Film studenata novosadske Akademije umetnosti deo izložbe "Studio DAHD" u Bugarskoj

U sklopu umetničke akcije "Studio DAHD" u kojoj učestvuju studenti umetničkih akademija na Dunavu - iz Nemačke, Austrije, Bugarske i Srbije, studenti novosadske Akademije umetnosti snimili su kratkometražni igrani film "Legenda o dunavskoj vili i vojniku", u sklopu finalnog rada na temu očuvanja skrivenog nasleđa Dunava.
Akademija umetnosti je strateški partner u realizaciji ovog međunarodnog projekta. Film su snimili studenti treće godine Departmana dramskih umetnosti: Filip Kljakić (montaža), Stefan Dimitrije Dimić (kamera), Marija Savanović (muzička produkcija) i Ružica Anja Tadić (multimedijalna režija) pod mentorstvom profesora Siniše Bokana, uz podršku profesorki Dubravke Lazić i Olivere Gračanin. 
 
Film je prikazan u utorak, 14. maja, u sklopu međunarodne izložbe u galeriji "Canetti House" u Ruseu, u Bugarskoj. Deo je audio-vizuelne instalacije "Legende o dunavskoj vili", nastale sa idejom da se sačuva usmena tradicija pričanja priča, kao i da se ukaže na mitologiju i postojanost Dunava u narodnim pesmama.
 
U kratkom igranom filmu vojnik u ratu nepovratno daje svoju dušu mašineriji smrti i, zahvaljujući ljubavi vile sa Dunava, koja ga odvede sa bojišta, pronalazi večni mir. U filmu igraju Darko Radojević (vojnik) i Nevena Nerandžić (vila), studenti treće godine glume u klasi Nikite Milivojevića. Pesmu vile peva Helena Soldat.
 
U sklopu instalacije koju je dizajnirao docent Miroslav Šilić, pored filma, prikazane su četiri legende, praćene zvučnim efektima i muzikom, kao i autorska pesma "Dunavska vila", čiju kompoziciju i tekst potpisuje Marija Savanović. Pesmu su izvele studentkinje etno-muzikologije: Violeta Radić, Milena Aleksić, Milana Dabić, Ana Parčetić, Anđel Lambeta, Olga Marković, Milica Nenadić, Martina Vukobrat i Ines Bajić. Legende i pesmu prate vizuelni materijali sa putovanja autorskog tima u Đerdap i Donji Milanovac.
 
Kolektivna izložba projekata akcije "Studio DAHD" biće otvorena u Kulturnoj stanici "Svilara" 7. juna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti