Počela Novosadska nedelja ponosa

Prva novosadska nedelja ponosa počela je danas svečanim otvaranjem u Plavoj sali Skupštine grada i tribinom "Vidljivost potreba LGBTI osoba".
Počela Novosadska nedelja ponosa
Foto: 021.rs

Cilj ove manifestacije je, kako su naveli organizatori, da izađu u javni prostor na Trgu republike, kako bi javnosti stavili do znanja da LGBTI zajednica postoji i u Novom Sadu i da je potrebno boriti se za njihova ljudska prava, kako na lokalnom, tako i na pokrajinskom i republičkom nivou. Tokom narednih pet dana, u organizaciji Grupe "Izađi" i uz podršku drugih NVO-a, pojedinaca i Grada Novog Sada kroz OPENS2019, organizuje se niz dešavanja kako bi se obeležio 17. maj - Međunarodni dan borbe protiv homofobije, biofobije i transfobije.

Predstavnik Grupe "Izađi" Filip Kocevski kaže da su odlučili da novosadski prajd bude pre svega lokalnog karaktera kako bi akcenat stavili na lokalne LGBTI zajednice koje žive van Beograda.

- Novosadskim prajdom ne želimo da ugrožavamo ničija prava u Vojvodini, samo želimo da budemo primećeni i vidljivi i da kažemo jasno i glasno ko smo i šta nam nedostaje kada je u pitanju društvo, koji su to problemi sa kojima se suočavamo svakodnevno, bilo to diskriminacija, nasilje ili govor mržnje. Želimo da povećamo vidljivost čitave LGBTI zajednice i da stavimo akcenat na mlade LGBT osobe i njihove roditelje, jer smatramo da je porodica važna za razvoj svakog deteta, pa tako i mlade LGBT osobe - navodi Kocevski.

Iz gradske uprave data je puna podrška organizaciji Prajda i Nedelje ponosa, pa će i pomoćnica gradonačelnika Ljiljana Koković u ime Novog Sada govoriti u petak na Trgu republike. Koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović kaže da je njihov zadatak da budu glas mladih i da vide kako da im unaprede život i pomognu da reše probleme.

- Logično je kad smo omladinska prestonica Evrope da se bavimo i ovim temama, jer su to aktuelne teme, bitne mladim ljudima. Ovo je i deo programa, deo naše aplikacije koju smo pisali još 2016. godine kad smo se kandidovali za titulu. Važan je i rad grupe "Izađi" koja je osnovala Društveni centar za mlade LGBTI osobe. Tu su prvi u regionu i ponosni smo na rezultate i saradnju koju imamo u proteklom periodu - naveo je Grozdanović.

Novosadski prajd se održava u petak na Trgu republike od 12 do 14 časova i ovog puta nije predviđena šetnja.

  • Alergija

    15.05.2019 16:10
    na neobrazovanje
    @Shimmy
    Obzirom da je čak i na tom zapadu itekako više promoviše heteroseksualna "kultura", iako je nejasno šta vam to znači da kultura ima seksualnu orijentaciju, zašto se onda te "osobe koje nisu sklone isključivo jednom polu" sa još većom lakoćom ne upuste u odnose koji mogu rezultovati potomstvom? Nikada i nigde nisam video "promociju" kako je vi nazivate, ono što sam video je skretanje pažnje da postoje i da su potpuno isti kao i svi ostali što mnogi, između ostalog i na ovim stranama negiraju, marginalizuju i etiketiraju. A oni koji to nazivaju "promocijom", poput vas, su upravo oni koji mi izazivaju potpisanu alergiju.
    Besmislena je izjava da svako dete zaslužuje da ima i oca i majku obzirom da ne bi bilo ni rođeno bez makar i minimalnog učešća oba, gde ostavljajući po strani koliko ima razbijenih porodica što nema nikakve veze sa drugačijom seksualnom orijentacijom jednog ili oba partnera trebate se suštinski zapitati da li to isto dete zaslužuje forsiranog oca, majku ili oba roditelja koji su to postali zbog pritiska pojedinaca ili čak i većeg dela društva a ne zato što su to zaista želeli.
    I na kraju, ama baš niko od njih ni na koji način ne sprečava većinu populacije koja nije homoseksualne orijentacije da imaju više dece. Stoga, gospodine, najveći deo krivice manjka nataliteta snosi upravo tih 90 ili 95% stanovništva "sklonih isključivo jednom polu".
  • neko_iz_mase

    15.05.2019 14:29
    Holokaust
    Toliko negative da mi je danas bilo gušt pročitati raspored sahrana na novom groblju...
  • Nisam tobot

    15.05.2019 12:46
    Pljujete po njima a svacije dete moze da postane homo. Bas svacije! Imajte na umu da su vam oni komsije, rodjaci, da vam lece decu, da ih obrazuju, prodaju vam robu po prodavnicama, voze vas javnim
    prevozima, popravljaju vam zube, slusate njihovu muziku. Ima ih svuda samo to ne primetite. Mislite o tome...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti