Milan Korać (Šinobusi): Vojvođanski bluz bend i Singersi su bili naši uzori

Treća po redu "Novosadska kultura sećanja" održaće se u četvrtak, 23. maja, u Radio kafeu (Miletićeva 45), a na njemu će nastupiti bendovi Šinobusi i Monohrom.
Milan Korać (Šinobusi): Vojvođanski bluz bend i Singersi su bili naši uzori
Foto: 021.rs
Kratki film Željka Mandića o Branku Andriću Andrli, izložba fotografija novosadskih rokera i koncert Šinobusa i Monohroma, uz gostujuće muzičare, pripremili su Fondacija "Čuvarkuća" uz podršku Radija 021 za treću "Novosadsku kulturu sećanja".
 
Frontmen Šinobusa Milan Korać gostovao je u programu Radija 021 kod Ivana Varnjua i tom prilikom se prisetio prvog nastupa na "Novosadskoj kulturi sećanja".
 
"Pamtim to kao jedan jako lep događaj. Anđelko Maletić je bio voditelj programa i tom prilikom smo se prisetili svih velikana novosadske muzičke scene koji više nisu sa nama. Svirali smo pesme bendova Neoplanti, Vojvođanskog bluz benda, Sing Sing Singersa, Killo Killo Banda je svirala Laboratoriju zvuka. Ovog puta ćemo svirati VBB i Singerse, pošto je Žiksa bio član Šinobusa, a svirao je u oba benda. To su nam bili i muzički uzori. Fenomenalno je što Radio 021 podržava ovakvu stvar", poručio je Korać.
 
Na konstataciju Ivana Varnjua da Novosadska kultura sećanja predstavlja podsećanje na one koji su stvarali istoriju ovog grada, ali i da je to težnja da se nastavi tradicija rokenrola, Korać je rekao da i dalje postoje klinci koje zanima ovaj muzički žanr. Tako je i mladi Stefan Stefanović zasvirao usnu harmoniku umesto legendardnog Žikse u Šinobusima.
 
 
Korać se prisetio i svojih prvih svirki na kojima je prvi put slušao Vojvođanski bluz bend.
 
"U sećanju mi je definitivno NS Time, sredina devedesetih, kada se radnim danima, utorkom ili sredom, organizovao jam session i tada sam prvi put slušao Vojvođanski bluz bend. Svirali su svi osim Gage, koji je povremeno dolazio da gostuje. Redovno sam išao na te svirke. Sećam se prvih uličnih svirki u Zmaj Jovinoj, tu sam prvi put čuo Keckeca koji je svoje pesme svirao na ulici sredinom devedesetih. Dok smo bili studenti odlazili smo na Mašinac, a iz tog perioda sećam se fantastičnih svirki Last station benda, koji je brojao 12-13 članova sa duvačkom sekcijom i za njih ste bukvalno morali da rezervišete mesto u Foxtrotu. Sećam se, naravno, i Podijuma", priseća se naš sagovornik.
 
"Novosadska kultura sećanja" nastoji da očuva sećanje na one koji su stvarali jednu drugačiju istoriju grada i koji su svojim delima ostavili traga ne samo u Novom Sadu, nego mnogo šire. Prilika je to i da se prisetimo Sube, Gage, Bate, Žikse, Bobe, Baje, Andrle, Tukše, Hamera, Bore, Stevice, Petrije, Bogde, Zareta, Pere Bahuna, Đanija i mnogih drugih, koji nažalost, više nisu sa nama.
 
Po rečima Slavka Matića Vijetnamca, frontmena benda Zbogom Brus Li, koji je prošle godine nastupio na koncertu "Novosadska kultura sećanja", reč je o jednoj od najgenijalnijih lokalpatriotskih ideja. 
 
Kako je bilo na prvoj "Novosadskoj kulturi sećanja" možete da pogledate OVDE, a ako vas zanima kako su Atheist rap, Zbogom Brus Li i Pop Hor Radio vratili Novosađane u osamdesete, onda kliknite na ovaj LINK.
  • Novosađanka

    21.05.2019 12:19
    Bravo!
  • Maksim

    20.05.2019 21:10
    Monohrom
    Obratite pažnju na bend koji u četvrtak svira sa Šinobusima - Monohrom. Već godinama su na sceni, a očigledno iskreno sviraju i vole rokenrol.
  • Novosadjan

    20.05.2019 14:15
    koji pamti
    Konacno neko kompetentan da odsvira VBB pesme, onako kako ih ljudi vole i pamte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti