Sedam miliona dinara za mašinsko uklanjanje grafita sa novosadskih fasada

Grad Novi Sad ove godine će iz budžeta za mašinsko uklanjanje grafita izdvojiti nešto više od 7,2 miliona dinara bez PDV-a, saznaje 021.rs.
Sedam miliona dinara za mašinsko uklanjanje grafita sa novosadskih fasada
Foto: 021.rs

Mašinsko uklanjanje grafita sa 18.000 kvadrata fasada zgrada, javnih objekata i spomenika pripao je firmi "LTS Aladin" iz Novog Sada, koja je taj posao dobila na tenderu kao jedini ponuđač.

 Ona će grafite u Novom Sadu uklanjati po nalogu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, s tim da se u slučaju hitnosti nalozi za uklanjanje ovoj firmi mogu slati i telefonskim putem. Ova firma je i prošle isti posao za istu površinu uradila za priblićžno isti novac, odnosno za 7,1 milion dinara bez PDV-a. 

Podaci sa gradskih tendera pokazuju da se poslednjih godina značajno povećala površina sa koje se mašinski uklanjanju grafiti. Tako je "Aladin" kao jedini ponuđač 2017. godine za 4,5 miliona dinara bez PDV-a uklonio grafite sa 11.400 kvadrata. U 2016. godini za 3.935.260 dinara bez PDV-a uklonjeni su grafiti sa 11.360 kvadrata fasada i spomenika.

Međutim, kako je pokazalo istraživanje 021.rs, sve ovo je daleko manje od rekordne 2015. godine, kada je firma "Eurocom" uklanjanje grafita sa 34.000 kvadrata zgrada naplatila 13.636.300 dinara, a na drugom tenderu bila angažovana za isti posao za 4,5 miliona dinara bez PDV-a. Tada je cena po jednom kvadratu bila 400 dinara, što bi odgovaralo površini od preko 11.000 kvadrata.

Godina 2015. bila je prekretnica u tome ko radi mehaničko uklanjanje grafita, jer je to bila poslednja godina kada je posao radio "Eurocom". Naime, Novi Sad je 2014. godine za 3.272.727 dinara bez PDV angažovao "Eurocom" po ceni od 400 dinara po kvadratu, što odgovara površini od preko 8.100 kvadrata. Tako je bilo i godinama pre toga, s tim da se suma kretala u visini od dva do tri miliona dinara godišnje.

Podsetimo da od 2014. godine u sklopu Gradskog zelenila radi "Antigrafit jedinica" koja je prekrečila stotine grafita i taj posao radi po nalogu komunalne inspekcije. Za ovaj posao "Zelenilo" dobija pare iz budžeta Grada i nije poznato koliko novca poreskih obveznika svake godine ode za uklanjenje grafita. Posredne informacije govore da se radi o sumi koja je daleko manja od one koja se daje za angažovanje privatnih firmi koje taj posao rade posebnim mašinama. Naime, osnovna razlika prilikom uklanjanja grafita između firmi koje Grad angažuje na tenderu i radnika Zelenila je u tome što prvi koriste posebne mašine da izbruse grafit sa zidova, dok ih gradsko preduzeće samo prekreči.

Dodajmo i da je "Čistoća" sada već davne 2006. godine nabavila mašinu za čišćenje grafita vodenim mlazom, ali ona  na kraju nikada nije upotrebljena za uklanjanje grafita već mahom za čišćenje boksova za kontejnere i pranje kamiona za odnošenje smeća.

  • Сремац

    18.04.2019 20:02
    ЛУД-ЗБУЊЕН
    Ја сам дефинитивно луд човек.Ништа не разумем у овом граду.Чистоћи је купљена машина за скидање графита,они перу контејнере,у Зеленилу је формирана и опремљена антиграфит бригада и она нешто тамбура,али не ради свој посао и онда се избаце цифре. Од 2014 до 2018 уклањање графита грађани овог града,порески обвезници платили 32 438 287 динара или 274 900,73 евра?Да ли је нас неко питао за ове лудорије Градске управе?Да лисам ја нормалан?Нисам.За те паре могао се изградити азил за ту мангупарију и њихово преваспитање,а барабама онемогућити пљачка,јер како другачије назвати ову прљаву работу?
  • Radoje

    17.04.2019 15:55
    Fk vojvodina
    E pa i u buduće kada nas sa zapada, prozivjau huligani sa severa, vi dalje nastavite da im aplaudirate i da pevate zajedno sa njima. A kasnije se pravite mutavi otkud je išaran grad.
  • Sanja

    16.04.2019 21:08
    Dokle više
    Zabraniti prodaju sprejeva i ostalih farbi maloletnicima!Zna se već šta će klinac raditi kada kupi sprej.Naravno,šarati po fasadama!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti