Skupština o urbanističkim planovima bez prisustva dela opozicije

Skupština grada će u petak raspravljati pretežno o urbanisitčkim planovima, gde se izdvaja plan Limana zbog kojeg su hiljade građana prošle godine podnosile primedbe.
Skupština o urbanističkim planovima bez prisustva dela opozicije
Foto: 021.rs

Osim toga, Skupština bi trebalo da donese odluku o minimalnoj ceni održavanja zgrada koja će biti znatno viša nego sadašnja, da odobri da sadašnji v. d. direktori GSP-a i Stana ostanu na tim funkcijama nakon konkursa i da odobre niz planova i izveštaj o poslovanju javnih preduzeća i gradskih ustanova. Na sednici ni ovaj put neće biti prisutni poslanici opozicije iz DS-a i samostalni odbornici koji bojkotuju zasedanja u okviru "Sporazuma sa narodom".

Iako neće biti svih opozicionara, za očekivati je da odbornici iz redova SRS i Dosta je bilo reaguju na Urbanistički plan Limana koji se usvaja uz tek usvojen deo primedbi građana. Naime, iako su hiljade Limanaca tražile da se ne gradi većina od planiranih osam garaža, Komisija za planove i urbanisti su samo prihvatili da se broj smanji za tri. Takođe, odbijene su i mnoge druge primedbe kao što je protivljenje gradnji ugostiteljskog objekta od 300 kvadrata u Limanskom parku ili saobraćajnice u istom parku uz sam Most slobode, ali su zato odobrene razne nadogradnje i zidanja po Limanima. Više o konačnoj verziji plana pročitajte OVDE.

Sem rasprave o Limanskom planu, očekuje se da će opozicija reagovati na to što se skoro svi ostali urbanistički planova na dnevnom redu nalaze kako bi se ispunio zahtev nekog investitora za povećanje spratnosti ili veličine objekta i slično. Čak 12 od 20 planova koji su dnevnom redu se menjaju uz obrazloženje da je potrebna izmena uslov za gradnju ili legalizaciju samo jednog objekta iako se neki od regulacionih planova odnose na područja koja pokrivaju po nekoliko gradskih četvrti. Ceo spisak planova koji su pred odbornicima pogledajte u dnevnom redu u galeriji.


Pred Skupštinom je i razmatranje izveštaja o realizaciji investicija u javnim preduzećima u 2018. godini, kao i programa uređenja putne privrede, komunalne delatnosti, Fonda za životnu sredinu, protivpožarnu zaštitu... Većina planova pokazuje da je sve realizovano skoro 100 odsto, ali treba uzeti u obzir i to da je većina ovih planova prošle godine i po više puta menjana tokom rebalansa i da su tako usklađeni da na kraju u izveštajima pokaže da je sve urađeno. Na primer, prvobitni plan GSP je predviđao kupovinu novih autobusa, ali kako se to nije desilo plan investicija je rebalansiran i novac je upotrebljen za ranije plaćanje lizinga za autobuse kupljene 2016. godine.

Takođe, usvajaće se i manje izmene planova rada nekoliko kulturnih ustanova, pretežno usklađivanja troškova zbog pojedinih predstava ili drugih programa. Razmatraće se i izmena plana rada SPENS-a zbog uzimanja kredita od 100 miliona dinara za otpremnine 68 radnika koji odlaze kao višak.

Odbornici će razmatrati i predlog odluke o minimalnoj visini iznosa o tekućem održavanju zgrada i minimalnoj visini iznosa izdvajanja na ime troškova investicionog održavanja zajedničkih delova zgrade. Ovom odlukom će se troškovi koje građani plaćaju za održavanje zgrada povećati, jer su mnoge skupštine stanara imali simbolične iznose od 100 dinara, a sada će te sume za tekuće i investiciono održavanje ukupno biti četiri, pet puta više. Više o ovoj odluci pročitajte OVDE.

Konačno, na Skupštini Grada će se razmatrati i više kadrovskih izmena, u osnovi izmene pojedinih članova Nadzornih odbora ili Školskih odbora, ali i imenovanje direktora dva javna preduzeća. Na čelna mesta GSP-a i Stana će nakon konkursa sesti osobe koje su do sada i bile njihovi v. d. direktori. Tako će Milovan Amidžić voditi GSP, a Ivan Radojičić Stan. Više o njihovom izboru pročitajte OVDE.

  • drr

    10.05.2019 10:08
    da li smo ljudi?!
    Iz naših para će graditi garaže na javnim parkinzima koji su sada besplatni, zatim će od nas skupo naplaćivati parkiranje u javnoj garaži, a pri tome će uništiti zelenilo i izgled našeg grada a dobiće se desetak novih parking mesta. Ovo nije više pitanje urbanizma, nego da li smo ljudi ili ne da dozvoljavamo da nam se ovo radi?!
  • horor Sprdija

    10.05.2019 08:43
    Celog zivota cekam na vase planove .
  • beznađe

    09.05.2019 22:56
    ubijanje grada se nastavlja
    Da li je moguće da ćemo stvarno dozvoliti da besplatne parkinge pretvore u garaže u kojima se naplaćuje parking?! Da umesto zelenila oko parkinga imamo betonsku kocku?! Da umesto jedine veće zelene površine u kvartu i dečijeg igrališta imamo peti vrtić u krugu od 500 metara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti