FOTO, VIDEO: Održan novosadski Prajd, grupa mladih pokušala da izazove incidente

Nekoliko stotina Novosađana okupilo se u petak na prvom novosadskom Prajdu.
FOTO, VIDEO: Održan novosadski Prajd, grupa mladih pokušala da izazove incidente
Foto: 021.rs
Na Trgu republike sa bine se puštala muzika, a okupljeni su nosili zastave duginih boja, bedževe i transparente sa porukama protiv LGBTI fobije.
 
 
"Želja nam je da slobodno podignute glave u svom gradu budemo ono što jesmo. Želja nam je da budemo ono što jesmo, svakog trenutka svakog dana i na svakom mestu. Želja nam je da sa ljudima koji nas vole slobodno razgovaramo. Da nas ne teraju da se uklapamo u kalupe društva koji su skrojeni pre hiljadu godina. Želja nam je da ne budemo žrtve svakodnevnog nasilja i diskriminacije. Želja nam je da imamo pravo izbora na to da stanemo na ludi kamen kada nađemo osobu koju volimo. Da imamo pravo na brak, na zasnivanje porodice, pravo na život", rekao je na skupu predstavnik Grupe "Izađi" Filip Kocevski.
 
 
Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković izjavila je da je Grad Novi Sad jedan od brojnih gradova u svetu koji je uključen u obeležavanje 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

"LGBTI populacija spada u grupu najosetljivijih kategorija našeg društva, koja je zbog loše informisanosti javnosti, predrasuda i stereotipa, veoma često izložena diskriminaciji, raznim oblicima nasilja, pa i govoru mržnje. Proteklih godina Grad Novi Sad je stvarao ambijent koji će LGBTI zajednica prepoznati kao siguran. U našem gradu je 2016. godine nastala Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBTI osobama. U junu 2018. otvorili smo i Kancelariju za rodnu ravnopravnost i podršku LGBTI osobama i to prvu u Srbiji. Grad Novi Sad je ove godine ponosni nosilac titule Omladinska prestonica Evrope, a naša želja je da Novi Sad uvek bude dobar primer drugim lokalnim samoupravama kako bi se ciklus stereotipa i predrasuda prekinuo", rekla je Ljiljana Koković i čestitala Grupi "Izađi" na izuzetnoj organizaciji petodnevne manifestacije "Novosadska nedelja ponosa".
 
Na prvom novosadskom Prajdu bili su prisutni i predstavnici više nevladinih organizacija, Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i ambasada nekoliko članica EU i SAD-a.
 
 
Policija je dalje od trga potisnula grupu srednjoškolaca koja je vikala "Ubij pedera" i "Idite na Kosovo". Jedan od njih nasrnuo je i na novinarku 021.
 
Nakon što su pripadnici Interventne krenuli za njima oni su se uglavnom razbežali. Desetak mladića, najverovatnije srednjoškolaca, legitimisano je, nakon čega ih je policija pustila uz upozorenje da će im, u slučaju da se vrate i ponovo pokušaju da izazovu incidente, pisati prijave.
 
Kako nezvanično saznajemo, ranije je jedan mladić koji je pokušao da izazove incident priveden. Do manjeg incidenta došlo je i u Zmaj Jovinoj ulici, kod knjižare Vulkan, kada je nekoliko mladića pljuvalo u pravcu devojaka koje su sedele na klupi do njih, a uputile su se na Prajd. Prethodno je policija oterala i još jednu grupu mladića koji su se okupili u blizini.
  
 
U blizini trga, kod Vladičanskog dvora okupila se još jedna grupa protivnika Prajda. Oni su mirno stajali, noseći ikone i transparente.
 
  • Dragan

    20.05.2019 12:01
    Podrska
    Neka prave LGBT prajd, ako moze vojska da pravi prajd neka radi i LGBT. Ovi nasilnici su zaostali 1000 godina!
  • Aca

    19.05.2019 20:52
    Ne dao Bog
    Zasnivanje porodice, #@/?!
  • Duda

    18.05.2019 23:57
    Nemam nista protiv LGBT populacije ali ove parade iritirajuZar i sami ne shvataju da im to vise steti i da samo izazivaju revolt ostalih gradjanaOkanite te se paradiranja volite se kod kuce sa kim hocete ali ne provocirajte narod,nema potrebe stvarno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti