Inicijativa "Jedan od pet miliona" predala zahteve RTV; RTV to smatra pritiskom

Predstavnici inicijative "Jedan od pet miliona" predali su rukovodstvu Radio-televizije Vojvodine zahteve koji se odnose na program javnog servisa, nezadovoljni kako ovaj medij izveštava o protestima i generalno o dešavanjima u Srbiji.
Inicijativa "Jedan od pet miliona" predala zahteve RTV; RTV to smatra pritiskom
Foto: 021.rs
Stanko Bosnić iz inicijative kaže da je očigledno da RTV pokušava da ignoriše nezadovoljstvo građana na ulicama, a da građani to i te kako primećuju. Ipak, on je zadovoljan što je rukovodstvo RTV pristalo da razgovara o svom radu.
 
Inicijativa traži od pokrajinskog javnog servisa da u svojoj centralnoj informativnoj emisiji, Dnevniku u 17 časova, omogući učesnicima protesta "1 od 5 miliona" da predstave i obrazlože zahteve građana koji protestuju na ulicama gradova širom Vojvodine i drugih delova Srbije, te da građani koji prate programe Radio-televizije Vojvodine u informativnim emisijama na svim radijskim i televizijskim programima i internet portalu RTV budu "objektivno, profesionalno i blagovremeno informisani o protestima". 
 
Takođe, inicijativa zahteva da RTV redovno realizuje emisije u kojim će, pod istim uslovima kao i predstavnici vlasti, redovno učestvovati i predstavnici protesta, opozicione političke i druge organizacije koje imaju kritički odnos prema vlasti. Bosnić navodi da delegacija inicijative nije zadovoljna reakcijom rukovodstva RTV na iznete zahteve, ali da će se sačekati tri dana na odgovore, koliko je RTV tražila da razmotri zahteve.
 
"Zadovoljni smo činjenicom da se ovaj razgovor desio, ali sa svim ostalim nismo zadovoljni. Mi smo izneli zahteve kući koja je vlasništvo svih građana i građanki, a deo njih se već treći mesec skuplja na ulicama, iskazujući opšte nezadovoljstvo stanjem u društvu i opštim zagarantovanim pravima. Jedan od ključnih razloga naših protesta je stanje u medijima - insistiranjem na zakonu i obavezama koje ima RTV, mi obezbeđujemo zakonitost i slobodu rada redakcija u skladu sa zakonima, statutima i pravilnicima slobodnih međunarodnih i domaćih udruženja koja definišu rad ovakvih kuća. U petak ćemo na protestima informisati građane o rezultatima i konačnom odgovoru RTV-a", poručuje Bosnić.
 
 
On dodaje da uredništvo RTV-a do sada "nije našlo za shodno da ih pozove i da ih uključi u program", te da je evidentno "da se i u radio-televizijskom programu, kao i na portalu RTV, plasiraju tendenciozne informacije u vezi sa učesnicima protesta". 
 
"Nama nije data mogućnost da na RTV iskažemo svoj stav i da odgovorimo na te plasirane komentare", kaže Bosnić.
 
Generalni direktor RTV Miodrag Koprivica poručuje da treba da se javno govori o radu javnog servisa, ali da se ne slaže sa ocenom inicijative "Jedan od pet miliona" u vezi sa izveštavanjem o protestima. On je predstavnicima na današnjem sastanku predočio ukupno 28 štampanih strana sa informacijama o emitovanom sadržaju u vezi sa protestima.
 
"Neke stavke smatramo vidom pritiska na javni servis - konkretno, da određuju koliko munuta će se u centralnoj informativnoj emisiji izveštavati o protestima, da je trajanje određeno na pet ili tri minuta, da ono što ide u neizmenjenom obliku u centralnoj emisiji ide i u svim drugim programima, a pri tome se derogira uloga glavnih i odgovornih urednika i sloboda medija. Obavestićemo sve naše urednike o ovome i suština priče je da mi ne bismo voleli da neko na svom putu ka vlasti pogazi javni medijski servis i mi to nećemo dozvoliti nikome", poručuje Koprivica.
 
On dodaje da RTV uvažava činjenicu da jedan broj građana nije zadovoljan načinom na koji javni servis Vojvodine radi.
 
"Mi nismo gluvi, nismo slepi. Daćemo odgovor u naredna tri dana i videti na čemu smo. Apsolutno nije tačno da se učesnici protesta ne pojavljuju u programu - po pola sata u našim emisijama imali su i Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Borko Stefanović, Sanda Rašković Ivić, Miroslav Vasin u emisiji 'Pravi ugao' Ljubice Gojgić i u 'Politbirou'. Ja ne prepoznajem sve učesnike tog građanskog skupa, očigledno da tu postoji razlika i kako oni tumače svoje zahteve. Imamo i tehnički problem jer je naša centralna informativna emisija u 17 časova, a protesti počinju u 18 časova", navodi Koprivica.
 
 
S druge strane, inicijativa smatra da je tumačenje rukovodstva RTV da se vrši pritisak na uređivačku politiku pogrešno.
 
Protesti će se i ovog petka održati u Novom Sadu.
  • VladaN

    25.03.2019 21:20
    @ataševac
    Samo ti bleji...
  • Ana

    25.03.2019 20:37
    a gde je cvece?
    Ja mislim da je uz to pismo trebalo poslati i cvece i cokoladu, jer samo pismo stvarno deluje nekulturno. Niste ih dovoljno lepo zamolili inace bi sigurno uvideli da su se ogresili o narod i ispravili gresku. Sledeci put ih pozovite na rucak o svom trosku, po mogucstvu uz neku muziku, mozda omeksaju.
  • mjaukalo

    25.03.2019 16:11
    Nisu navikli da sluze narodu, nego da narod sluzi njima. Zato to dozivljavaju kao "pritisak".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti