VIDEO: Počinje prva Novosadska nedelja ponosa

Prva Novosadska nedelja ponosa, u okviru koje će se održati i Novosadski prajd, počeće sutra, 13. maja na više lokacija u Novom Sadu, a u organizaciji grupe "Izađi" iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.
Novosadska nedelja ponosa zakazana je u sedmici u kojoj se obeležavaju Međunarodni dani borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT).
 
Novosadska nedelja ponosa biće svečano otvorena u ponedeljak u plavoj sali Skupštine grada, a u okviru otvaranja održaće se i tribina. Ponedeljak će obeležiti i izložba fotografija 'Transbalkan' Aleksandra Crnogorca. 
 
Utorak je posvećen mladim pripadnicima LGBTI zajednice i diskusiji u KC Lab. Na istom mestu biće puštani filmovi, a biće priređena i žurka. 
 
U sredu će u društvenom centru 'Izađi' biti aktivnosti koje sprovode roditelji LGBTI omladine. 
 
U četvrtak publiku očekuje predavanje "Zašto homoseksualnost i transeksualnost nisu bolest" u kancelariji Opensa u Laze Telečkog, kao i aktivnost "Upoznajte Da se zna volontere".
 
Novosadski prajd zakazan je za petak u 12 časova na Trgu republike. Uveče će u Firchie Think Tank studiju u Kineskoj četvrti biti organizovana "Drag up" žurka, što je, najveći drag šou organizovan u Novom Sadu. 
 
Ciljevi Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda su, kako je ranije za 021 rekao koordinator programa javnog zagovaranja grupe "Izađi" Filip Kocevski, ukazivanje na položaj LGBTI populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Republike Srbije, podizanje vidljivosti ove ranjive grupe u Novom Sadu, osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI pokreta i aktivista/kinja; osnaživanje mladih LGBTI osoba. 
 
"Ovom manifestacijom želimo da povećamo razumevanje i zatražimo podršku većinske populacije za LGBTI osobe, kroz zajedničko učestvovanje u svim aktivnostima. Grupa 'Izađi' želi da doprinese izgradnji demokratskog društva u kojem svaki pojedinac i pojedinka mogu uživati ista prava bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Ovim događajem želimo zapravo da osnažimo mlade osobe na lokalu i da im pokažemo da postoje i organizacije i ljudi koji se bore za njihova prava", rekao je Kocevski.
 
Kocevski je istakao da su za organizaciju Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda dobili punu podršku Grada Novog Sada, kao i lokalne policije, bez čega organizacija ne bi bila moguća na ovako uspešan način.
 
Sve detalje u vezi sa prvom Novosadskom nedeljom ponosa mogu se pronaći OVDEOVDE.
 
  • Paja

    13.05.2019 11:29
    Delić opširne teme
    Meni se čini da je glavni problem kad neko bude prebijen-unakažen jer pomisle da je gej. Vrlo verovatno je to istresanje strasti, frustracije, kad već ne mogu da savladaju geja u sebi, mogu da se osvete geju pored sebe. Nekoliko muva jednim udarcem - misle da će tako prikriti geja u sebi. U stvarnosti, jedino im zavaravanje samih sebe ide od ruke. I agresivnošću uspevaju da ućutkaju prijatelje koji bi im inače možda ukazali na problem. E, u svemu ovome paradiranje proizvodi mnogo štete, a nimalo koristi.
  • hm

    13.05.2019 10:05
    Samo da kažem vama što se ovde hvalite kako ste odgajili sinove prave heteroseksualne muškarčine, da pola njih dolazi u moju psihijatrijsku ordinaciju zbog psihičkih smetnji koje imaju baš zbog odrastanja kao skriveni homoseksualci kod zatucanih primitivaca. Šteta koju činite svojom zatucanošću i netolerancijom ne samo nepoznatim ljudima nego nekad i svojim najrodjenijima je ogromna. Ovakvi dogadjaji su apsolutno neophodni radi menjanja loših i zatucanih i nazadnih stavova ljudi, a verujte da se ovim i menjanju, koliko god sporo. Što više i što agresivnije kampanje su potrebne jer se tako prevaspitavaju defektni stavovi u jednom bolesnom društvu, kakvo naše svakako jeste poslednjih nekoliko decenija.
  • nebojsha

    13.05.2019 09:59
    Citajuci komentare dobijam jos vecu zelju za sto skorijim odlaskom iz ove "drzave" .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti