FOTO: Koliko mališani znaju o zaštiti životne sredine?

Novosadsko proleće, 29. po redu, u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada i ove godine okuplja veliki broj posetilaca.
S obzirom na to da u vrtićima i školama ne postoji edukacija koja je vezana isključivo za zaštitu životne sredine, na ovoj manifestaciji deca mogu naučiti nešto o tome. 
 
"Inženjeri zaštite životne sredine" organizuju akciju zamena starog papira za sadnice, gde decu obrazuju o značaju prirode. Predsednik ove organizacije Igor Jezdimirović smatra da se škole naspram svojih mogućnosti trude da edukuju decu, ali nedostaje infrastruktura, koja će omogućiti reciklažu onima koji to žele.
 
"Svest postoji, deca su fenomenalna po tom pitanju, znaju i na koji način se dobija papir, zašto je bitno da očuvamo šume i šta se dobija od recikliranog papira. Tako da je to jedan deo u kom je ovo društvo uspelo, da ih naučimo na koji način treba razmišljati kada je u pitanju životna sredina. Još samo da deca nauče odrasle i biće milina", navodi Jezdimirović.
 
 
U toku tri dana, Novosadsko proleće posetiće više od 400 dece iz novosadskih i prigradskih škola i vrtića. Oni će imati priliku da učestvuju i u radionicama Šumske igrarije i Goroljubi, gde će u eko kutku učiti o zaštiti životne sredine, životinjama i biljkama. 
 
Takođe, organizovaće se razne nagradne igre, a deca će pokazati svoje pevačko i igračko umeće. Saradnica Pokreta gorana Novog Sada Đurđica Simin kaže da je odziv veliki i da su sva mesta već popunjena. "Pored šumskih igrarija, spremili smo igraonice Goroljubi, gde ih učimo kako da se preživljava u prirodi, kakav je biodiverzitet i kakve su teme", iznosi Simin.
 
Mališani iz vrtića "Čarolija" i Osnovne škole "Ivan Gundulić" znaju kako da čuvaju prirodu i uživaju u programu. Oni su za 021 rekli da ih najviše nervira smeće pored kante, kao i da su mnogo toga danas naučili o očuvanju prirode. "Naučio sam da se nikad ne treba seći drveće jer nam ono daje kiseonik", navodi jedan od mališana.
 
Osim radionica za najmlađe, okupiće se i izlagači cveća, sadnica, meda i starih umetničkih zanata u kojima građani mogu da uživaju
  • X

    21.03.2019 20:25
    Уче деца у вртићима... И знају, пазе и поштују боље од одраслих све око себе.
  • Dejan

    21.03.2019 19:31
    Srb
    Bolje to pitanje postavite razmazenim i nesposobnim roditeljima iste te dece !!
  • Zastitnik

    21.03.2019 17:56
    Ko pali i truje?
    A koliko odrasli znaju o zastiti zivotne sredine. Ceo dan dim nad NS, zagadjuje se Dunav, izlivaju opasne materije u njega, izgorela fruska Gora, Petrovaradinski Rit...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti