GSP nema dovoljno radnika za pranje autobusa, angažuje omladinsku zadrugu i agenciju

Gradsko saobraćajno preduzeće "Novi Sad" izdvojiće do dva miliona dinara kako bi za pranje autobusa platilo radnike angažovane preko omladinske zadruge i agencije.
GSP nema dovoljno radnika za pranje autobusa, angažuje omladinsku zadrugu i agenciju
Foto: 021.rs
Zadatak će biti da se ručno peru autobusi, da se ispiraju, kao i da se pere i briše njihova unutrašnjost. 
 
Ugovor će se realizovati do iznosa od dva miliona dinara bez PDV-a. Da se voze u čistim autobusima građani će platiti po 3.300 dinara po autobusu. Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, uslugom su obuhvaćena 202 autobusa. 
 
Razlog zašto GSP daje novac za nešto što bi trebalo sami da obavljaju krije se u tome što u ovom preduzeću nema dovoljno radnika koji bi prali autobuse.
 
"JGSP 'Novi Sad' putem javne nabavke angažuje radnu snagu za pranje autobusa, a razlog za to je nedovoljan broj zaposlenih za navedeni posao. Na ovaj način su i ranije angažovani radnici, s obzirom na to da je na snazi zabrana zapošljavanja u javnim preduzećima, te da gradski prevoznik zbog odlaska vozača iz preduzeća od republičke Komisije traži isključivo saglasnost za nova zapošljavanja nosioca osnovne delatnosti", objašnjavaju u GSP za 021.rs.
 
Kako se može videti na portalu javnih nabavki, ovo je prvi put u poslednje četiri godine da GSP ima javnu nabavku za pranje autobusa. Prethodnih godina preduzeće je imalo javne nabavke preko kojih su angažovali radnike za razne poslove, među kojima je bilo i generalno spremanje vozila. Za te poslove uglavnom se izdvajalo nešto više od šest miliona dinara, a isto će biti učinjeno i u 2019. godini.
 
Predsednik sindikata "Nezavisnost" u GSP "Novi Sad" Obrad Tepić kaže za 021.rs da su i ranije za pranje autobusa angažovani radnici koji nisu zaposleni u GSP. On ukazuje na to da ovi radnici rade u teškim uslovima, a da problem postoji godinama unazad. Dok među radnicima koji obavljaju ovakve vrste poslova postoji manjak, stara je priča da u administraciji postoji višak.
 
"Sindikat je insistirao na izradi nove sistematizacije kako bi se rešio višak zaposlenih u administraciji. Da li bi time rešili ovaj problem? Teško. Dok se ne ukine zabrana zapošljavanja, pa onda da imamo mogućnost da primamo u stalni radni odnos, možda bismo mogli lakše da nađemo radnike potrebnog profila. Ovako, teško je naći ljude koji će da rade na ugovor, na kratak period, a nisu to više ni primamljive plate. To su jako teški uslovi, pogotovo u zimskom periodu", poručuje Tepić.
 
Podsetimo da je prošle godine Vlada Srbije odobrila da se novosadskom prevozniku odobri zapošljavanje 120 radnika na pozicijama vozača, kontrolora, mehaničara i limara. Ovom odlukom trebalo je da se pokrije manjak vozača u GSP, što je takođe stvaralo probleme u funkcionisanju preduzeća. Prema ranijem pisanju 021.rs, GSP je gotovo svake nedelje napuštao barem jedan vozač, o čemu možete da čitate OVDE.
  • MilanB.

    03.04.2019 08:26
    vremeplov
    u moje vreme nekada davno u proslom veku svercera u busevima je bilo jako malo jer ako te uvate ne gineti pranje autobusa a danas....
  • Pitanje

    02.04.2019 19:29
    Auuu
    Nema ko da pere autobuse?A ovi u kancelariji što ih ima zavrsenu školu za pranje autobusa
  • cure

    02.04.2019 19:02
    slika
    novi sad pod srbijom....olos lopovski ciganski

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.