Skupština usvojila plan Limana uprkos protivljenju građana

Skupština grada usvojila je urbanistički plan Limana protiv kojeg su ispred zgrade protestovali građani.
Skupština usvojila plan Limana uprkos protivljenju građana
Foto: 021.rs
Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević izjavio je, uoči sednice, da se ispred zgrade jutros okupilo "12 nezadovoljnih građana i devet pasa, sa sve novinarima".
 
On je komentarisao negodovanje građana zbog plana da se deo Limanskog parka ustupi privatnom ugostitelju za objekat od 300 kvadrata, kao i da se nastavi sa planovima izgradnje spratnih garaža.
 
"Srpska napredna stranka je u predizbornoj kampanji obećala da će grad voditi u pravcu velegrada, a ne varošice. Titule evropske prestonice kulture i omladinske prestonice Evrope nisu slučajno stigle. Zahvaljujući građanima koji su nas podržali i aktivnostima gradonačelnika i njegovog tima, grad je postao prepoznatljiv. Ono što vi nama spočitavate jeste što se na prostoru od 127.300 kvadrata, ukupno 300 kvadrata opredeljuje za ugostiteljski objekat gde će roditelji, bake i deke moći da počaste decu kolačima, da popiju sok, da se osveže. Da li je normalno da Beč, Pariz, Njujork i London imaju takve objekte, a kod nas se to predstavlja nenormalnim?", pitao je Kružević.
 
 
Kako je dodao, namera gradske vlasti je da napravi višespratne parkinge i reši problem parkiranja.
 
"Investicije se predstavljaju kao nešto nenormalno. Mi moramo da slušamo inicijative iza kojih se kriju isključivo stranke koje su izgubile legitimitet. Planovi kojima su predviđene garaže usvojeni su 2010. i 2012. godine, zašto su oni koji nisu danas na sednici tada glasali za te planove, a sada misle da to nije dobro? Nemamo stručno objašnjenje zašto su tri od planiranih osam garaža izbrisane iz planova, ali smo izašli u susret građanima, da vide da ne radimo ništa na silu", rekao je Kružević.
 
Presednica odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević rekla je da će Liga podržati izmene urbanističkih akata, pa i onaj za Liman.
 
"Ne samo na Limanu, nego i u drugim delovima grada neophodne su garaže i vrtići. Menjaju se urbanističke prilike i moramo da se prilagodimo. Što se tiče parka, viđenja su različita. Nekome ne smeta ugostiteljski objekat u parku, nekome smeta, a naša zajednička inicijativa mogla bi da bude da se uklone barake 'Mostogradnje' koje stoje više 40 godina i zauzimaju ogromnu površinu i da se proširi zona Limanskog parka. To su sve stvari o kojima treba razgovarati i to može da bude tema dijaloga građana i svih nas", rekla je Sedlarević.
 
Predsednik odborničke grupe demokrata Veljko Krstonošić poručuje da je ova stranka već pokušala da ukaže na problem na Limanu, održavanjem tribina u Mesnoj zajednici "Boško Buha", ali da su bili sprečeni. 
 
"Čvrsto zastupamo stavove građana Limana. Problem parkiranja nije prisutan samo u centru grada, a činjenica je da je gradska vlast ponudila rešenje koje nije adekvatno, jer se veliki broj građana protivi tome. Ova vlast je od početka servis privatnih investitora, a ne građana. Sve promene urbanističkih planova koje rade idu na štetu građana", naveo je Krstonošić i dodao da je "katastrofa da se jedno parče zelenila daje privatnom investitoru".
 
 
Predsednik odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić naveo je da su i radikali protiv ovog urbanističkog plana.
 
"Mišljenja smo da je Liman formiran kao urbana celina koja zadovoljava sve kriterijume i bilo bi potpuno neprimereno rušiti zelene površine i formirati javne garaže tamo gde im nije mesto. Nije se ranije, na primer u periodu kad je Grbavica doživljavala ekspanziju, mislilo o garažama i sad imamo problem", naveo je Jakšić.
 
 
Šef odborničke grupe Dosta je bilo, Aleksandar Bujić, za skupštinskom govornicom podržao je zahteve građana Limana, a pri tome su mu zamenik gradonačelnika Srđan Kružević, kao i drugi odbornici SNS-a stalno dobacivali i prekidali ga.

"Plan za Liman je još jedan dokaz da SNS obavlja vlast tako da se građani organizuju da bi se zaštitili od njihovih odluka. Time SNS jasno stavlja znak jednakosti između izborne većine i uzurpacije vlasti. Svaki investitor je postao mini vladar Srbije, jer mu država štiti interese svim resursima koje ima. Tako policija štiti gradnju MHE protiv koje su se pobunili građani širom Srbije, a nečinjenjem policije realizuju se Savamala i objekat na Pančićevom vrhu. Novosadski parkovi se pretvaraju u bašte ugostiteljskih objekata - Dunavski park Ledene šume, a Limanski park kafića ili restorana. Tako SNS vidi svrhu parkova. Takođe, ne treba verovati da vlasnici ovakvih projekata i objekata nisu u tesnoj vezi sa SNS-om", naveo je Bujić.
 
Nakon rasprave, Skupština je većinom glasova usvojila plan. Za je glasalo 50 odbornika, od 78 koliko ih ima u gradskom parlamentu. Protiv su bili odbornici DJB-a i SRS-a, dok demokrate nisu bile prisutne, jer bojkotuju zasedanja.

O ostalim tačkama dnevnog reda skoro da nije ni bilo rasprave i predstavnici vlasti nisu ni ovaj put izlazili i obrazlagali zašto se neka odluka donosi. Više o ostalim odlukama koje su donete možete pročitati OVDE.
  • Vlada

    20.05.2019 16:16
    @K-loo

    Postoji eksplicitna zabrana držanja kopitara na teritoriji mnogih novosadskih opština, uključujući i Liman. Tvoja želja da deci pokažeš domaće životinje jeste pohvalna )za razliku od tvog poznavanja gradskih propisa) ali za to ćeš morati uložiti mrvicu veći napor nego da se prošetaš do druge strane ulice.
  • Bato

    15.05.2019 09:20
    Jednostavno organizujte bojkot te poslasticarnice,ili sta vec bude,sami ce zatvoriti i otici.
  • A

    14.05.2019 07:13
    Kafic
    Kada je tender za taj kafic u Limanskom parku?Hoću da učestvujem na tenderu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti