Novosadska toplana počela remont sistema, trenutno nemoguće uključiti grejanje

Daljinsko grejanje u Novom Sadu ne može da bude uključeno jer je Novosadska toplana nakon zvaničnog završetka grejne sezone počela remont sistema i planirane radove.
Novosadska toplana počela remont sistema, trenutno nemoguće uključiti grejanje
Foto: 021.rs
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je tražio da ponovo počnu tople probe u Novom Sadu, ali da je to nemoguće tehnički izvesti jer je Toplana počela remont sistema. 
 
Prvi čovek Novog Sada je dodao da će Toplana izdati i zvanično saopštenje u kojem će objasniti tačne tehničke razloge zašto ne mogu da pokrenu grejanje i napominje da bi kotlovi bili pokrenuti da je to bilo izvodljivo.
 
"Ne mogu da se uključe, jer je isključen ceo sistem, jer je počeo remont i nekoliko glavnih magistralnih vodova se rekonstruiše. Verujte da je postojala tehnička mogućnost da bi momentalno bilo uklječeno. Ne zaboravite da kada krene grejna sezona imamo tople probe koje traju nedelju dana i sistem ne može odmah da se osposobi. Niko nije očekivao da će za Đurđevdan i posle biti ovoliko hladno, ali verujem da će biti bolje vreme narednih dana. Ponavljam da je postojala tehnička mogućnost, grejanje bi bilo uključeno", uverava Vučević.
 
Podsetimo, ranije danas u Novosadskoj toplani su za 021 rekli da daljinsko grejanje u Novom Sadu neće biti pokretano jer su nakon zvaničnog završetka grejne sezone 3. maja počeli remont sistema i planirane radove, a ograničava ih odluka koju može da promeni samo gradska uprava. Portparolka Toplane Ivana Stanimirović za 021 navela je da je zbog svega toga tehnički nemoguće ponovo pokrenuti ceo sistem.
 
"Ne postoji nikakva mogućnost da grejna sezona bude nastavljena, odnono da se kotlovi ponovo pokrenu, jer u skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom, prema kojoj Toplana radi, otpočeti su radovi na remontu tehničkog sistema. Nažalost, ne postoji nikakva mogućnost da Toplana naprimer danas, počne sa isporukom toplotne energije za grejanje", navodi  za 021 Stanimirović.
 
Stanimirović je dodala da rade u skladu sa odlukama gradske vlasti i da bi bilo potrebno da Skupština grada promeni odluku kako bi grejna sezona radila i duže od predviđenog 3. maja ili počinjala ranije od 1. oktobra.
 
Drugi gradovi u Srbiji
 
Gradska toplana u Nišu uprkos niskim temperaturama neće ponovo grejati korisnike jer je već započela remont postrojenja, saznaje agencija Beta od direktora tog preduzeća Predraga Milačića. On je rekao da to preduzeće i bez remonta "pravno" ne bi moglo da nastavi grejnu sezonu čak ni kada bi napolju bilo minus 20. U Nišu je jutros izmereno svega pet stepeni Celzijusa, a prema prognozi meteorologa maksimalna temperatura danas neće preći 10 stepeni.
 
Javno komunalno preduzeće "Toplana-Šabac" danas je ponovo aktiviralo grejanje zbog niskih temperatura. Direktor Toplane Šabac Slobodan Jerotić rekao je agenciji Beta da su imali malo problema jer je sve podešeno da se 'ugasi' kada prođe grejna sezona pa su morali da idu od podstanice do podstanice, i tako premoste sistemske probleme. Šabačka toplana zagreva 478.000 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, a danas je bilo toplo u 8.000 stanova.
 
Gradska toplana u Novom Pazaru nije u mogućnosti da ponovo pokrene isporuku toplotne energije, iako je vreme prilično hladno za ovo doba godine, rečeno je danas novopazarskom radiju Sto plus u tom preduzeću. U Toplani kažu da nisu u mogućnosti da pokrenu grejanje jer su počeli radove hemijskog čišćenja i pranja kotlova.
 
RTS je objavio da su Beogradske elektrane tokom prepodneva zbog niskih temperatura ponovo pokrenule grejanje.
  • Vojislava

    09.05.2019 23:34
    Nisam videla radnike Toplane u zgradi gde se nalazi i podstanica. Iskreno, iznenađena sam. Ovo je prvi put da grejanje nije ponovo uključeno, a je temperatura ispod 12 stepeni već danima. Baš da je remont počeo 2 nedelje posle završetka grejne sezone ne pije vodu. Vidim da je Šabac aktivirao grejanje. Oni imaju sreće, za razliku od ostatka Srbije. I piju čistu vodu. Za razliku od ostatka Srbije... Uvek je dobro biti drugačiji od ostalih. Vredi razmisliti...
  • Misa

    08.05.2019 21:23
    Toplana
    Slažem se sa Kontrašom, bilo bi uredu da grad plati racune za struju onima koji u gradu se greju preko toplane. Jer nije uredu da plaćaš za uslugu koju ne možeš da dobiješ.
  • Lazar

    08.05.2019 17:34
    Planiranje
    Znači da su toplane u gradovima, gde su uključili grejanje, glupave jer nisu počele sa remontom, odnosno nemaju pojma o planiranju remontnih radova.
    A šta radite tokom leta, pametnjakovići?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.