FOTO: Gužva u novosadskom Katastru, na predaju dokumenata čeka se po nekoliko sati

Minimum rada odvija se u novosadskom Katastru, zbog čega se stvaraju gužve, a građani čekaju po nekoliko sati da stignu na red kako bi predali dokumente.
FOTO: Gužva u novosadskom Katastru, na predaju dokumenata čeka se po nekoliko sati
Foto: 021.rs
Do pre nedelju dana pri ulasku u Katastar u Železničkoj ulici dočekali bi vas radnici uz reči: "Štrajk je". Sada je situacija nešto drugačija - štrajk i dalje traje, ali Katastar nije zatvoren za građane. 
 
U holu sede građani i čekaju na red da predaju dokumente. Čekaju i da glas žene sporo izgovori  broj koji će biti baš njihov. Kako je rečeno, zbog minimuma rada građani mogu da ostave svoje zahteve šalter službi, ali referenti ne rade, pa je pitanje kada će moći da ih podignu.
 
Vreme između dobijanja rednog broja i stizanja na red sporo prolazi. Neki građani sede ispred Katastra, drugi su zauzeli stolice, listaju novine, treći palcem "šaraju" pametne telefone, poneko stoji kod vrata na ulazu u šalter šalu iako njihov broj nije ni na vidiku, nadajući se da će tako, nekim čudom, biti brže pozvani da predaju papire. 
 
"Broj sam uzela u 8, a sada je 11 časova. Još pedeset ljudi je ispred mene. Ne znam šta da vam kažem, loša je organizacija", kaže jedna Novosađanka.
 
  
 
Muškarac sa brojem 4053 ustaje već na pozivanje broja 4052, staje kod vrata i čeka da konačno preda dokumente. U međuvremenu, obezbeđenju prilazi još jedna buduća stranka i pita da li se u šalter salu ulazi po redu po kom su izdati brojevi, obezbeđenje odgovora potvrdno, a ovaj se zahvaljuje i odlazi iz Katastra. 
 
"Oko 9 sati sam uzeo broj, sada je 11. Pretpostavljam da ću, s obzirom na to kako prolaze brojevi, čekati do 17 časova. Ne znam ni dokle rade oni, ali pošto su već delili brojeve onda verovatno računaju da svi stižemo na red", poručuje Novosađanin koji je pozivanje svog broja čekao ispred Katastra.
 
Podsetimo da je Vlada Srbije svojom odlukom praktično deblokirala rad Republičkog geodetskog zavoda, posle višemesečnog problema u funkcionisanju zbog štrajka zaposlenih. Prema uredbi Vlade, u katastrima mora da bude obezbeđen minimum procesa rada, a kako je saopštio RGZ, "država je pokrenula mehanizme kako bi zaštitila građane da ne postanu kolateralna šteta pokušaja blokade državnih i javnih institucija". 
 
  
 
Direktor RGZ Borko Drašković izjavio je i da su podnete krivične prijave protiv organizatora štrajka, jer nisu definisali šta je cilj, dodajući da od 3.000 zaposlenih, štrajkuje njih 105. 
 
Podsetimo da je namera sindikata da ospore odluku Vlade kojom se reguliše štrajk u RGZ. Kako je tada rečeno za 021.rs, sindikati će pokrenuti postupak ocene zakonitosti odluke Vlade Srbije. 
 
Prema saznanjima 021, predstavnici Štrajkačkog odbora RGZ nalaze se u Beogradu na sastanku sa nadležnima, pa se tokom dana može očekivati rasplet događaja. Štrajkači su, posle potpisivanja Sporazuma o prekidu štrajka koji je potpisan u januaru, pre više od mesec ponovo stopirali rad Katastra. Razlog je bio nepoštovanje sporazuma, o čemu više možete da čitate OVDE.
  • GeoCrazySoftware

    17.04.2019 18:41
    Pljuc u mastiljavu olovki
    Nije se još rodio genije koji ume da organizuje posao u katastru u Novom Sadu. Ma vole oni to jer kako bi im se građani "zahvaljivali" za uknjižbu, rešenje i sl. preko reda. Što je više zastoja to je više korupcije.. strašno je! IT sektor bi se valjao od smeha da vide na kom nivou se posluje u NS katastru. Kao prstima da se potpisuju svi zaposleni sa sve načelnikom.
  • berolina

    17.04.2019 17:21
    drzavni po'so
    ni vise zaposleni' u "drzavnoj firmi", ni duzeg cekanja zbog "napredne administracije"...
    vlast, slast,mast...kako gazda napredno naredi,tako se ceka i do krasnog!
    jedan radi, dok devet direktorisu; to ima samo u zemlji Srbiji.
    gradonacelnik NS ne sme nista da pomogne gradjanima, dok mu iz prestonice ne kane na kasicicu i ne stigne "odobrenje" prvog coveka drzave!!!
    ostali komadi u redove...do sudnjega dana.punkt.
  • deda

    17.04.2019 17:21
    @Nikola
    tako je mal'ne oduvek, nema veze ko je na vlasti, jedini uticaj vlasti na njih i slicne brloge je sto ovi pre neg predaju vlast zaposle svoje a oni koji osvoje vlast dodaju svoje, i tako od izbora do izbora, oni su u strajku samim prijemom na posao, landraju povazdan vise po kaficima, gospodje trknu do pijace pa kuci da pristave rucak, onda se vrate na posao pokupe pinkle pa kucama svojim, sad im se smesi sut u dupe pa se uspanicili malo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti