Tihi uticaj vlasti na fakultete Univerziteta u Novom Sadu, saveti dobijaju više podobnih članova

Fakulteti u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, sudeći prema primeni novog zakona o visokom obrazovanju, biće pod većom kontrolom Pokrajine, s obzirom na to da će u savetima fakulteta sedeti i duplo veći broj predstavnika osnivača, tj. vlasti.
Tihi uticaj vlasti na fakultete Univerziteta u Novom Sadu, saveti dobijaju više podobnih članova
Foto: 021.rs
Piše: Gorica Nikolin
 
Zakon o visokom obrazovanju pretrpeo je određene, vrlo bitne izmene 2017. godine. Prema ovim izmenama zakona (član 62), od ukupnog broja članova saveta univerziteta i fakulteta, predstavnici visokoškolske ustanove čine 55 odsto članova, predstavnici osnivača 30 odsto, a predstavnici studenata 15 odsto.
 
U odnosu na stari zakon, ovo je povećanje broja predstavnika osnivača - vlasti, a smanjenje ili zadržavanje broja predstavnika fakulteta ili studenata. Prema starom zakonu, predstavnici ustanove činili su oko 65 odsto. "Od ukupnog broja članova saveta, predstavnici visokoškolske ustanove čine dve trećine, zaokruženo na najbliži neparan broj, dok su predstavnici studenata i predstavnici osnivača zastupljeni sa jednakim brojem članova do punog sastava", navodi se u zakonu koji više ne važi.
 
Shodno usvojenim izmenama, fakulteti su bili u obavezi da izmene svoje statute, najviše akte, po kojima se biraju dekani, donose finansijski planovi i sve druge bitne odluke u funkcionisanju visokoškolske ustanove. Na primeru novosadskih ustanova, Tehnološki fakultet imao je tri predstavnika Pokrajine u savetu, a sada će ih, prema novom statutu, imati duplo više - šestoro.
 
Filozofski fakultet je imao čak 31 člana saveta, a činilo ga je 21 zaposleni u ustanovi, petoro predstavnika Pokrajine i petoro studenata. Prema novom zakonu, savet broji 17 članova, a čini ga devetoro predstavnika fakulteta, petoro predstavnika Pokrajine i tri studenta. Na Filozofskom se, dakle, smanjio ukupan broj članova saveta, studenata i predstavnika ustanove, a broj članova koje imenuje vlast ostao je isti.
 
Prirodno-matematički fakultet je imao 23 člana - 15 zaposlenih na fakultetu, četiri predstavnika osnivača i isto toliko studenata. Sada, nakon izmena statuta, savet ovog fakulteta imaće 27 članova - i dalje 15 predstavnika zaposlenih, četiri studenta i duplo više tj. osmoro predstavnika Pokrajine. Ono što je zanimljivo je što je izmenama statuta ove ustanove produžen mandat saveta sa tri na četiri godine.
 
Na Fakultetu tehničkih nauka razrešavaju se četiri predstavnika osnivača, ali se iste osobe imenuju u savet po novoj odluci odbora za visoko obrazovanje. Ovaj fakultet dobiće još četiri nova predstavnika osnivača i tako će ih ukupno biti osmoro.
 
Poljoprivredni fakultet je imao tri, sada će imati pet predstavnika osnivača, a Pravni fakultet će imati pet umesto dva predstavnika Pokrajine u savetu.
 
Savetima fakulteta koji su u sklopu Univerziteta u Novom Sadu istekli su mandati, s obzirom na to da su neki formirani i nisu menjani od 2015. godine, kad je u Pokrajini još bila bivša vlast. Stare članove je smenilo, a nove imenovao odbor za obrazovanje i nauku Skupštine Vojvodine prošlog petka.
 
Zanimljivo je da je većina članova saveta na ovim fakultetima ponovo imenovana, uz dodavanje novih članova. Članovi saveta, inače, prema starom i novom zakonu o visokom obrazovanju, mogu da budu iz bilo koje društvene ili naučne oblasti, bez obzira na vrstu studija na fakultetu. Bitno je da to budu "istaknute ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede, vodeći računa o zastupljenosti pripadnika oba pola". Zato ne čudi što u savetima medicinskih ustanova mogu da sede, na primer, ekonomisti, a odluku o finansijama na Tehnološkom fakultetu mogu da donose i filozofi, istoričari ili sociolozi.
 
Bitno je napomenuti da, istovremeno sa formiranjem novih saveta fakulteta, formira se i Savet Univerziteta u Novom Sadu, telo koje je hijerarhijski iznad pojedinačnih saveta ustanova i igra mnogo veću ulogu. U starom savetu univerziteta sedeli su prim. dr Veselin Bojat, prof. dr Dragana Tešanović, prof. dr Tihomir Vejnović i doc. dr Atila Dudaš. Oni su, odlukom donetom na odboru prošlog petka, ponovo imenovani za članove saveta univerziteta, a u savet su ušli i vanredni profesor Medicinskog fakulteta Miodrag Drapšin, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka Miljko Satarić, doktor pravnih nauka iz Beograda Vladimir Čolović (inače, direktor Instituta za uporedno pravo u Beogradu), prof. dr Branko Markoski i doktor sportskih nauka prof. dr Slavko Obadov.
 
Članove saveta univerziteta, inače, predlažu poslaničke grupe vladajuće koalicije u Pokrajini, SNS-SPS-JS-SVM.
 
Novinarka 021 kontaktirala je članove saveta nekoliko fakulteta, kako bi ispitala koliko će odluka o povećanju broja predstavnika vlasti, prema njihovim mišljenjima, uticati na donošenje odluka, a imajući u vidu mahom dvotrećinski sistem glasanja u savetima. Nijedan od kontaktiranih članova saveta nije želeo javno da govori o mogućim uticajima na odlučivanja.
 
U Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje smatraju da promena broja članova saveta u fakultetima neće uticati na njihovu autonomiju. Prema mišljenju pokrajinskog sekretara prof. dr Zorana Miloševića, autonomija fakulteta je sadržana u nastavno-naučnoj delatnosti i isključivo je privilegija nastavnika i studenata, realizovana kroz rad NN veća, katedri, izbornih veća i slično, a u kojima ne učestvuju predstavnici osnivača.
 
"Njihovo prisustvo u Savetu, kao organu upravljanja, izraz je odgovornosti osnivača da u delu upravljanja budžetskim sredstvima, kada je u pitanju usvajanje finansijskog plana, plana javnih nabavki i završnog računa, uspostavi sistem kontrole poslovanja, koji ne ugrožava interes nastavnika i studenata, već omogaćava partnersku raspodelu odgovornosti", navodi Milošević za 021.
 
Gde je Medicinski fakultet?
 
Jedina ustanova o kojoj se nije odlučivalo na sednici odbora za visoko obrazovanje i nauku je Medicinski fakultet. On trenutno ima najviše problema kad je reč o funkcionisanju saveta, s obzirom na to da je, rešenjem Ministarstva prosvete, u obavezi da konstituiše savet i poništi sprovedene izbore za dekana. 
 
Kako je 021 pisao, resorno ministarstvo je ustanovilo da na sednici Saveta fakulteta o izboru dekana nije bilo kvoruma, jer je pre samog glasanja za boljeg od dva kandidata sednicu napustio jedan od članova, dr Georgios Konstantinidis, koji je i oduzeo kvorum. Sednica je ipak nastavljena, a za dekana je reizabrana Snežana Brkić. Prethodno su sednice saveta uporno napuštali isti članovi - po pravilu predstavnici osnivača, oduzimajući kvorum.
 
Izboru se protivio Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje, koji je rešenjem fakultetu naložio, između ostalog, poništavanje izbora. Fakultet se žalio, smatrajući da nije bilo nezakonitosti, a o slučaju je "prelomilo" Ministarstvo prosvete.
 
Fakultet je potom javno saopštio da je sprečen da uradi ono što mu se nalaže jer ne može da usvoji novi statut, a samim tim ni da formira novi savet. Ustanova je za ovo optužila dva člana saveta univerziteta koji su napustili sednicu na kojoj se davala saglasnost na statut - Tihomira Vejnovića i Veselina Bojata. Statut je, nakon svega, usvojen na narednoj sednici saveta univerziteta, ali fakultet, čini se, neće u ovom trenutku dobiti novi savet.
 
O novim savetima fakulteta raspravljaće se već sutra na sednici Skupštine Vojvodine.
  • Zare

    29.05.2019 12:06
    Doli
    A kada se vlast promeni, pa dođu gospoda iz opozicije, sve će biti "valjano"? Samo se pokazuje ono što svi znamo: ništa nije dobro dok ja ne zauzmem poziciju, vlast, prinadležnosti, moć, a onda ruže cvetaju li u januaru.
  • Samo bahato

    28.05.2019 20:29
    Na zalost uticaj SNS-a je najmanji problem na fakultetima. Problem su decenije negativne selekcije cime se za glavna tela fakulteta biraju podobni i poslusni. I tu i jeste tragedija ovog drustva - sto oni koji treba da ga menjaju i pruze otpor, su oni koji poslednji zele promene. Tako da ovo sto je Pokrajina uradila je po meni cak dobro, bar malo pokusati ograniciti bahatost dekana. Ovo su neki dekani cak pokusali da preduprede brzim izmenama svojih statuta gde su pokusali da izbor za dekana prebace na nizi nivo (na vece fakulteta) gde imaju apsolutni uticaj jer su deo tog nivoa. Generalno politika moze eventualno da utice na izbor rektora ali rektori dalje ne mogu da uticu na izbor dekana. Cak i dekani koji su u "nemilosti" politicara se sasvim dobro sami brane zloupotrebom autonomije i ne moze im niko nista. Savet fakulteta je odavno prestao da bude nadzorni i kontrolni organ vec organ u sluzbi dekana koji ga svojim pritiscima kroji po svojoj meri. Pa tako u Savetima umesto najboljih naucnika i profesora, onih sa najvise iskustva i integriteta, cesto sede oni na koje je najlakse vrsiti pritisak - mladi, docenti, duznici, podobni i poslusni. Svi koji podignu glas su bro ucutkani i skrajnuti. I onda se pravimo da su privatni fakulteti bolji od nas jer smo boze moj mi drzavni, a na drzavnim ostao sam talog drustva...
  • Lola iz Mola

    28.05.2019 13:36
    SNS puleni
    Bojat, Vejnović, Drapšin, Markoski i Obadov 100% naprednjaci, možda i ostali. Satarić u penziji duže od godinu dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.