FOTO: Građani protestuju zbog najavljene seče drveća u bloku pored suda

Građani koji žive u Radničkoj i Ulici Maksima Gorkog, u blizini suda, pobunili su se zbog namere urbanista da se zbog gradnje podzemne garaže poseče 15 stabala i ukloni dečije igralište u tom bloku.
FOTO:  Građani protestuju zbog najavljene seče drveća u bloku pored suda
Foto: 021.rs

Izgradnja garaže planirana je za potrebe nove zgrade suda koja će se graditi na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog.

Rasprava pred Komisijom za planove o ovom urbanističkom planu zakazana je za četvrtak, 23. maj, u 9 časova, u Plavoj sali Skupštine grada, a građani najavljuju masovni dolazak. Takođe, u parkiću između Maksima Gorkog 8-12 i Radničke 13-19, čije je uništavanje planirano, zakazan je protest građana, danas, 22. maja, u 18:30 časova.

Predstavnik stanara Dimitrije Nikolić kaže za 021.rs da su peticiju i primedbe Komisiji za planove podnele stambene zajednice Radničke 13, 15, 17 i 19 i Maksima Gorkog 8, 8a, 8b, 8c, 10 i 12, odnosno stanovnici 250 stanova koji koriste dvorište u kojem će se poseći 15 stabala i ukloniti dečije igralište da bi se dobio "zeleni krov garaže".

- To (zeleni krov) zvuči tako da će se jedan parkić od 15 stabala zameniti travom, jer iznad podzemne garaže ne može da bude visoko rastinje, pošto jednostavno ne postoji dovoljno veliki zemljani sloj za korenje - navodi Nikolić.

Kaže da su dobili i mišljenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koji o izmenama plana nije ni pitan, iako su ranije zauzeli stav da se parkić očuva. Zaštitari su 2009. godine, kada su rađene izmene urbanističkog plana ovog dela grada, po zahtevu "Urbanizma" dali mišljenje da treba očuvati zelenilo, jer bi dalje smanjenje imalo kao posledicu pogoršanje kvaliteta vazduha. Zavod za zaštitu prirode je posle 2010. godine radio i posebno istraživanje koje je pokazalo da u ovom bloku žive zaštićene vrste ptica - velika senica, utina i crna crvenrepka. Zbog toga je kao zaštita tih vrsta predviđeno očuvanje njihovih staništa, u ovom slučaju 15 stabala lipe, breze i platana starih između 30 i 50 godina koja bi sada trebalo da budu uklonjena. Nikolić kaže da su im zaštitari naveli da gradske vlasti 2016. godine, kada su menjale plan i predvidele gradnju nove zgrade suda, nisu tražile njihovo mišljenje.

Kako se 021.rs uverio, Grad Novi Sad ni 2016. godine, a ni sada, prilikom izmene plana nije radio procenu uticaja na životnu sredinu, pravdajući se time da se radi o "manjim izmenama planskog dokumenta", što jeste zakonska mogućnost, ali su time očigledno izbegli stav zaštitara da se drveće mora očuvati, kako je stajalo u nekadašnjem planu. Prema rečima Nikolića, mišljenje građana je da je Grad iskoristio zakonsku mogućnost da namerno ne traži mišljenje zaštitara jer su znali da bi ovi sugerisali da se drveće ne uklanja.

- Apsolutno je to u pitanju, jer za izmene Urbanizam nije tražio uslove zaštite prirode koje izdaje pokrajinski zavod. Znaju šta je Zavod rekao 2009. godine, da se mora sačuvati postojeće blokovsko zelenilo - navodi predstavnik stanara.



Plan da se sagradi nova zgrada Apelacionog suda na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog doneta je pre nekoliko godina. U tom planu, koji se sada menja samo zbog spajanja parcela, predviđeno je da se sagradi šestospratnica, a ispod nje i ispod dela zelene površine podzemna garaža. U garažu se ulazi iz Stražilovske, između planirane zgrade suda i Muzičke škole "Josip Slavenski". Urbanisti su 2016. godine predvideli da krov nove garaže bude ozelenjen, dok bi, kako piše, postojeće vredno drveće trebalo zadržati u što većem broju, a da je "pojedine vredne primerke moguće izmestiti na neku od slobodnih zelenih površina u neposrednom okruženju".

Plan je tada usvojen bez primedbi građana, a sada je, zbog manjih izmena, usledio novi javni uvid. Dimitrije Nikolić za 021.rs kaže da niko od stanara nije tada ni čuo za plan i da zato nije bilo prigovora, a da su ga sada komšije slučajno videle i potom su se organizovali. Dodaje da su imali jako malo vremena, da je plan na javnom uvidu bio tokom Uskršnjih i prvomajskih praznika, a da na kraju u rekordnom roku stiže pred Komisiju za planove, iako se na to uglavnom čeka i po nekoliko meseci.

Građani predlažu da se garaža, ukoliko je neophodna, gradi samo ispod zgrade, a ne i ispod parkića. Podsećaju i da se samo stotinak metara dalje nalazi i velika garaža Spensa u kojoj uvek ima mesta za parkiranje.

  • Srbija je kolonija

    24.05.2019 20:13
    Ostaćemo bez kiseonika.

    Britanci sade 130.000 stabala u borbi protiv klimatskih promena a šume i parkovi po Srbiji masovno se seku. Ne bi me iznenadilo da upravo oni stoje iza te seče kod nas. Treba i njima drvo ali neće da ga seku u svom dvorištu.
  • Isidora

    23.05.2019 23:13
    Toliko praznih vojnih zgrada, nezavršen Radnički, Master centar bez jasne funkcije, a oni hoće da naguraju veliki objekat ispod i iznad tla na silu, neka rekonstruišu! Pa, zar je samo novo dobro? Zašto to nije samo park, zašto se taj prostor, ta parcela nije iskoristila za povećanje kapaciteta zelenila? Zašto zgrada!? Uostalom, pa pored je muzička škola, zar toj deci ne treba zeleni prostor?
  • Владимир Лалић

    23.05.2019 01:04
    Истина боли али је ипак истина
    Суштински нема ту много шта да се каже што већ није речено. Зеленило мора бити уништено јер оно је природа а веза човека са њом и разнимживотињама из ње. Градови и села нам се гуше у смогу као и цела планета Земља. Све ово више не подсећа на неки хорор филм већ и јесте. Не сумњам и 0,001 % да антиљуди који пролазе кроз све државе док обављају своју самоубилачку мисију на Земљи праве еколошки геноцид у држави Републици Србији али је све истоветно и са Републиком Српском. Ако гледате фејсбук објаве и разговарате са људима, онда знате да се и Фрушка гора немилице сече а за њу кажу да је плућа Војводине северне Србије. Фрушка гора би чак морала бити екстремно више пошумњена као и многи други делови Србије али се и планина Цер касапи до последњег пања. Реке су нам препуне : пластике, мртвих животиња, шасија аутомобила, старих веш машина. Нови прописани квалитет пијаће воде ће бити испод свакога нормалног нивоа а и сада је веома лош. Они који чисте реке и саде дрвеће завршавају у затвору а они који их уништавају то раде и урадиће. После је сасвим касно за било која питања јер пропаст је циљ сама себи ! Пакао дивља а Рај гледа и разматра ,,шта ће бити".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti