odbornika Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke, kretale su se od toga da je skupštinski materijal u vezi sa "Spensom" nejasan, jer se nigde ne navodi konkretno za šta će se novac od kredita koristiti, do toga da vlast nema jasnu ideju šta da radi sa ovim objektom. 
 
Protiv odluke o zaduživanju "Spensa" glasali su odbornici SRS i DJB, ali su radikali podržali predlog kojim se dug preduzeća od pola milijarde dinara pretvara u trajni ulog Grada. 
 
Odbornik Dosta je bilo Relja Aleksić, govoreći o odluci o zaduživanju Spensa, rekao je da je u pitanju odluka koja će biti upamćena u istoriji Skupštine grada, ali je i izrekao stav da "gradska vlast nema jasnu ideju šta da radi sa 'Spensom'" ili je to, po njegovim rečima, poznato malom broju ljudi. 
 
Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević poručuje da se konverzijom duga "Spensa" uvećava osnovna vrednost ovog preduzeća i dodaje da zakon omogućava da se na taj način reši postojeći problem potraživanja.
 
"Imali smo niz kontakata sa ljudima koji su zainteresovani za 'Spens'. Osnovna zamerka je bila energetska efikasnost, za šta je i nama poznato da postoji kao problem. Druga stvar je veliki broj zaposlenih i mi smo na tome radili. Ono što je nama podsticaj da nastavimo dalje da radimo u ovom smeru u kojem radimo jeste to da na 'Spensu' ima svega osam neizdatih lokala, iako tržište nije isto kao 2012. godine", kaže Kružević.
 
 
Kako je rečeno, u planu revitalizacije i konsolidacije poslovanja Spensa postoji 25 mera. Međutim, najpotrebnije je raditi na rešavanju pitanja energetske efikasnosti, zbog čega bi uskoro moglo da se uđe u projekat energetskog saniranja objekta starog gotovo četiri decenije. Takođe, radiće se i na utvrđivanju nove cenovne politike, s obzirom na to da su, kako je rečeno, cene izdavanja Velike i Male sale "Spensa" veoma niske. 
 
Više o tome šta odbornici opozicije misle o novim odlukama u vezi sa "Spensom", ali i o tome koje su nove ideje u vezi sa ovim objektom, čitajte OVDE.
 
Na današnjoj sednici usvojena je i odluka o planu mreža javnih osnovnih škola, kojom je obezbeđeno da škole u Šangaju, Bukovcu, Begeču i Stepanovićevu ostaju tu gde jesu, iako je predlog Ministarstva prosvete bio da se one ugase zbog nedovoljnog broja đaka.
 
Bojkot demokrata
 
Odbornici Demokratske stranke bojkotovali su današnju sednicu Skupštine grada. Po rečima predsednika odborničke grupe demokrata Veljka Krstonošića, to su učinili jer žele da se usprotive onima koji ne žele da čuju drugačije mišljenje i koji "iz dana u dan sve intenzivnije vode grad u propast". Kako kaže, imaju obavezu i da uvaže zahteve građana, koji već nedeljama šetaju bulevarima i ulicama grada, protestujući protiv "nesposobne vlasti".
 
"Ovim bojkotom sednice mi nećemo prestati da budemo odbornici, jer u Skupštinu grada nismo došli voljom vlasti, nego voljom građana. Nastavićemo da se borimo za interese građana Novog Sada, da se bavimo dnevnim redom i da budemo korektiv vlasti. Mi želimo da zajedno sa vlašću učestvujemo u kreiranju sadašnjosti, da poboljšamo kvalitet života građana u Novom Sadu. Međutim, u prethodnih sedam godina mi nismo imali priliku za to", poručuje Krstonošić.
 
Govoreći o bojkotu ove opozicione partije, Srđan Kružević kaže da bi "tamo gde se zarađuje plata trebalo i da se radi", dodajući da "gospoda iz DS" nije navikla na to.
 
"Tako ih je i narod ocenio na izborima, prvo 2012, pa 2014. i 2016. godine, a na koncu svega i na beogradskim izborima, gde su ostali ispod cenzusa. Neću da ih ja savetujem šta bi trebalo da rade, ali mi je žao što ćemo izgubiti jednog opozicionog oponenta na ovaj način na koji ga gubimo, jer kad se raspišu izbori, nisam siguran da oni mogu da pređu cenzus", kaže Kružević.
 
Nasuprot tome, Krstonošić ukazuje na to da će se verovatno plasirati poruka kako je odluka demokrata nesavesna, te da žele da bojkotuju rad, ali i da se ne odriču dnevnica i usluga restorana, poručujući da je to banalizacija njihove odluke. On tvrdi da 90 odsto odbornika vladajuće većine nije ni minut učestvovalo u raspravi u parlamentu, te da su oni ti koji dolaze, ćute i uzimaju dnevnicu.
 
SNS: Lakše je šetati nego rešavati probleme građana
 
Odluka Gradskog odbora Demokratske stranke da njihovi odbornici od danas bojkotuju rad Skupštine grada predstavlja još jedan dokaz da interesi Novosađana nisu predmet njihovog interesovanja, saopštio je gradski odbor SNS. 
 
Kako navode, na današnjoj sednici Skupštine grada, kojoj nisu prisustvovali, donete su važne odluke za budućnost grada i njegovo funkcionisanje. "Ono što bi demokrate zanimalo su kadrovska rešenja o kojima je danas takođe bilo reči, jer su navikli na funkcije sa kojih mogu da besomučno pljačkaju novac poreskih obveznika. S obzirom na to da za postavaljanje njihovih kadrova na odgovorne funkcije u gradu nemaju ni približno potreban broj glasova, odlučili su se da, ne poštujući ni one koji su ih birali, napuste Skupštinu i pridruže se šetnji koja ima za cilj rušenje legitimno izabrane vlasti bez izbora", navodi se u saopštenju.
 
 Gradski odbor Srpske napredne stranke poziva predstavnike Demokratske stranke da objasne javnosti o kakvim se to "prevarama, zloupotrebama i gaženjima osnovnih prava predstavnika građana koji ne podržavaju gradsku vlast" radi, a što je, kako navode, navedeno u današnjem saopštenju njihovog Gradskog odbora. 
 
"Pozivamo ih i da otvoreno saopšte građanima svoj krajnji cilj, kada svakodnevno ponavljaju da će bojkotovati izbore. Da li je u pitanju nemoć i poslednji pokušaj povratka na političku scenu? Upravo su izbori način da se proveri mišljenje građana, a ono je po svim istraživanjima porazno, ne samo za Demokratsku stranku, već za kompletnu opoziciju. Zato se gospodo pripremite za izbore na kojima ćete konačno otići na političko smetlište Srbije, gde vam je i mesto", dodaje SNS.
 
Listu svih odluka koje su usvojene na današnjoj sednici možete da pogledate OVDE.
  • Konvertor

    21.02.2019 09:57
    Doo
    Konverzija se može raditi u
    D.O.O.
    Da li i u JP i JKP.
  • MilanB.

    21.02.2019 08:22
    resenje
    kada bi svi politicari vratili stanove sto su ih dobili od spensa,auta,dnevnice...mislim da bi ostalo
  • Ing Djura

    21.02.2019 06:00
    SPENS je gradjen pre 40 godina
    Kako je tada izgledao automobil ...
    E tako danas izgleda spens...
    Sta god o tome mislio i Kratonosic i Kruzevic oba strucnjaci opste prakse

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.