FOTO, VIDEO: "Novosadska kultura sećanja" podsetila na gradske rok legende

Treća po redu "Novosadska kultura sećanja" u organizaciji Fondacije "Čuvarkuća", održana je sinoć u punom Radio kafeu, vodeći prisutne na putovanje kroz novosadski rokenrol.
FOTO, VIDEO: "Novosadska kultura sećanja" podsetila na gradske rok legende
Foto: Dragana Prica
Ponovo je ovaj jedinstveni gradski događaj uneo dobru atmosferu prošlih vremena među Novosađane. Svirao se bluz, pank, rok. Na repertoaru su bili neizostavni Vojvođanski bluz bend, Sing sing singersi, Pekinška patka, La Strada, Blitzkrieg, a Šinobusi i Monohrom odsvirali su, osim obrada, i svoje autorske pesme. 
 
Iako je napolju temperatura bila ispod očekivane za maj, u Radio kafeu atmosfera je bila uzavrela. 
 
Pre početka koncerta prisutni su po prvi put gledali film o legendarnom Andrli "Treba biti spreman na sve", koji je pre gotovo 19 godina snimio Željko Mandić. Zahvaljujući Vladimiru Marku deo posvećen Branku Andriću Andrli bio je kompletiran puštanje tri raritetna snimka iz 1984. godine. Na tim snimcima uz Andrlu sviraju Boris Kovač, Aleksandar Caki Kravić i Vladimir Marko.
 
 
Zanimljiva je anegdota u vezi sa tri snimka na kojima Andrla peva na sebi svojstven način pesme "Uspomene", "Love me tender" i "Disco igrač". Prilikom snimanja muzike za jednu seriju, naišao je Andrla i muzičari su ga "navatali" da snime nešto na brzaka. Za perfomansera kakav je bio Andrla, muziciranje sa uvežbanim instrumentalistima bilo je traumatično iskustvo, zbog čega se brzo opredelio za ad hoc varijante, bez prethodnih priprema. Takav pristup dovodio je i do komičnih situacija, kakav je bio slučaj koncerta u "Mlinpeku" na keju, kada se niko od muzičara nije pojavio, ali je svirka, ipak, nekako organizovana.
 
Po završetku filma i uz pesme Andrle, Novosađani su razgledali i fotografije sa izložbe novosadskih rokera. Na zidovima Radio kafea sada su i Boye, Kebra, Crkveni pacovi, Atheist rap, Luna, Deda, Pekinška patka, Singersi, VBB i mnogi drugi. Izložba će biti stalni deo kafea u Miletićevoj 45, pa zainteresovani mogu da je pogledaju u svakoj prilici.
 
  
 
Usledio je glavni deo večeri - nastup Šinobusa i Monohroma. Šinobusi su odmah podsetili publiku na svoje muzičke uzore, pesmom "Majk" Vojvođanskog bluz benda, potom je usledila dobro poznata autorska stvar "Kada svrake bulje u mene", nakon čega su se ređali hitovi poput pesme "Superbejbe" koju su posvetili Željku Đurđevcu Žiksi, frontmenu kultnih Sing sing singersa, a potom i članu Šinobusa.
 
U pauzi između nastupa spontano se okupio i sastav koji su činili frontmen Killo Killo Bande Voja Malešev, frontmen Monohroma Oskar Marko i nekadašnji gitarista Ringišpila, sadašnji voditelj na Radiju 021 Ivan Varnju. Oni su odsvirali hit La Strade - Okean.
 
  
 
Da se kvalitetan rokenrol i dalje svira u Novom Sadu pokazao je Monohrom. Otvorivši nastup odličnom autorskom numerom "Stripovi", Monohrom je dodatno usijao atmosferu pankerskom svirkom. Prisutni su pevanjem ispratili obrade Blitzkriega, Pekinške patke i nezaobilazne "Zaboravljene drage" Laboratorije zvuka. 
 
Kao i prethodnih godina, na kraju koncerta usledilo je zajedničko izvođenje svojevrsne himne događaja. Šinobusi i Monohrom su udružili snage i, uz pratnju publike, odsvirali "Vreme je za Novi Sad" Vojvođanskog bluz benda. Ako bi se čitava atmosfera morala sumirati u nekoliko stihova, sve bi se dalo opisati rečima upravo pesme "Vreme je za Novi Sad":
 
"Tu gde Dunav teče, tu će uvek biti sreće za takve ljude ko što smo mi".
 
 
Događaj "Novosadska kultura sećanja" u organizaciji Fondacije "Čuvarkuća" realizovan je uz finansijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.
  • 196*

    24.05.2019 15:57
    Nemamo ništa od podsećanja, sa posečenim drvećem i uništenim gradom,
    sa raseljenim ljudima.

    Pohvale za trud.
  • Zivan

    24.05.2019 15:14
    Bilo je zanimljivo i korisno. Sledeći put bi trebalo obuhvatiti same početke novosadske zabavne muzike i prve lokalne zvezde Miru Gubik, Ljiljanu Petrović, Ristu Milovanovića, Ištvana Boroša...
  • Puk. Ratko Puškaš

    24.05.2019 14:55
    ...
    Ovo je daleko pre "kultura nostalgije", jer kultura sećanja predstavlja objektivniji pojam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Radio kafe

"Andrašologija" danas u Radio kafeu

Andraš Urban, reditelj koji je naglavačke preokrenuo savremeno pozorište u Srbiji i uspeo da svoj osećaj sveta patentira kao naš pozorišni mejnstrim, gostovaće danas, 9. marta, u Radio kafeu u okviru ciklusa razgovora "Govorim, dakle postojim".