Za nepunih pet meseci ubijeno 10 žena - ko je odgovoran?

Iako je država najavila da će zakonske mere i oštrije kazne uticati na to da nasilja bude manje - 10 žena je ubijeno za nepunih pet meseci.

Koliko zakon i mera zabrane prilaska zaista utiču na nasilnike da ne napadaju porodicu?

U Novom Sadu u porodičnoj kući, macolom su juče ubijeni otac, majka i ćerka. Policija sumnja da je ubustvo izvršio zet, koji je zbog porodičnog nasilja imao izrečenu meru zabrane prilaska i komuniciranja. Stručnjaci upozoravaju, da preventivne mera pojedinim nasilnicima ne znače ništa.

"Naš najveći problem u ovakvim slučajevima - gde su institucije znale i napravile pogrešnu procenu - je upravo u tome zašto nismo primenili druge zakone, zašto se ne primenjuje Zakonik o krivičnom postupku, pa se onda onaj ko je opasan učinilac zadrži, pa mu se odredi pritvor, a ne da se primeni mera koja potpuno jasno da je on neće poštovati i da on može da učini nešto mnogo opasnije", kaže za N1 Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

"Mislim da je bezbednosna procena morala biti urađena bolje i moralo se mapirati šta je sve ono što predstavlja ozbiljan rizik za ženu. To je očigladno izostalo”, smatra Ivana Zelić iz organizacije za prava žena “Iz kruga – Vojvodina”.

“Policija je ta koja radi procenu bezbednosti, ali u saradnji sa drugim institucijama. Prema novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici institucije prijave detaljno razmatraju zajedno, naročito kada su, kao u ovom slučaju, uključena maloletna deca. Tu pored policije treba da bude uključen i Centar za socijalni rad i tužilaštvo i svi oni drugi akteri koji su verovatno imali neka saznanja", objašnjava Zelić za RSE.

Da bi nadležne institucije trebalo da rade efikasnije, mišljenja je poverenica za ravnopravnost Brankica Janković:

"Nažalost, i ovaj slučaj stravičnog ubistva potvrdio je da sistem zaštite od nasilja nad ženama nije dovoljno delotvoran uprkos svim merama i aktivnostima koje su preduzimane. U ovom slučaju poseban problem je to što je ubijena žena pre samo dve nedelje prijavila supruga zbog nasilja u porodici, ali očigledno da je neko u lancu odgovornih zakazao."

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici usvojen je 2017. Statistika pokazuje da je godinu dana kasnije ubijeno 30 žena. Alarmantna situacija nastavljena je i u ovoj godini.

"Neke stvari su se pomerile. Nije se desilo za ovih godinu i po dana da policija nije izašla na teren. Ja bih rekla da oni trenutno najažurnije rade. Ali što se tiče ovog slučaja, mislim da je problem bio u tome što počinilac nije dobio kaznu zatvora ili pritvora i bio sklonjen, naročito ako postoji sumnja da poseduje oružje", navodi Ivana Perić, predstvanica SOS ženskog centra iz Novog Sada.

Ona predlaže uključivanje nevladinog sektora ukoliko institucije još uvek nemaju kapaciteta za sprovođenje pomenutog zakona.

"Centar za socijalni rad u Novom Sadu poslednjih godinu dana često upućuje žene na nas. Možemo da se čujemo i onda kada mi procenimo da je možda povećan neki faktor rizika. Novi tretman kroz rad sa počiniocima, u koji smo se mi uključili kao SOS ženski centar, gde radimo sa žrtvama a specijalizovani timovi sa počiniocima, i razmenjujemo informacije preko rizika je jako dobra stvar", objašnjava Perić.

Psihoterapeuti kažu da bi država morala da radi bolje, kako bi nasilje bilo sprečeno.

"Izgleda da država nije u stanju da nauči osnovnu abecedu, ili od 1 do 5 sabiranje i ja to sad kažem ovako iz jedne ljute pozicije, iz rada sa ženama koje dobijaju stalno poruke da prijave nasilje, da budu hrabre da izađu iz nasilja, zatim kada prijave i rizik se poveća, to sve statistike govore - država ih onda ne štiti na način na koji bi trebalo", ističe Biljana Slavković, psihoterapeutkinja.

Zabrana kontakta i približavanje žrtvi - jedna je od mera koja se nasilniku najčešće izriče. U praksi to nije garant da do nasilja neće doći. U Srbiji ne postoji sistem po kom se oni, kojima je takva mera izrečena, kontrolišu. Upravo to,  prema oceni stučnjaka, govori da policija i tužilaštvo ne razumeju dovoljno značaj prevencije porodičnog nasilja.

"Policija je dužna da obavesti dežurnog tužioca, dežurni tužilac, takođe, zajedno sa policijom da sagleda sve okolnosti slučaja i da proceni o kakvom se slučaju radi i da se onda donese odluka - da li će se neko zadržati, da li će tužilaštvo tražiti pritvor ili će tužilaštvo da kaže pošaljite prijavu u redovnom postupku, izrecite mu hitnu meru, pa dobro, nema veze, smiriće se on... Neće", naglašava Vanja Macanović.

Statistika pokazuje da svake godine na desetine žena strada u porodičnom nasilju. Ubijene su, uglavnom, žrtve muževa, ljubavnika i neretko sinova.

  • SD

    14.12.2021 18:41
    Mene je jedna poridica matletirala cim se doselila u Cortanovce .Zakleli su se i meni majki da ce nas tuci .Sve je to moglo biti spreceno ali su dobili podlogu da to urade.Ja pricam kako su me tukli u parnicnom postupku oni mi se smeju u lice i kolo vode nad zrtvama.Ismejavaju se koliko su mocni sa svojim vezama.Da nisam vidjela svijim ocima sta se radi nebih vjerovala.Da te neko dodje gaziti i tuci na kucu i spreciti odlzak na posao zato je dobijeno zeleno svetlo.Evo mene i danas bolesne od posljedica i gazenja njihovog kod doktora,a sistem i oni neka se smeju u lice zrtvama.
  • Caja

    28.05.2019 17:30
    Vaspitanje žena i muškarca
    Kada sam ja bila mlada moja majka je vršila takav pritisak na mene, da se udam, pa da se udam,čim sam završila osnovnu školu, odmah mi je rekla ajde gledaj da se udaš, ne da me školuje nego da se udam, a za koga to nije važno, samo da se zovem udata. Ponižavala me je, podcenjivala, vredjala, nazivala me je pogrdnim rečima, da sam ja stvarno morala da pobegnem iz roditeljske kuće lično zbog moje majke. Nisam imala kome da se obratim, i ako bih rekla nekome od rodbine, svi su mi govorili da trpim, ti si žensko moraš da trpiš. Naravno naišla sam na bitangu od muža. udala se dobila decu.i opet trpela, i celog života 38 godina trpim pijanicu, manijakam jednom rečju psihopatu, koji me ne ostavlja na miru ni sekund. Stalno me kontroliše, skim pričam, šta pričam, o kome, ako se nekome javim kome sam se javila itd. Država ništa ne čini da pomogne ženama koje se razvode, kako da se razvedem kada nemam novca, imam malu penziju od koje sama ne mogu da živim. Znači trpi dok ne crkneš. Zajedno smo napravili kuću, i ako ga udalje, to je na mesec, dana, godinu dana, i posle opet Jovo nanovo. KOME SE OBRATITI.
  • Dragan

    27.05.2019 11:01
    Podrivanje porodice
    Ako zelis unistiti drustvo, rasturi porodicu. Zakon je dao diskreciono pravo zenama da se bukvalno poseru muskarcima na glavu. Naravno da uma muskaraca budala, pendrek i udri i nece mu vise pasti na pamet da udari slabijeg. Zene, ponesene novim feminizmom vrse psihicko nasilje nad muskarcima, koji iznenada puknu pa se svi pitaju zbog cega. Gledah onomad video gde se jedna kokoska lupa tupim delom cekica svuda po telu kako bi napravila masnice i jos je drugarica snima i obe se guse od smeha. Zakon ne primenjivati selektivno nego oboje na psihološku procenu, pa onda donositi mere.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti