Tri scenarija za zgradu Radničkog - ulaganje grada, privatni partner ili prodaja

Budućnost zgrade Radničkog univerziteta svedena je na tri scenarija koja predviđaju rekonstrukciju ovog "skeleta" - Grad Novi Sad investira u obnovu, ulazak u partnerstvo sa privatnim investitorom, a treća opcija je prodaja uz obavezu da se vrati u funkcionalno stanje.
Tri scenarija za zgradu Radničkog - ulaganje grada, privatni partner ili prodaja
Foto: 021.rs
Pre više od tri meseca angažovana je kompanija "MP & Associates", koja bi trebalo da izradi modele buduće upotrebe Radničkog, odnosno Novosadskog otvorenog univerziteta u Vojvođanskoj ulici. Tada se govorilo o nekoliko različitih mogućnosti u vezi sa zgradom u centru Novog Sada, koja već 19 godina stoji ogoljena, nakon velikog požara u kojem je život izgubila jedna osoba. 
 
Na konstataciju 021.rs da još uvek nije pronađeno finalno rešenje, gradonačelnik Miloš Vučević kaže da se na rešenju radi i da je angažovan konsultant.
 
"Konsultant će dati tri moguće varijacije koliko bi koštalo da grad ulaže u zgradu Novosadskog otvorenog univerziteta, koliko bi koštalo da se ide u zajedničko partnerstvo sa privatnim investitorom i koliko bi Grad mogao da prihoduje prodajem zgrade Radničkog univerziteta za poslovanje i uz obavezu investitora da vrati objekat u funkcionalno i upotrebno stanje", objašnjava Vučević.
 
Gradonačelnik dodaje da postoji interesovanje nekoliko IT kompanija, koje bi od zgrade napravile novi poslovni centar. Prema Vučevićevim rečima, Grad želi da "taj skelet i sliku koja nas, nažalost, opominje na jedan od najružnijih i najtragičnih događaja Novog Sada, reši, te da zgrada postane simbol pobede i oporavka grada". 
 
 
U požaru, koji se dogodio 6. aprila 2000. godine, život je izgubila Milica Prostran, radnica Televizije Duga. Tom prilikom je povređeno više ljudi, među njima i zaposleni Radija 021, čije su prostorije u potpunosti izgorele. 
 
Otkad je izgorela zgrada njena objava je najavljivana više puta, ali bez konkretnih akcija koje bi pokazale da se zaista nešto radi na rešavanju višegodišnjeg problema. Prošle godine zgrada je prešla u javnu svojinu grada, što je bio jedan od koraka ka rešavanju situacije. 
 
  
 
O sudbini zgrade je prethodnih godina praktično bilo licitirano, pa se tako moglo čuti da bi u njoj mogla da bude smeštena gradska administracija, da se iznajmljuje kao kancelarijski prostor, pa čak i da bude javna garaža. U nekim slučajevima se išlo i toliko daleko da su napravljeni i projekti kako bi zgrada mogla da izgleda posle obnove. Međutim, 19 godina nakon požara, ona je i dalje skelet.
  • Boba B

    22.05.2020 22:35
    A šta dobijajz bivši zaposleni
    Bivši zaposleni na Radničkom nisu dobili plate niti uplaćene doprinose a po nalogu Grada iz svojih sredstava uplatili 4000.000. DM u celosti izmirili Ugovor o obnovi zgrade i 6 izgorelih spratova, pa je GRAD NAKON UTVRDJENE STATIKE ZGRADE DA JE SVE OK i UPLAĆENIH MILIONA doneo nalog DA SE CELA ZGRADA SRUŠI ZA TOLIKE MILIONE!!!A uz to RADNICI IMAJU DOŽIVOTNO PRAVO KORIŠĆENJA PROSTORA 12 SPRATOVA...a GRAD TO NEZAKONITO OTUDJUJE BEZ NADOKNADE!!!!
  • Светозар Милетић

    05.03.2019 08:59
    @Neoplanta, веома малициозно и острашћено са Ваше стране. Какве има везе сада СНС и председник странке са обновом зграде Радничког ?! Поента је да се скелет уклони и направи нешто функционално и корисно за Град Нови Сад. Зато и пропада све у Србији јер су сви острашћени а позивају се на правду и демократију а нису свесни да сами себе блате ... надовезао бих и коментар везан за владавину ДС предходних година такође,
  • @neoplanta

    04.03.2019 23:44
    Ti si kao jako duhovit. U pokrajini je ds bio na vlasti 16 godina, bili su na vlasti i u gradu, zašto tada nisu sredili Radnički? Zašto ne možeš jednostavno da pohvališ nešto dobro. Za plakat će se naći mesta, ne brini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti