Zamenica predsednika Skupštine Novog Sada na pomenu Draži Mihailoviću, traži se ostavka

Demokratska stranka i Građanska Vojvodina, koju čini nekoliko nevladinih organizacija, zatražili su od gradske vlasti u Novom Sadu da smeni zamenicu predsednika Skupštine grada Branku Bežanov, jer je u nedelju, 10. marta, prisustvovala odavanju počasti četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću, u Draževini kod Višegrada.
Kako navodi Građanska Vojvodina, Bežanov je prisustvovala "užasnom nacionalističkom četničkom skupu, nad kojim se zgrozio čitav civilizovani svet, jer su se na njemu slavili monstruozni zločini iz Drugog svetskog rata i ratova iz devedesetih godina 20. veka".
 
"Činjenica da je prisustvovala tom skupu u okviru delegacije opskurnog četničkog Pokreta za obnovu kraljevine Srbije, čija je Branka Bežanov šefica odborničke grupe u Skupštini grada, ne abolira gradske vlasti od obaveze da je smene sa mesta zamenice predsednika Skupštine grada. Kako je moguće da grad, koji je zvanično Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, kao zamenicu predsednika Skupštine grada ima osobu koju nije sramota da slavi zločine?", poručuju u Građanskoj Vojvodini.
 
Kako su zabeležile kamere, skupu u Draževini prisustvovali su pripadnici Ravnogorskog pokreta. U crnim uniformama, uz povike "Bog čuva Srbiju" i "Bog čuva Republiku Srpsku", pojedini četnici su pevali i nacionalističke pesme, a pažnju su privukli stihovi: "Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina". 
 
Branka Bežanov nije želela da komentariše za 021.rs zahtev Građanske Vojvodine da bude smenjena sa sadašnje funkcije, poručujući da je sve što je želela rekla u saopštenju medijima. A u saopštenju stoji da je na pomen Draži Mihailoviću išla kao funkcionerka Pokreta obnove Kraljevine Srbije, a ne u svojstvu zamenice predsednika Skupština grada Novog Sada, što, kako kaže, "zlonamerni hoće da podmetnu i time uključe Grad u ovaj događaj". 
 
"Ponosna sam što sam prisustvovala tom događaju i smatram da bi poštu Draži Mihailoviću trebalo da oda svaki Srbin koji voli svoju otadžbinu. Mihailovićem treba svi da se ponosimo, jer je on prvi organizovao oružani ustanak protiv nacizma u celokupnoj okupiranoj Evropi. Najodlikovaniji je srpski oficir i čovek čijoj su se hrabrosti divili državnici širom sveta", poručuje Bežanov, dodajući da je Mihailovića posthumno odlikovao predsednik SAD Hari Truman, ali i Šarl de Gol
 
 
 Foto: POKS
 
Prema njenim rečima, oni koji pozivaju na njenu smenu su "isti oni koji su posle montiranog suđenja 1946. godine, bili gluvi na argumente i istinu, te su streljali Dražu Mihailovića", zaključujući da je Srbija u Drugom svetskom ratu imala dva antifašistička pokreta - četnike i partizane.
 
I u Demokratskoj stranci poručuju da bi vlast u Novom Sadu morala da smeni Branku Bežanov, zbog njenog učešća u "opskurnom skupu nekakvih četnika u Višegradu".
 
"Tobožnja smotra četnika na području Višegrada je primitivna cirkuska predstava sa opasnim porukama upućenim ostalim narodima koji zajedno sa Srbima žive u Bosni i Hercegovini i čitavom prostoru bivše Jugoslavije u kojoj nijednom gradskom funkcioneru nije bilo mesto. Jedini način da se gradska vlast ogradi od nastupa Branke Bežanov u višegradskoj paradi lažnog patriotizma i istinskog šovinizma, jeste da je smeni sa visokog položaja koji sada nezasluženo zauzima", navode demokrate. 
 
Oni dodaju da očekuju i od Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji učestvuju u gradskoj vlasti, da podrže inicijativu za smenu Branke Bežanov. A u Gradskom odboru LSV najoštrije osuđuju prisustvo Bežanov na skupu u Višegradu. 
 
"Bez obzira da li je sebi dala za pravo da na tom skupu učestvuje kao građanka ili je venac Draži položila kao funkcionerka POKS-a, Branka Bežanov je morala biti svesna da će svojim prisustvom ukaljati ugled Novog Sada. Najmanje što bi morala da učini, jeste da shvati svoju grešku i da se izvini za sramotu i štetu koju je nanela Novom Sadu", poručuju ligaši.
 
Međutim, POKS je odbio zahtev LSV-a za izvinjenjem Novosađanima, nudeći im besplatne časove iz istorije i "više od sto dokaza da su četnici bili patriote i antifašisti". Po rečima lidera LSV Nenada Čanka "učešće gradske funkcionerke Novog Sada u ovoj svinjariji je nedopustivo", zbog čega će ligaši insistirati na njenoj smeni.
 
U Demokratskoj stranci podsećaju i da je sadašnja vlast usvojila odluku o podizanju spomenika nevinim žrtvama u Novom Sadu iz 1944/1945. godine, što je izazvalo brojne rasprave. Na sednici na kojoj je odlučivano o toj temi odbornik POKS-a Saša Novaković pojavio se u gradskom parlamentu sa četničkom kokardom na glavi, rekavši da su komunizam i fašizam isto.
 
  
 
Iz POKS-a, stranke sa izrazitim antikomunističkim stavom, i ranije su ponavljali da je Mihailović organizovao prvi ustanak protiv nacizma u Evropi. To je bio i jedan od razloga prošlogodišnjeg reagovanja Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije (SUBNOR), koji su naveli da je narativ o Mihailoviću kao prvom pokretaču otpora protiv fašizma u Evropi komičan i izlizan. 
 
"Dragoljub Draža Mihailović, nikada nije bio prvi gerilac i vođa pokreta otpora fašizmu u porobljenoj Evropi. To mesto pripada Vitoldu Pileckom koji je bio na čelu antifašističkog otpora u Poljskoj još od 1939. godine, skoro godinu i po dana pre kapitulacije vojske Kraljevine Jugoslavije", reagovao je tada SUBNOR.
 
Građanska Vojvodina navodi da će, ukoliko gradska vlast u Novom Sadu ne smeni Branku Bežanov, smatrati da i oni odobravaju zločine koji su počinjeni u Višegradu i okolini. Zločini su počinjeni tokom Drugog svetskog rata, ali i tokom poslednjeg rata u Bosni. 
 
Zbog četničkog okupljanja kod Višegrada reagovale su mnoge stranke u BiH, civilni sektor, ali i ambasade SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. U Ambasadi SAD su, prema pisanju tamošnjih medija, "užasnuti izveštajima o pretnjama i nacionalističkoj retorici tokom događaja, navodeći da je takvo ponašanje neprihvatljivo".
 
"Očekujemo od relevantnih institucija da preduzmu neophodne korake, pozabave se ovim prijetnjama i učine da oni koji su krivi odgovaraju", objavljeno je na Tviteru Ambasade SAD.
 
Draža Mihailović je 1946. godine osuđen na smrt streljanjem, zbog veleizdaje i ratnih zločina. Tom prilikom su mu oduzeta politička i građanska prava, a oduzeta mu je celokupna imovina. U procesu 2015. godine Viši sud u Beograd je rehabilitovao Mihailovića, poništavajući presudu iz 1946. i vraćajući mu građanska prava.
 
Prema mišljenju dela istoričara, koji nisu podržali rehabilitaciju komandanta kolaboracionističke vojske, ona se sprovela kako bi se rehabilitovala i uloga onih koji su pod "četničkim brendom" počinili zločine tokom devedesetih godina. 
 
Kako je rekla istoričarka Dubravka Stojanović, ideologija četničkog pokreta je počivala na konceptu "homogene Srbije" u okviru Jugoslavije, a koja je imala granice zamišljene granice velike Srbije i trebalo je da bude etnički čista.

Komentari 113

  • Komifo

    15.03.2019 16:35
    @Tina

    Pa nisu ljubitelji Blajburga nagurali guzice u Novi Sad da ovde nadrisrbuju.
  • Ko

    15.03.2019 10:51
    vodi
    Ko i kakvi likovi vode Novi Sad, kakva crna Evropska prestonica kulture.
  • Unuk

    14.03.2019 12:52
    pomen Draži
    @deda
    Poštovani deda , molim vas , manite se komunuzma i shvatite da su crvene štetočine sve upropastile u Srbiji , zar ne vidite kako vam deca i unuci pate u Srbiji (ako su oupšte ostali da žive ovde)... Shvatite da su vas lagali ,Probudite se Deda ! jeste, živeli ste lepo gradilo se i putovalo itd... a danas?
    Da li mislite da je to proces koji se odvija iz faze u fazu? 1945 partizani su proglasili komunizam umesto parlamentarne monarhije svojevoljno i dan danas otplaćujemo Titove kredite i ja i moja deca dok vi primate uredno penziju sa sve dodatcima, Osvestitie se deda, dok je vreme...
    srdačan pozdrav Deda 51

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti