NDNV: Nove pretnje Dinku Gruhonjiću

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da su programskom uredniku tog udruženja, nastavniku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i novinaru agencije Beta Dinku Gruhonjiću ponovo, "po ko zna koji put po redu", upućene pretnje smrću.
"Srešće te jednom jedan Srbin koji voli svoj narod na ulici. Ono što bude usledilo tada će pisati u novinama" i "Presudiće ti na ulici jedan Srbin koji voli svoj narod", napisao je anonimni komentator ispod Gruhonjićevih tekstova koji se nalaze na njegovom blogu dinkogruhonjic.blogspot.com, a prenosi NDNV.
 
U saopštenju se navodi da će NDNV o pretnjama obavestiti nadležne organe i da će podneti krivičnu prijavu. 
 
"Nadamo se da će ovaj put nadležni organi zaista preduzeti ozbiljne korake i otkriti počinioce, odnosno da će se konačno prekinuti praksa nekažnjavanja nasilnika za pretnje smrću koje upućuju", piše u saopštenju. 
 
Dodaje se da je reč o nastavku dugogodišnjih pretnji koje se upućuju ne samo Gruhonjiću i NDNV-u, već i svim profesionalnim novinarima i medijima u Vojvodini i Srbiji koji svoj posao rade u skladu sa kodeksom. 
 
"Te pretnje su u poslednje vreme ponovo učestale, naročito nakon etiketiranja i targetiranja profesionalnih novinara i medija od strane najviših državnih i partijskih zvaničnika. NDNV apeluje na domaću i međunarodnu javnost da reaguju", navodi se u saopštenju.
 
Na pretnje Gruhonjiću reagovala Liga socijaldemokrata Vojvodine. Iz ove stranke saopštili su da "i država snosi deo odgovornosti zbog učestalih pretnji".
 
"Bez kvalitetnog reagovanja države, ovakve pojave će postati sve češće, a posledice, verovatno i gore", zaključuje se u saopštenju Lige.
 
Pokrajinski odbor Demokratske stranke osudio je pretnje Dinku Gruhonjiću. Iz DS saopštavaju da reakcija države mora biti brza i efikasna.
 
"Novinari i medijski poslenici koji nastoje da svoj posao obavljaju na profesionalan i objektivan način redovno su izloženi neosnovanim kritikama i uvredama koje neretko dolaze i sa samog vrha države - od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Stalne prozivke i uvrede koje vlast upućuje nezavisnim novinarima i medijima potom mogu da rezultuju ozbiljnim pretnjama i ugrožavanjem života i slobode novinara", saopštili su iz PO DS.
  • Miki

    01.04.2019 10:36
    Osuđujem svaku vrstu pretnji i nasilja, a mislim da "država" stoji iza tih napada.
    Meni ovde jedna stvar nije jasna. Zar gospodin Dinko nema novca da kupi svoj internet domen, koji košta 15- 20 evra, već mu je sajt, dinkogruhonjic.blogspot.com. Pre svega je neprofesionalno korisiti besplate domene. A drugo, i najgluplja platforma za pravljenje sajtova (blogova) ima podešavanje, gde vi moderirate da ćete pustiti (objaviti) nečiji komentar javno ili ne.
  • Komifo

    31.03.2019 11:39
    @Rodoljub

    Niko ne bruka ovaj narod više od vas rođoljuba i nadrisrba.
  • jatzans

    31.03.2019 07:32
    Ovi što lupaju minuse na komentare koji osuđuju nasilje celu noć nisu spavali. Posla preko glave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti