"Prometej" obeležio 20. godišnjicu NATO bombardovanja, građanima deljena knjiga o srušenim mostovima

Izdavačka kuća "Prometej" danas je, obeležavajući 20 godina od početka NATO bombardovanja Novog Sada, podsetila na svoja izdanja koja su proteklih godina objavljena o dešavanjima iz 1999. godine.
"Prometej" obeležio 20. godišnjicu NATO bombardovanja, građanima deljena knjiga o srušenim mostovima
Foto: 021.rs

U prostorijama "Prometeja" prisutnima je podeljene knjiga "Mostovi Novog Sada" koja je do sada izdata u dva primerka i koja sadrži autetične fotografije i svedočenja o novosadskim mostovima koji su srušeni 1999. godine. Vlasnik "Prometeja" Zoran Kolundžija naveo je da su odlučili da dele knjigu, jer misle da bi što više Novosađana trebalo da ima u svojoj ličnoj biblioteci ovakvo jedno izdanje o novosadskim mostovima.

Pored podsećanja na ovu knjigu, u "Prometeju" su podsetili i na mnogobrojne akcije koje su radili sami ili sa drugim kulturnim radnicima još tokom bombardovanja, između ostalog i to da su delili knjige na ulici. Kolundžija se prisetio i kako je "Prometej" imao prave izdavačke poduhvate kada su, dok su padale bombe, a vladala nestašica goriva, struje, uspeli da izdaju nekoliko knjiga. Ova izdavačka kuća je odmah posle završetka ratnih dejstava štampala i nekoliko knjiga koji su svedoci tog vremena, među kojima je i "Beleške iz inata" Duška Duce Bugdanovića.

Prisećajući se 1999. godine i toga kako su Novosađani živeli tih dana, u "Prometeju" je okupljenima puštena radijska emisija  Radija 021 "Ja živim tu". Direktor Radija 021 Slobodan Krajnović podsetio je da je emisija snimljena i napravljena aprila 1999. godine, između 1. i 21. aprila, odnosno između rušenja Varadinskog i Žeželjevog mosta i da predstavlja autentično svedočenje o životu Novosađana tokom NATO agresije, kao i da će svi moći da je čuju 24. marta na Radiju 021 u nekoliko termina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti