Više od trećine odbornika u novosadskoj skupštini godinu dana ćutali u sali

Tridesetak novosadskih odbornika, izabranih da predstavljaju građane u Skupštini grada, za godinu dana nisu ni reč rekli za govornicom u lokalnom parlamentu. Istovremeno, godinama su isti odbornici najaktivniji za govornicom i, po pravilu, reč je o odbornicima opozicije.
Više od trećine odbornika u novosadskoj skupštini godinu dana ćutali u sali
Foto: 021.rs
Piše: Gorica Nikolin
 
Oni odbornici vladajuće koalicije u Novom Sadu, koji su imali evidentirano učešće u diskusiji, mahom su se javljali da bi hvalili odluke gradskih čelnika, te je njihova najveća uloga da pritiskaju taster na glasanjima, zajednički je zaključak sagovornika 021.
 
Najaktivnije odborničke grupe u Skupštini grada su Demokratska stranka, Srpska radikalna stranka i Dosta je bilo i skoro svi odbornici ovih grupa aktivni su tokom svake sednice, pokazuju zapisnici sa sednica održanih prethodne godine. U diskusiji se ističu: Goran Radojev (DS), Đurađ Jakšić (SRS), Božidar Protić (DS), Relja Aleksić (DJB), Veljko Krstonošić (DS), Marina Nedeljković (SRS), Snežana Mušicki (SRS), Dragoslava Lukić (DJB), Vanja Božić (SRS)...
 
Kada je reč o aktivnim odbornicima vladajuće koalicije, ističe se Dina Vučinić, predsednica odborničke grupe Srpske napredne stranke. Ona je ujedno i predsednica Komisije za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja, te se najčešće i obraća Skupštini u ovom svojstvu, predstavljajući predloge komisije. Aktivni su, iako nisu odbornici, članovi Gradskog veća i sam gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji neretko učestvuje u diskusiji. 
 
Svih 78 odbornika Skupštine grada dobilo je mandate kako bi zastupali interese građana i borili se da se njihovi problemi, putem reakcija nadležnih organa, što pre reše i donesu najbolje odluke. Oni bi trebalo da prenose sugestije i molbe građana i da direktno rade "na terenu", primaju građane i budu prepoznatljive osobe od poverenja. Međutim, situacija u praksi nije takva - kako je vidljivo u zapisnicima sa sednica Skupštine grada, odbornici opozicije mahom za govornicom pričaju sami sa sobom, njihovi amandmani ne budu ni razmatrani, a deo opozicije već mesecima zbog, kako kažu, nedostatka demokratske atmosfere, bojkotuje sednice.
 
Goran Radojev, odbornik DS-a, kaže za 021 da je neverovatno da postoje odbornici koji se nijednom u toku mandata nisu javili za reč za govornicom. Nemoguće je, smatra on, da u hiljadama stranica materijala koji stigne u skupštinu, nema nijedne teme koja zanima svakog odbornika, jer bi tako moralo da bude.
 
"Poruka koju je vladajuća većina odavno poslala svojim odbornicima je da služe kao glasačka mašina, fikus u skupštini, a verujem da većina njih ni ne zna šta piše u materijalu koji je pred njima na sednici. Mi smo u potpuno apsurdnoj situaciji u kojoj, kao opozicija, predstavljamo probleme građana, a svaka naša reč se automatski odbija. Zato smo prestali i da iznosimo direktno probleme građana koji nam se obraćaju, jer nije efikasno, pre će rešiti problem direktnim obraćanjem instituciji ili gradskoj upravi. Tako da se moja uloga u tom domenu svela na usmeravanje na institucije, što nije u skladu sa našim poslom odbornika", kaže Radojev za 021.
 
On dodaje da odbornici DS već mesecima ne prisustvuju sednicama jer parlamentarizma, u pravom smislu reči, nema.
 
"Vratićemo se u klupe kad građani budu rekli da to od nas žele. Trenutno ne postoji ni minimum demokratije. Funkcionišemo u atmosferi u kojoj se pojedini odbornici vladajuće većine javljaju za reč 'po zadatku', neretko brane preduzeća u kojima rade i imaju spremljene 'puškice' kojih se drže, a tek se malo ulazi u diskusiju koju samo šefovi odborničkih grupa, po pravilu, znaju da vode", naglašava Radojev.
 
Da građani nemaju poverenja u odbornike, a ni ne znaju šta je posao odbornika, smatra Relja Aleksić iz Dosta je bilo. Kako kaže, neshvatljiv je bilo čiji motiv da bude odbornik ako neće sučeljavati argumente sa kolegama koje ne misle isto.
 
"Neposredni kontakt sa građanima zaista izostaje, a verovatno iz razloga što građani misle da odbornici nemaju nameru da im pomažu. Atmosferu nepostojanja dijaloga u Skupštini očekivao sam i kad sam postao odbornik 2016. godine, tako da nisam iznenađen što je strategija ćutanja i ignorisanja opozicije ono čime se većina najčešće služi. Povremeno se dešava da se podigne tenzija na sednicama i tada čujete i neke nepristojne komentare, ali sve je to ono što sam očekivao. Većina odbornika vladajuće koalicije svoj posao gleda kroz pritisak na taster - fizički su prisutni u sali, sa svima nama, ali psihički su ko zna gde", smatra Aleksić.
 
Na pitanje zbog čega je DJB u skupštinskoj sali ako ne postoji valjan dijalog, Aleksić kaže da je ovakva atmosfera prisutna od početka mandata ove vlasti, te da se odnos prema DJB nije ni popravio, ni pogoršao. "Poštujem stav drugih grupa koje imaju više staža i koje smatraju da je tokom prethodnih vlasti bilo možda bolje. Međutim, simptomatično mi je da su pojedini odbornici koji sada bojkotuju sednice sve do pre nekih tri meseca bili zadovoljni atmosferom, pa su prisustvovali. Objektivno, konstantno je loše", dodaje ovaj odbornik DJB.
 
Kao odbornička grupa, radikali imaju konstantnu aktivnost u skupštinskoj sali. Njihov predsednik odborničke grupe Đurađ Jakšić kaže za 021 da je vrlo zadovoljan kolegama i naglašava da su poslednjih godina uspeli i da afirmišu i privuku četvoro mladih ljudi da se uključe u ovaj posao.
 
"Svi koji prate prenose Skupštine grada primećuju da SRS apsolutno dominira u raspravi na svaku temu, s tim što često nemamo prave sagovornike. Ne libimo se da žestoko napadnemo vlast, ali nismo ni klasična opozicija jer često pohvalimo one odluke koje su dobre za građane. Sami građani često nam se obraćaju za pomoć i redovno održavamo prijeme, a primetićete da na kraju svake sednice ostajemo u sali i postavljamo odbornička pitanja. Na svaku kritiku uvek ponudimo i rešenje problema, a smatramo da se argumenti moraju razmenjivati u sali, a ne po kuloarima i hodnicima. Mi se temeljno spremamo za svaku sednicu i ludilo nam je da neko dolazi nespreman i predstavlja dekor u skupštinskoj sali, diže ruku samo da bi glasao za nešto što ni ne razume", navodi Jakšić.
 
Da bi pojasnio kako često funkcioniše odborništvo i mandati odbornika, Jakšić navodi primer čestih "preletanja" tokom godina iz opozicionih u vladajuće redove, što suštinski predstavlja prekrajanje izborne volje građana. "Koliko god svi zapinju iz petnih žila da mandat treba da pripadne pojedincu, a ne partiji koja ga je kandidovala, SRS je jedino protiv toga. Ako partije već ulažu u te ljude, po logici stvari je da partija bude ta koja će raspolagati njihovim mandatom. Tako bismo sprečili preletanja", smatra Đurađ Jakšić.
 
Naredna sednica Skupštine grada održava se sutra, 10. maja.
  • poreski obveznik

    10.05.2019 17:26
    cutolozi
    Najbolje bi bilo da cutolozi lepo vrate sav novac dobijen na ime plate,dnevnice ili kako se vec zove.Mozda onda nebi bili cutolozi.
  • Ništa novo

    10.05.2019 09:04
    Skupština ćutologa
    Zamislite tek kako je u Karlovcima, gde od 25 odbornika samo jedan ima nešto da kaže, a ostalo preplašeni, izgubljeni i samo čekaju da dođu do dnevnica i funkcionerskog dodatka. Svako od tih 25 odbornika građane Karlovaca koštaju oko 4000 evra za vreme mandata. A sada to treba pomnoziti sa 25! Za čega i koga oni predstavljaju, šta su konkretno uradili osim što su uništili čak i ono što je godinama pre njih građeno i stvarano. Baš tužno!
  • SRS

    10.05.2019 08:05
    SNS
    Da li neko iz POKS-a izlazi za govornicu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti